8.9.2018

Oletko DID? Mikä sukupuoli?



Nyt intrigööri sivuaa sellaista aihetta, johon ei ehkä pitäisi mennä. Mutta sivuan sitä kuitenkin, sillä pasahti päähän, että olisiko sivupersoonilla ehkä jotain tekemistä monisukupuolisuuden kanssa? En tiedä, onko näitä asioita isommin tutkiskeltu keskenään.

Sivupersoonat ovat todellisia ainakin sellaiselle ihmiselle, joka elää niiden keskellä tai jossain siellä sivullisena. Väitetään myös kovasti, että ihmisen sukupuolia voisi olla kymmeniä tai paljon enemmänkin.


Sivupersoonahäiriö tai monipersoonahäiriö, on hienommin sanottuna dissosiatiivinen identiteettihäiriö eli traumapohjainen multipersoonahäiriö. Lyhennettynä se on DID, (engl. dissociative identity disorder).  


DID on dissosiaatiohäiriöistä hankalin ja siinä on yleensä läsnä koko kirjo sen sortin häiriöiden oireista. Häiriö juontuu yleensä lapsuuden traumaisista kokemuksista, kuten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.


Sivupersoonia voi olla ihmisessä kymmeniä tai enemmänkin. Kaikilla persoonilla on oma luonne, tietoisuus, sukupuoli, muistot, tavat  ja kokemukset.  Osa noista persoonista voi olla tietoisia toisistaan, osa ei. 


Esimerkkinä linkitän Ylen taannoiseen juttuun, missä kerrotaan, että Annella on 40 sivupersoonaa.


Healthy Placen jutussa todetaan, ettei isäntää, sitä määräävää persoonallisuutta, ole aina helppo löytää. 


Toisaalta sivupersoonat voisi uskonnollisesti tulkittuna nähdä riivaajiksi, demoneiksi. Pitäisikö sitten hakea pappia, ellei terapeutti (niitä näkyy olevan maailmalla leegio) tai lääkäri osaa auttaa? Pitäisi kai, mutta se ei saisi olla valepappi! Ig:n postaus riivaajien karkotuksesta tässä.


***

Nykyisin puhutaan ja kirjoitellaan sukupuolten moninaisuudesta paljon enemmän kuin mistään sivupersoonista. Kysymys on siitä, että ihmisellä voi olla useita sukupuolia tai sukupuolisia tietoisuuksia, kymmeniä tai enemmänkin. 

THL valaisee asiaa kuivasti tässä. Vähemmän kuivasti kerrotaan muualla, että esimerkiksi New Yorkissa olisi hyväksytty 31 sukupuolta.


Facebookin valintatalosta löytyy jo 50 sukupuolta, mistä malliksi:  Agender, Androgyne, Androgynous, Bigender, Cis, Cis Female, Cis Male, Cisgender, Cisgender Female, Cisgender Male, Gender Fluid, Gender Variant, Genderqueer, Intersex, Male to Female, Neutrois, Pangender, Trans Female, Trans Male, Transgender Person, Transmasculine, Two-spirit, Neither ja Other.

Henry Laasanen täräyttää puheenvuorossa pöytään jopa 19 683 sukupuolta. Olisi siinä vipinää markkinoilla enemmän kuin koskaan ämpärien jaossa. Kahdestakin sukupuolesta saa aikaan ihan loputtomasti jäpinää. Monimutkaista on, todetaan myös Suomen Kuvalehdessä.


Yhdestä ihmisestä voi löytyä monta persoonallisuutta ja varmaan myös monta sukupuolista taipumusta. Onko näillä löydöksillä suurempaa tai pienempää yhteyttä keskenään, jääköön itse kunkin pähkäiltäväksi. Jos tietoa etsii, kyllä kuukkeli löytää ja hakevalle avataan.

Asiantuntevaa kirjoittelua varsinkin sukupuoliasioista löytyy blogeistakin.  Asiapitoisuus kyllä hieman vaihtelee erilaisilla tiedon lähteillä. Tässäkin sivupersoona kirjoittelee pelkän mielijohteen perusteella sen varsinaisen juntin blogissa vai miten se meni?

***
Kaupallinen lisäys. Kesäpaita- ja kahvimukisuositukset, kuvahaulla löytyy mm. näiden tuotteiden myyjiä:


4 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

En pysty käsittämään ihmistä, joka haluaa vaihtaa sukupuoltaan. Parempi, etten ala spekuloimaan, kun aina kumminkin joku on loukkaantumassa.

intrigööri kirjoitti...

Mahotonta sitä on minunkin ymmärtää, ellei siihen ole erityisiä syitä. Sellaiset syyt pitäisi sitten lääketieteellisesti määritellä.

Luulisin, että suurin osa sukupuolensa vaihtamiseen halukkaista reppanoista olisi muunlaisen kuin kirurgisen avun ja hormoonihyökyjen tarpeessa.

Itsellä on ollut ongelmia muiden asioiden kuin sukupuolisen identiteetin tai hajonneen persoonallisuuden takia. Niinpä sitä jää edes tuollaisissa asioissa niiden syvemmästä ymmärryksestä paitsi, onneksi.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Eli olemme virheellisesti syyttäneet poliitikkoja takinkäännöstä. Hehän ovat DIDejä. Sitä siis vielä pidetään häiriönä?! Nyt liberit aktivoitukaa, DID pitää saada arvokkaaksi luonteenpiirteeksi vaikka paremmalla aggressivisella toiminnalla. Sloganiksi: Just do it. We DID it!

intrigööri kirjoitti...

Kai se monipersoonaisuus on yhtä luonnollista, joskin harvinaista, kuin monisukupuolisuuskin. Yhdessä ilmentyessään ne muodostaisivat melkoisen henkilökohtaisen viihdepaketin. Saattaa kuitenkin olla, että elo ja olo olisi silloin hankalaa ja ahdistunutta.
Mielialalääkkeistä ei tunnetusti ole mihinkään, mutta rauhoittavista on. Hidasteita ongelmaisille olisi kyllä tarjolla, mutta tehokkaimmat lääkkeet, bentsot, aiheuttavat riippuvuutta. Inhimillisistä ongelmista ei ainakaan ole puutetta, eikä tule.