2.6.2019

Salkkuleikki alkaa


Antti Rinteen hallituksen tuoli- ja salkkuleikki alkanee tänään. Karjalaisen jutussa kerrotaan, jotta SDP ottaisi seitsemän ministerinpaikkaa, keskusta peräti viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja RKP saisi yhden ministerin.

Pääministeriksi tulee arvatenkin Antti Rinne. Jossain mainittiin, että hallitukseen tulisi sellainenkin kummajainen kuin ilmailu.., eikun ilmastoministeri ja sen paikan ottaisi SDP. Kaipa se sopisi, sillä demareissakin on monta sellaista ministeriksi haluavaa, joilla on jalat ilmassa ja pää pilvissä.

Rahaministerin eli valtiovarainministerin salkku kuulunee jostain syystä kepulle ja kyllä kai sieltä moista osaamista löytyy. Kunhan vain jättävät sen monisähläri  Anne Bernerin rauhassa hoitelemaan ruotsalaispankin asioita ja omia pisneksiään.

Ulkoministeriksi arvellaan vihreiden Pekka Haavistoa, eikä kai suotta. Painavan ministerinsalkkunsa kantajaa eli avustajaa päässevät valitsemaan myös vihreiden uusi voimatäti Maria Ohisalo, vasurien rutistaja Li Andersson ja RKP:n topakka Anna-Maja Henriksson. Jälkimmäistä veikkaan puolustusministeriksi.

Muita ministerinsalkun saajia on nyt turha lähteä arvuuttelemaan. Puolueissa kysytään ehkä jotakin jäseniltäkin. Äänestäjiltä ei kysytä, sillä se demokratiatuokio meni jo. Sen verran voisi veikata, ettei yksikään salkku jää vaille haltijaa. Nimet selvinnevät vielä ennen jussia, koska Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa heinäkuussa.

Hallitusohjelma on kuulema melko valmis, joten ehkä siitä sopii jo ottaa kopsut kaikkiin ministerinsalkkuihin. Onhan se toki mukavaa päätyä ministeriksi tällaisena aikana, kun hallituksella on kerrankin rahhoo evväänä eli sitä jakovaraa. Nykyisinhän ei liene väliä, onko jakoraha lisävelkaa vai ei.

Velkaakin Suomi saattaa vielä kohtuudella saada, vaikka kansainvälisillä luottoreittaajilla saattaa pian olla outoa pilkettä silmässä. Siis siinä vanhan vitsin lasisilmässä kuin entisellä pankinjohtajalla.


Persut saavat vanhan repun,
jos sen itse ostavat.
Ministerit ja kanisterit saavat tuolinsa ja salkkunsa, mutta mitä saavat kokkelit, krisset ja persut? Vaaleissa toiseksi suurimmalle puolueelle persuille hallitus voisi antaa edes ison vanhan repun, mihin voisi sulloa kaikki moitteet ja syytökset, joita tuolle maan ainoalle vastakarvanpuolueelle syydetään seuraavienkin neljän vuoden aikana. 

Persut eivät ole toisten synninsyöjiä, mutta keräävät silti aina haukkuja kuin magneetti viilajauhoa.

Niin ja joku nykyajan mediamurmeleista voisi tehdä ihmisläheisen jutun siitä, millaisen hienon ministerinsalkun valtio niiden saajille kustantaa ja mitä sellainen salkku käytännössä pitää sisällään, muuta kuin hapankorppuja. 

Ja onko sellaista salkkua oikeasti ollenkaan? Saattaa olla, että ministerinsalkku on pelkkä tehtävänkuvaus? Vaan on sitä tehty hulluna juttua pelkistä eduskunnan torkkupeitoistakin.

***


Työmies Putkonen sanoo, jotta "viheräärioikeistolainen Rinteen hallitus jättää köyhien iloksi vain sätkien käärimisen ja pontikan keiton".

Intrigööri täältä ruohonjuurilta tarkkoo, että sätkien kääriminenkin alkaa olla vähäosaisille liian kallista, eikä pontikkavehkeitä saa irti. Mutta netistä voi vielä tilata tupakinsiemeniä ja kiljun tekeminen kotona on luvallista.

Linkki Putkosen juttuun.

***

Ps. Mitenhänhän tää suomalaisen kansanrintaman hallinta Rinteen malliin mahtaa mennä? Antti ehkä antaa joillekin pieniä kaloja, naama lampaan näköisenä, mutta ottaa toisella kädellä isot pois. Jos jokin ollut taviksille tähän asti kivaa, se saattaa pian olla kiellettyä. 

Tupakinpolttoa ja mökäliemien lillitystä ei voi vakavalla naamalla suositella, eikä muitakaan haitakkeita, mutta on sitä ihmisillä saattanut olla muutenkin mukavaa. Sopuisassa parisuhteessa on köyhilläkin ollut kotona parempaa  huvitusta kuin pelkkä vilkas mielikuvitus. Pois se, sillä suostumus pitää saada ja se on voitava todistaa!

Viimeksi kun kolmen kopla pisti hallitusta pystyyn, oli edes pieniä myönteisiä ja kuten nyt tiedetään, vääriä odotuksia. Nyt ei uudelta ministeristöltä ohjelmineen osaa odottaa mitään myönteistä. Mutta josko hallitus vauhtiin päästyään parantaa kuin sika juoksuaan? 


Ei kommentteja: