5.9.2018

THL:n outo kysely


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kysynyt ihmisten luottotietoja Asiakastieto Oy:stä. Tietoja on kysytty rekisteritutkimusta varten 1.1.1987–30.9.1990 syntyneistä, sekä heidän vanhemmistaan. Ylen jutun mukaan THL kyseli tietoja peräti 600.000 ihmisestä.

THL kertoo saaneensa luottotietojen kyselystä huolestuneilta paljon yhteydenottoja. THL selitys on tämän linkin takana. Ylen juttu asiasta löytyy tästä.

Mitäpä tuosta muuta osaa sanoa kuin, että oudolta tuommoinen kysely kuulostaa. Luulisi, että moinen iso julkishallinnon pulju kyselisi joskus jotain ihmisten terveystiedoista, mutta nyt laitosta kiinnostavat luottotiedotkin.

Mikä ihmeen rekisteritutkimus? Jaetaanko kansalaisia jostakin syystä lampaisiin ja vuohiin, tms? Mitataanko kallojakin, kuten eugeniikan kähmyisinä aikoina Suomessakin tehtiin? Entä ihmisten yksilönsuoja virkahirmuja vastaan, mihin se jäi vai onko sellaista ollenkaan?

Pitäneekö ehkä varautua myös kotitarkastuksiin esim. teemalla: Asutteko terveellisesti ja voitteko hyvin? Voisiko ison kyselyn selitys olla ihmisten sote-pisteytyksessä, jossa voitaisiin päättää kenelle kannattaa antaa hoitoa ja millaista? Ehkä THL kertoo, ehkä ei?
***
Lisäyslinkit: 

Mitä 600.000 henkilön luottotietojen kysely mahtoi maksaa julkiseen sektoriin kuuluvalle THL:lle? Ainakin pienissä määrin kysytyille luottotiedoille tulee hyvä hinta.


Vanhempi postaus kallonmittaajista yms. päätieteilijöistä.

Tässäkin jutussa on pohjimmiltaan kysymys äidistä ja lapsesta. Carola kertoo, miten kävi, kun kulki herrojen kanssa marjassa, eikun pellon laidassa.


4 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

THL:n selityksestä poimittua:
"Rekisteritutkimus selvittää, millainen mahdollinen yhteys raskauden aikaisilla häiriöillä ja ennenaikaisella syntymällä voi olla lapsen myöhempään terveyteen ja hyvinvointiin mukaan lukien taloudellinen tilanne. Laaja tutkimus auttaa mm. parantamaan keskosina syntyneiden lasten hoitoa ja tunnistamaan, millaiset seikat suojaavat lasta matkalla aikuisuuteen."
Eli keskostutkimus, jossa asiat selviävät utelemalla keskosena syntyneen ja hänen vanhempiensa taloudellista tilannetta! Käsittääkseni keskosten hoito on Suomessa loistavalla tasolla. Veikkaan, että korkeimpien tuloluokkien keskoset ja täyspäiväisinä syntyneet pärjäävät paremmin kuin sossun varassa elävien vanhempien kersat.
Uskoo ken haluaa THL:n selittelyn. Minä en.
Mikä on juju? Ehkäpä saadaan selville, kuinka suuri osa ongelmaraskauksista voitaisiin hoitaa edullisimmalla mahdollisella tavalla. Edullisin lienee vanhempien omin varoin yksityisklinikalla suoritettava tutkimus ja hoito ennen ja jälkeen synnytyksen. Toiseksi edullisin voisi olla abortti luottoluokituksen pisteytyksen mukaan ehdotettuna.

intrigööri kirjoitti...

Veijon pohdinta voi pitää paikkansa. Suomen suuri vahvuus oli, että kakruilla ja nuorilla oli kohtalaisen tasavertaiset mahdollisuudet opiskella ja päästä kiinni elämään. Maaseudun kylissä kasvaneena tiedän, että siellä oli myös oikeasti köyhiä perheitä, joiden lapset sinnittelivät uraportaillakin hyviin asemiin, kuka mihinkin. Kaikkien ei tarvinnut olla opintoelviksiä.

Tasavertaisuutta söi pahasti 90-luvun lama seurauksineen, jotka tuntuvat usein pahasti edelleen. Nykyisin eriarvoistaminen on peräti trendi, lapset ja aikuiset saatetaan ajaa kylmän viileesti sivuraiteille. Jokin mitätön risku luottotiedoissa pilaa yksilöiltä ja perheiltä normaalin elämän edellytykset. Nyt ruma leima halutaan iskeä jo köyhien perheiden pienokaisiin. Hämäävää liirumlaarumia eliitillä kyllä riittää.

Maassa ei voi olla kaikki hyvin, kun työttömiä on sadoin tuhansin, kuten luottotietonsa menettäneitäkin. Heidät haluttaisiin kovasti korvata uljaalla tuontityövoimalla, vaikka siitä tavoitteesta yli 90-prossaa on pelkkää utopiaa.

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Jaa, tuolla olikin jo vastaus 1. kommentissa, kun pohdiskelin, että jos THL olisi ollut kiinnostunut luottokelvottomuuden perinnöllisyydestä.

intrigööri kirjoitti...

THL:n massiivinen otanta kuvastaa sitä, että Suomessa on vielä jotain pysyvää. Sellainen on luottohäiriömerkintä. Se kiusaa ihmistä usein läpi elämän kuin Luoja kerjäläistä. Minulle oli uutta, että merkintä koituu kirjoissa ja kansissa eli digitaalisesti lapsenkin riesaksi. Ovatkohan luottohäirikön lähisukulaisetkin epäilyttäviä?
Mutta entäs, jos joku kantisköyhis olisikin saanut negatiivisen luottotietomerkinnän väärillä papereilla keplotellen? Sehän olisi pyöristyttävää virkahenkilöiden erehdyttämistä. Olisiko se silti vain suomalaisille tyypillinen geneettinen ominaispiirre ja yksi yksittäistapaus monien joukossa?