Sisäpuoliministeri Orvon mukaan nykyiset kiintiöt olisi ensin saatava toimiviksi ja ulkorajojen valvonta kuntoon. Lehtikuvassa ulkopuoliministeri Soini ja päällisministeri Sipilä jupisevat jotain keskenään.
Rahapuoliministeri Stubbia ei nyt kuvassa näy, koska häntä eivät kai kiinnosta mitkään nihkeilyt maahantulijoiden suuntaan. Ainakin takavuosina kaikki maahantulijat olivat Stubbin mielestä jo valmiiksi kokoomuksen kamuja?
Mutta mitä se on se nihkeys? Synonyymisanaston mukaan nihkeys voi tarkoittaa myös nahkeaa, tuoretta tai kosteaa. Kuinka Suomi sitten suhtautuu nihkeästi?
Jos nihkeys tarkoittaa kosteaa, se voi olla märkä tai yhden tulkinnan mukaan myös kuin "itkun partaalla".
Jos nihkeys on yhtä kuin tuore, silloin synonyymeja on enemmän. Tuore on sananselittäjien mielestä suunnilleen sama asia kuin esimerkiksi uusi, raikas, veres, hehkeä, kukkea, kukoistava, raitis tai uhkea.
Suomi siis suhtautuu EU:n saneluihin uusista turvapaikkakiintiöistä nihkeästi kuin itkun partaalla. (Syytä siihen voisi olla.)
Yhtä hyvin Suomi voisi suhtautua kiintiöihin vaikka raikkaasti, hehkeästi, kukkeasti tai uhkeasti.
***
Ota tuosta nyt selkoa. Suomi on kumminkin tähän asti siitä vain päästänyt maahan turvapaikkaa vartomaan kaikki tulijat kaikista suunnista, olipa heillä joitain turhia henkkareita tai ei. Edellisestä EU:n taakajaostakin Suomi hupsaantui heti niin, että otti vastaan Italiasta eritrealaisia pakolaisia vissiin ainoana maana Euroopassa.
Saavathan nuo ministerit ja kanisterit taas julistella mitä vain, ellei Suomi sattuisi muistamaan olevansa ainakin teoriassa itsenäinen valtio, joka voisi edes kuvitteellisesti tehdä omia päätöksiä. Ei satu.
Sellainen itsenäisen maan omapäisyys ei liene Suomelle tässä ajassa mahdollista, joten intrigöörin tarkkailuasemalla oletetaan, että meillä on kaikissa maahantuloasioissa edelleen seinät leveällä ja katto korkealla kuin entisellä punakapinapuolueella demareilla. Suomi on aina vain ajopuuna unionin koskessa, kunnes unionia ei joskus enää ole ja koski kuivahtaa.
Kai tässä kuitenkin käy niin, ettei entistä hyvinvointimaa Suomea pian enää ole? Suomessa oltiin vielä 80-luvulla muka Pohjolan Japania. Japani on vahva hyvinvointimaa edelleen, kaikkine miljoonine vanhuksineen, mutta Suomi on omaa olemistaan anteeksi pyytelevä laskevan auringon maa.
***
Kyllä intrigööri on sitten ihan ruma rasse, kun se aina suhtautuu vinosti liikoihin maahantulijoihin, heidän kotouttamiseensa ja työllistämiseensä. Pääministerinäkin esiintynyt hra Katainenkin lausui vuoden 2008 rahakriisiä vasten kuolemattomat nihkeät sanansa: "Ei koske Suomea".
Intrigööri on nyt samaa mieltä: Koko pallon pakolaiskriisit eivät koske Suomea, sillä muuten meihin koskee liikaa.
Olisi aivan eri asia, jos vaikka Helsingistä joskus paettaisiin joistain syistä maakuntiin. Silloin lämmintä majoitusta ja soppaa pitäisi löytyä. Tomeria toimenpiteitä vaatisi kaikilta luonnollisesti myös se, jos Suomen naapurimaista tulisi niiden omia kansalaisia pakolaisina. Jos vaikka Nepalissa tai Burkina Fasossa on ihmisillä hätä, sinne pitäisi lähettää apua, jos pystytään, eikä ottaa sieltä määrättömästi ihmisiä Suomeen.
Kyynisesti voi toki ajatella, että Helsingin herrat kyllä rakentavat sen Guggenheimin palatsinsa, mutta siitä tulee kuin Baabelin torni. Kielten sekoitus on tänne jo hommattu. Pakkoruotsista pidetään silti viimeiseen asti kiinni kuin hukkuva vesiheinästä. Ai niin, mutta se nihkeyskin voi tarkoittaa märkää.
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti