15.7.2018

Suurhenkilöitä Suomessa


Veistos Aurajoen rannassa antanee parhaan kuvan suurhenkilöiden 
kohtaamisesta. Kuvan pienhenkilö meni 200 vuotta 
myöhemmin ketterästi moikkaamaan Aleksanteria.
Osattiin sitä ennenkin. Ruotsin kruununprinssi ja tuleva kunkku Kaarle XIV, sekä Venäjän keisari Aleksanteri I tapasivat vanhassa pääkaupungissa Turussa vuonna 1812, reilut 200 vuotta sitten.

Neuvotteluissa vahvistettiin jo tapahtunut Suomen siirtyminen sotimisen seurauksena Venäjän vallan alle. Vihavaisen noista ajoista kertovasta kirjoituksesta muistin, että Ruotsi pääsi kuin paikkaamaan Suomen menetystä nappaamalla Norjan.

On sanottu kauniisti, että tuolloisella sopimuksella pohjattiin myös laajemmin uuden Euroopan syntymistä ja Itämeren alueen rauhallista kehitystä. 

Itämeren alueen rauha ja ystävyys tosin repeili sittemmin pahoin ja moneen kertaan. Suomikin siinä sivussa itsenäistyi katkeran sisällissodan myötä. 

***
Rauha ja ystävyys Itämerellä ja Euroopassa paiskattiin kokonaan kaatikselle, kun tuhkista nousevat mahdit Saksa ja Neuvostoliitto solmivat uusia keskinäisiä sopimuksia ulkoministeriensä ja muiden kanisterien johdolla.


Stallari ja Hitugay ovat joskus hetken verran
saattaneet vaikuttaa ihmisiltä.
Stalinin ja Hitlerin tapaaminen ei koskaan toteutunut, mutta olisi senkin voinut järjestää pienessä Suomessa ja Helsingissä. Kumpikin vainoharhainen ukko ehkä pelkäsi liikaa toisiaan, jos salaa ihailikin.

Saksan diktaattori olisi kai lentänyt Suomeen kolmimoottorisella Junkersilla hävittäjälaivaston ja ehkä merilaivastonkin saattelemana. Ehkä nelimoottorinen Condorkin olisi ollut jo käytettävissä?

Bolshevistisen rauhallinen punatsaari olisi luultavasti matkustanut panssaroidussa salonkivaunussa mukanaan muutama junallinen NKVD:n uskollisimpia sotilaita. Rannassa olisivat olleet henkisenä tukena punalaivaston järeimmät tykit. 

Olisi siinä pressa Kalliolla ja kenraali Mannerheimilla apulaisineen ollut pönöttämistä. Mutta tiedä vaikka silloin Eurooppaa isolta osaltaan johtaneiden täyskahelien tapaamisella olisi ollut myönteisiäkin seurauksia, tavallisten eli oikeiden ihmisten kannalta? Pahemmaksi ei olisi voinut enää pistää. 

***
Mutta nyt on aika uus! Suomessa kohtaavat maailman johtavien ydinasevaltioiden ja muutenkin suurvaltojen nimelliset johtajat. Tapaamiset ja tutustumiset ovat aina paikallaan ja samoin myönteisyys moisia lähentymisiä kohtaan.


Nykyaikaisia Suomessa vierailevia suurhenkilöitä.
Intrigööri jää jännityksellä odottamaan, mitä huomisista neuvotteluista meille aikanaan kerrotaan. Kumpikin osapuoli on tietenkin maksimoinut turvallisuutensa, mutta päävastuu siitä kammetaan kuitenkin suomalaisille isännille.

Tervetuloa vain täältä ruohonjuuriltakin, herrat Putin ja Trump! Tervetuloa myös Melania Trump!

***

Ei kommentteja: