18.7.2016

Turkin hihasta myös Somaliaan


Presidentti Erdogan ja uuden palatsin päärakennus.

Uusottomaaninen Turkki näyttää mahtiaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin tyyliin. Ankarassa otettiin hiljattain käyttöön uusi tuhannen huoneen presidentin palatsi. Tuo Erdoganin edustuskortteli maksoi liki 300 miljoonaa euroa. Kooltaan se päihittää vastineensa Washingtonin Valkoisen talon, sekä Buckinghamin- ja Elysee-palatsit.

Turkin vahva käsivarsi yltää mm. Somaliaan, missä repaleisen maan suuri tukija Turkki on avannut toistaiseksi suurimman suurlähetystönsä. Presidentin palatsi Ankarassa heijastelee kuulema mm. ottomaanien arkkitehtonisia elementtejä. Jotain sellaista tyyliä voinee nähdä myös Mogadishun lähetystötalossa.Turkin uusi suurlähetystörakennus Somaliassa.
Ankaran palatsiin on rakennettu ankeita aikoja varten myös pommeilta ja kemiallisilta aseilta suojaava bunkkeri. Sellainenhan kuuluu olla kotona jokaisella tiedostavalla yksinvaltiaalla. Useita rakennuksia käsittävä palatsi on tiettävästi pystytetty luvatta luonnonsuojelualueelle, mutta sitä Erdogan ei viitsine isommin tiedostaa.

Mutta, mutta... Turkin poliisi lienee pidättänyt ainakin 6 000 sotilasta ja virkamiestä vallankaappausfiaskon jälkeen. Lisäksi on hyllytetty noin 3 000 tuomaria. Turkissa on tiettävästi pulaa vankilatiloista, joten ehkä noille tuhansille ihmisille löytyisi säällinen majoitus Ankaran uudesta hulppeasta palatsista, mikä lie muuten melko vajaalla käytöllä? Eikö vain, siksi ajaksi vain, kun pidätetyille järjestetään puolueeton ja oikeudenmukainen tutkinta, sekä mahdollinen oikeuskäsittely? (Ai, eikö?)Recep Erdoganin tähti
on raskaasti Turkin yllä.
***
Lisäys: Tulipahan vain mieleen, jotta onkohan Turkki pian yhtä suosittu lomakohde kuin Somalia. Eteläinen Somalia vain taitaa olla rauhallisempi, koska siellä nykyhallintoa vastaan toimii vain yksi isompi terroristisakki. 

Turkissa sisäisiä ja ulkoisia vihulaisia hallinnolla riittää, kuten mm. entinen hyvä yhteistyökumppani Isis, sekä sata muuta nyt Syyriassa tai Irakissa toimivaa islamistiryhmää. 

Omista kansalaisista ainakin kurdit ovat taas tosissaan sotajalalla. Jos oman armeijan johto vielä saa todella tarpeekseen hallituspuolueen yksinvallasta, äskeinen kapina oli pelkkä mellakka.


Onkohan rauhanpulu EU lainkaan varautunut siihen, että ehkä piankin Turkista päin taas tullaan isolla joukolla Euroopan rannoille turvapaikkoja etsimään?


***

Lisäyksiä: 

17.7: Turkki sulkee rajat akateemikoilta.


26.7: Espanjan ja Portugalin matkailu kasvussa.

2 kommenttia:

roskasaitti kirjoitti...

Jostain tuntemattomasta syystä ylempi kuva tuo mieleeni Pohjois-Korean. Somaliassa oleva vaatimaton lähetystörakennus ei ollenkaan.

intrigööri kirjoitti...

Islamin kuvainkiellon ansiosta Turkissa saatetaan sentään säästyä erästä suurhenkilöä esittäviltä jättiläispatsailta ja seinälakanoilta. Saddam ja al-Assadit eivät olleet parhaina aikoinaan niin tarkkoja.