17.7.2018

Tällä ne tienaisivat!

Mainoslakanan malli.

Aamulla varhain heräsin hyvilläni siitä, että yö on päivää viileämpi. Ulkona oli vain reilut parikymmentä lämmintä, joten piti laittaa parvekkeen ovi isosti auki ja tuulettimia hurisemaan. Oli niitä uudisiakin vilkaistava. Hoksin, että Greenpeace oli levittänyt suuren punaisen ilmastolakanansa Kallion kirkon torniin. Linkki juttuun.

Hetken siinä pähkäilin, jotta hyväksyvätköhän kaikki seurakunnan ja laajemmin kirkon jäsenet tuollaisen tempauksen. Liittääkö seurakunnan jäsenyys ihmisen samalla johonkin ulkopuoliseen järjestöön tai peräti oudossa ajan hengessä erääseen toiseen itämaiseen uskontokuntaan?


Kirkoissa tai niiden torneissa ei muistaakseni ole isommin mainosteltu mitään. Kelloja on kyllä kovasti soiteltu sunnuntaiaamun myöhäisten nukkujien iloksi.


Saattaa tuo mainoslakanakin kirkosta joitakin jäseniä karkoitella, kuten Räsäsen Päivin taannoiset seksimielipiteet tekivät, joka kerta. Toisaalta kirkosta taitaa kuitenkin erota kohtalainen määrä jäseniä, köyhemmät rahankin takia, koska yleverostakaan ei voi tinkiä. Kirkon tulot hupenevat, kirkkorakennukset, muut kiinteistöt ja toiminta ovat kalliita ylläpidettäviä. 


Miksi emme siis sallisi siistejä mainoslakanoita? Intrigööri on vielä valtakirkon jäsen, joten se voi arvostella. Kirkot torneineen ovat yleensä hyvin näkyviä rakennuksia omilla paikkakunnillaan. Kirkkojen torneista ne mainoksetkin usein parhaiten huomattaisiin, ehkä valomainoksetkin. Musiikkikin voisi ämyreistä soida, vaikka gospel. Ehkä pappikin voisi saarnassaan suositella jotain kelpo tuotetta?


Miksi siis olisin yhtenä kirkon lampaana tai pässinä ahdasmielinen? Antaa kirkonkin nauttia reklaamien riemuista. Jospa kirkkoverotus kevenisi? Nykyisin ei juuri muuta enää halpuuteta, mitä nyt kovasti kevennellään palkkoja ja ihmisten saamia tulonsiirtoja.


Greenpeacen kirkko Kalliossa
heinäkuussa 2018.

***

4 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Mielenkiintoinen näköala. Greenpeacen mainos oli varmaankin ilman lupaa levitetty, mutta että luvalliset kirkontornimainokset. Sallittaisiinko kaikki, vai toimisiko kirkkovaltuusto sensorina? Maanviljelyslehti (MVlehti) ei ehkä saisi mainostaan läpi, mutta SETA saisi, mikäli sateenkaari näkyisi?
Saisivatko mainokset olla myös sunnuntaina, vai olisiko pyhäpäivä lepopäivä mainoksillekin?
Järvenpäässä (ja Keravalla) tämä mainostaminen olisi ongelmallista, koska piruntorjuntabunkkerit ovat nimenomaan bunkkerimallisia.

intrigööri kirjoitti...

Lienenkö lukenut lähdejutut huonosti, mutta käsitin niin, että Kallion seurakunnan johto olisi tehnyt diilin Greentyyppien kanssa siitä lakanasta. Rahaa ei lie liikuteltu?
Mietin kirkkoja mainosalustoina lähinnä hupimielessä. Toisaalta kirkko & seurakunnat taitaisivat tarvita uusia rahoituslähteitä. Poliittinen ilmastokaan ei ole välttämättä valtionkirkolle aina suotuisa, joten yle saattaa saada vielä entistä vahvemman kansankirkottajan (lue:karkottajan) aseman.
Kirkkokunnat jatkaisivat tietenkin toimintaansa niukemmasti, jos verotusoikeus vietäisiin. Toivottavasti kirkkoja ei laajasti myytäisi moskeijoiksi. Olisi meillä Kuopiossakin yksi ehkä joutava bunkkerikirkko.

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Onhan se siinä sanottu, että GP ja kirkko olivat yhteistuumin mainostamassa, mutta minähän en linkkejä lue (-;

intrigööri kirjoitti...

Minun kämmi se oli, koska lisäsin tuon HU:n linkin postaukseen vasta tänään. Helteellä ei pitäisi edes kirjoitella mitään, pätkii vähäsen. Joskus nuorempanakin oli tukalaa, kun työpaikalla ei ollut ilmastointia, eikä autoissa. Nyt sitä ei enää jaksaisi.