11.7.2015

Tsipras hipras manit pois?

Intrigööri on pidätellyt itseään, ettei yrittäisi kirjoittaa mitään päivän politiikasta, juuri nyt kreikkalaisten pääelinkeinosta eli miljardien herutuksesta toisilta euromailta, sekä kansainväliseltä valuuttarahastolta. Pitänee kuitenkin pistää julki valistumaton arvio siitä, että pääkanisteri Tsipras hipraa sittenkin manit pois eli nappaa maansa nimissä kiinni kymmenien miljardien ns. tukipaketista.

Kyllä vasemmistolaiset ovat aina osanneet olla lypsyaikoina maisemissa. Kun perinteinen vasurimeininki yhdistetään kreikkalaisten tunnettuun ja monipuoliseen "taloustaituruuteen", lopputuloksena täytyy olla yrmyjen saksalaistenkin hapan myöntyvyys. Suomalaiset politiikot jäävät tietysti tässäkin kohti pökeröinä pällistelemään, suu heillä kyllä käy, mutta järjen ääni ei jostain syystä pääse pihalle.

Menipä tuo miten vain, mutta siitä voi olla kohtalaisen varma, ettei kreikkalaisia päästetä luistamaan pois euroalueesta, itse unionista puhumattakaan. Natollakin täytynee olla oma jokerinsa päätöspöytien pakassa. Kreikka saanee, ehkä, taas isot tukirahansa. Kreikkalaisten kannalta lie melkein sama mistä tukieurot tulevat, vaikkapa suurelta osin siitä yhteisestä EVM-rahastosta

Intrigöörikin on vuosien varrella kirjoitellut tästä Euroopan vakausmekanismista, yksityisestä pankista, joka lienee muuten mainio pulju, mutta vakauttamisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. EVM:n (Ei Voi Mittään) maksettu kapitaali on kai 80 miljardia, mikä saattaisi juuri ja juuri riittää tulevaan Kreikan tukipakettiin, mutta... 

Mutta mukavat eurovaltiomme ovat menneet lupaamaan EVM:lle yli 600 miljardin pääoman korotusvaltuudet ja sehän tarkoittaa tietenkin pankin jäsenten tai osakkaiden, kuten Suomen, takausvastuiden kasvattamista. Suomi ei voine yksin panna hanttiin, sillä rahasto ei pyydä meiltä mitään, se vaatii. (Hätätilamenettely.) 

Semmoiset sopparit on meidän nimissämme menty tekemään, niin ja sen ex-hallituksen aina jankkaaman "vastuullisuuden" nimissä. Nyt niitä vastuita saattaa Suomi-parallekin olla tosissaan tulossa, sillä eihän kreikkalaisten annettane yksin kupata EVM:n koko mainioita vippivaltuuksia. Leikillä sanottuna mahtikaukalolle voi olla tulossa muitakin possuttelijoita.

***
Katsotaan tämäkin kreikkalaisen tragedian kerjuuosio loppuun asti, mutta jotenkin tuntuu kovasti siltä, ettei vielä ryhdytä drakmoja painattamaan, omia rahanpainokoneitakaan ei Kreikassa  kuulema enää ole, nekin lienee myyty pois.

Euromaiden yhteiset vastuut ne vain kasvavat ja velat nousevat. Muuta unionissa ei paljon tapahdukaan, jos kokonaisuutta katsellaan. Kreikan kanssa on vatuloitu yli viisi vuotta, eikä sen koko touhuilun jälkivatutus ole ohi kymmenen vuoden päästäkään.

Kotimaan politiikasta ei tällä tarkkailuasemalla osata nyt sanoa mitään, josko semmoista enää on edes olemassa.  Pitänee antaa uudelle hallitukselle aikaa syksyyn asti, siksi kunnes ensi vuoden budjettia runnataan lopullisesti kasaan. Kovin hyvältä nuo hallitusherrojen satunnaiset päästöt eivät ole kuulostaneet. Mutta, EVM = ei voi mittään.

***

Ei kommentteja: