13.7.2015

Tupakki ja kahvi terveellisiä?


Nyt se vihdoin tuli: Tupakki ja kahvi ovatkin terveellinen yhdistelmä, kertoo Verkkouutiset.
Kahvin ystävä intrigööri muistaa katkerasti, kuinka terveystädit tuomisivat aikoinaan kahvin alimpaan helvettiin. Kahveen nautiskelu oli kuulema melkein yhtä kauheeta kuin jonkin hitaasti tappavan myrkyn nieleskely.

Kupillinen jälkkärikahvia riitti vanhakantaisten käsitysten mukaan mm. tuhoamaan kaikki ruoasta saatavat terveelliset ainesosat, kuten vitamiinit. Nuorempana meikälläkin oli duunissa ja kotona, joskus se saattoi olla sama asia, melkein aina kahvinkeitin tulilla. 

Toinen juttu kaikissa terveysluuloissa oli silloin ennen ja on vieläkin se, jotta syökö yksilö (nykykäsitysten mukaan) terveellistä ruokaa vai mättääkö hän naamaansa vain enimmäkseen rasvaista ja sokerista energiaa. 

Lopulta, vuosia sitten, netissäkin alkoi vilkkua uutisia kahvin selvistä terveysvaikutuksista. Hah, aatteli intrigööri silloin terveystädeistä ja hah vielä toisen kerran. Tulipa tuolloin eräälle lähihenkilölle mainittua, että koskahan saamme uutisia siitä, kuinka terveellistä tupakki oikeasti onkaan? 

Hah ja höh, sanoi tuolloinen lähihenkilö intrigöörille.

Joitakin hajanaisia mainintoja on netissä vuosien varrella näkynyt joidenkin nikotiinipitoisten ainesosien mahdollisista hyödyllisistä tai terveysvaikutuksista. Nyt sitten sellainenkin uutinen nousi näkimille, että kahvin ja tupakin yhdistelmä saattaa jollain tavoin ehkäistä pahaa Parkinsonin tautia. Tuo tauti on todella ikävä ja tappaa, kuten elämä yleensä. Meikän suvussakin Parkinsonia on ainakin tautina esiintynyt.

Terve ja hah vain teille taas, terveystädit ja muut valistustieteiden sinnikkäät papukaijat! Hah!

Lie turhaa enää mainita, että intrigööri on kofeiiniin ja nikotiiniin riipuksissa, vaikka yrittääkin ravistaa jälkimmäisen takiaisen irti itsestään, jos vielä kerkiää.

Kahvi on siis ollut usein terveystuomiolla, kuten tietysti tupakkikin. Koskahan muuten pelottava IsoVeli sen hirmuisen IsoSiskonsa kanssa hoksii, että viinalla voi olla muitakin haittavaikutuksia kansojen kodissamme kuin pelkkä armoton veronkierto Viron reissuilla? Vai onko pikku tissuttelusta tulossa pakollista, kun ei tätä meininkiä oikein muuten kestä?


***

Ei kommentteja: