28.7.2016

Ripaska - muotitanssi kuuma


Lehdet kertoivat vastikään, että Turkin presidentti Recep Erdogan matkustanee vanhan, mutta nyt uusystävänsä Venäjän presidentti Vladimir Putinin vieraaksi 9. elokuuta. 

Ehkäpä Putin ohjeistaa kollegaansa ystävällisesti, kuinka vallasta kannattaa pitää tanakasti kiinni, eikä haittaa, vaikka naama siinä saattaa lännen löysäpäiden mielestä hiukan kulahtaa? Kasvojen menetys on merkittävää vain oman suuren ja kalliin kotimaan tasolla.

Voi sellaisia toverillisia neuvoja tulla vierailulla toisinkin päin. Maiden välistä ystävyyttä, taloussuhteita ja terrorismin vastaisia ponnisteluja tietenkin hehkutetaan. Yksinvallan ottaminen ja pitäminen ei ole pehmopoikien hommeleita, vaikka ei sitä koskaan ulkopuolisille näytetä. Diktaattorin hymy on herkässä, kun kamerat ovat paikalla.

***
Lähiajan diktaattoreista tulee mieleen Libyan 40-vuotinen despootti Gaddafi, joka uhosi kultaisine aseineen voimaansa viimeiseen asti. Irakin Saddam oli kovaa karpaasia vielä hirttolavalla, vaikka hän piilotteli ennen pidätystään kolossa myyrän lailla. Tiettävästi Gaddafi kulutti rukoilemalla viimeiset päivänsä piiritetyssä Sirtissä. Saddam kuulema syötteli linnassa lintuja. Jonkin sortin ihminen siellä yksinvaltiaankin paksussa nahassa asustaa.

Maailmanpolitiikassa saattaa, siis saattaa, käännähtää uusi lehti ensi tammikuussa, jolloin USA:n uusi presidentti ottaa virkansa vastaan. Jos verbaalimoguli Donald Trump valitaan presidentiksi, ei ole vaikea veikata, että hän piankin suihkauttaa viralliselle vierailulle Moskovaan. Mitä se sitten oikeasti tietääkään, sitä teatteria Brysselissäkin katsellaan haavit auki.

***
Jääkö vanha ja tätä menoa ränsistyvä Eurooppa yhä enemmän yksin? Britit erkanevat unionista ja USA saattaa hyvinkin vähentää voimaa eurooppalaisessa Natossa? Turkista ollaan pakolaisvyöryn suhteen liian riippuvaisia jo nyt. Venäjä pitää edelleen voimalla Syyrian al Assadin vallassa. Kaaos kaaosten mailla jatkuu. 

EU:n täytynee ryhtyä todelliseksi rauhan tekijäksi Ukrainassa ja myös purkaa Venäjään kohdistuvia pakotteita, joista kaikki kärsivät. Jotain uutta ja kunnollista pitäisi tapahtua unionissakin! 

Donald Trumpin valinta ei ole ollenkaan varma. Voi olla, että osalla hänen kannattajistaan menee vielä ennen marraskuuta pupu bokseriin, kunhan he ehkä hetken ajattelevat sitä, miten merkittävästä tehtävästä on kysymys? 

Ei Bill Clinton ollut huono pressa, miehen todelliset töppäyksetkin olivat supervallan raameissa vähäisiä. Maailman vahvin sheriffi USA oli Clintonin aikana myös todellinen talousmahti. Ehkä seuraava jenkkilän pressa onkin, kaikesta mekkalasta huolimatta, vanha kunnon jyrääjä Hillary Clinton, jolla ainakin riittää taustaa maailmanpolitiikan avaintehtävien hoitamisesta?

Lasikatosta viis! Eikös nykymaailmassa pitäisi olla sukupuolineutraaleja ainakin ihmisten työtehtäviin liittyvissä asioissa? Vai pitäisikö vain läähättää hömppälehtien tapaan, että kyllä se ja tuo sitten tihkuu ja puhkuu seksiä. Se laittaa vielä uuden twerkkausvideonkin tuubiin?

Talouselämä: Putinin pussiin.

***

Ei kommentteja: