27.9.2011

Saako pultsarin tappaa?

Otsikon kysymys tuli mieleen, kun luin aamulla Savon Sanomien uutisen, missä kerrottiin pahoinpidellyn miehen kuolemasta ja asiaan liityvistä oikeustoimista. En tunne yksityiskohtia, mutta taustalla lienee tavallinen tarina. 

Pahoinpidelty mies asui Sirkkulanpuisto -yhteisön asunnossa. Yhteisö huolehtii mm. syrjäytyneiden ihmisten asumisesta, joten oletan miehen olleen jonkin sortin syrjäytynyt, laitapuolen taapertaja, puliukko, alkkis, sosiaalirajoitteinen, tms.



Jutussa kerrotaan, että "Harjalla ja nyrkein hakattu kuoli sairaalassa". Aiemmissa uutisissa otsikoitiin, että pahoinpidellylle aiheutettiin hengenvaaralliset vammat mm. tunkemalla harjanvarsi takapuoleen. Mies kuoli lopulta rajun pahoinpitelyn jälkeen Kuopiossa, hän oli 55-vuotias.


Lainaan edelleen uutista: "Poliisi epäilee miehen pahoinpitelijää tapon yrityksestä, ei taposta, sillä oikeuslääkärin mukaan pahoinpitelyvammat myötävaikuttivat kuolemaan, mutta niitä ei voitu varmasti pitää ainoana syynä menehtymiseen."


Kuopion Likolahdessa viime maaliskuussa sattuneen pahoinpitelyn poliisitutkinta valmistui vastikään. Asuntolasta löytyi vakavasti loukkaantunut mies. Tutkinnan mukaan uhri oli virunut loukkaantuneena asunnossaan ainakin yli päivän.


Tutkinnassa selvisi, että 55-vuotiasta olivat pahoinpidelleet 28- ja 37-vuotiaat miehet, jotka olivat tulleet "kylään" perimään vanhaa, muutaman kympin velkaa uhrilta. Kun asukas avasi oven, etenkin 28-vuotias aiheutti hengenvaarallisia vammoja uhrilleen, jolta murtui 11 kylkiluuta. Lisäksi pahoinpitelijät aiheuttivat uhrilleen kallovamman, keuhkoruhjeen, sekä väkivalloin aiheutetut erittäin vakavat vammat paksu- ja peräsuoleen.


Pahoinpidelty mies oli sairaalassa toukokuun loppuun asti, jolloin hän menehtyi.

Yllättäen Itä-Suomen hovioikeus päätti huhtikuussa, että 28-vuotiasta tapon yrityksestä epäiltyä, päihdeongelmaista ja rajua väkivaltaa käyttänyttä miestä ei ole syytä pitää vangittuna. Pahoinpitelijöistä raakemmaksi katsottu harjankäyttäjä oli jo vapaalla jalalla odottamassa poliisitutkinnan valmistumista samaan aikaan, kun uhri menehtyi sairaalassa.



Savon Sanomat kertoo vielä, että poliisi epäilee kahta miestä tapon yrityksen ja pahoinpitelyn lisäksi pelastustoimen laiminlyönnistä, heitteillepanosta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, kulkuneuvon luovuttamisesta juopuneelle ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Tapaus menee  syyttäjälle syyteharkintaan.


Mitäpä tuohon osaa enempää sanoa. Poliisi on tehnyt työnsä, samoin kuolinsyyn tutkija. Se vain tuli mieleen, että fyysiset vammat voidaan kutakuinkin selvittää, mutta kukaan ei osaa tutkia uhrin henkisiä kärsimyksiä. Entä sitten heittellejättö, mitä se mahtoi vaikuttaa? 


Oikeuskoneisto jauhaa edelleen. Pahoinpidelty on poistunut joukostamme, mutta pahoinpitelijät ovat vapaina. Se on teon luonteenkin takia aika uhkaavaa.


Juoppojen keskinäiset tappelut, pahoinpitelyt, tapot ja jopa murhat ovat tietenkin aina olleet poliisille ja oikeuslaitokselle ihan pirunmoinen riesa. Muistan kaukaa takavuosilta tapauksen niinikään Savosta, jossa mies tapettiin juopporemmissä kirveellä omassa asunnossaan. Tiedettiin, ketkä kolme miestä olivat olleet tekohetkellä asunnossa. Kaikki he olivat olleet vahvasti humalassa, kai ns. muistamattomassa kunnossa? Tekijää ei koskaan saatu selville ja tuomiolle.


Näitä tarinoita on paljon, eikä niissä ole mitään lapsille kertomista. Kyllä kansa tietää ja poliisi kertoo, minkä kertoo.

***

Viime päivien uutisissa on kerrottu, ettei taviksella ole juuri mahdollisuuksia saada omia riitajuttujaan hovioikeuden käsiteltäväksi, jos hän niin haluaisi. Toisaalta on luettu siitä, miten huolellista työtä suomalainen oikeuslaitos tekee Afrikkaa myöten selvittäessään mm. Suomeen muuttaneen ruandalaismiehen syytteitä joukkomurhasta. Kustannuksia ei ainakaan siinä asiassa säästellä.


Suomen poliittinen kerma tekee omasta mielestään myös huolellista työtä valmistautuessaan talouden taantumaan ja huolehtiessaan erityisesti euroalueen pankkien turvallisuudesta. Ykköspäättäjämme haluavat viedä meidät yhä tiiviimmin Euroopan ytimeen, integraatiota pitää syventää ja talouskuria vahvistaa ja plaaplaaplaa...


Sisäministeri kuulema miettii parhaillaan, miten saada täytetyksi poliisin rahoitusvaje, kipein kysymys lienee muutamista miljoonista euroista. Tarkoitus lienee vähentää väkeä hallinnosta, jos vähennetään? Tullissa ja rajavartijoilla olisi tiemmä hienoja laitteita, joilla voitaisiin torjua rikollisuutta jo rajoilla. Koneiden käyttäjiä ei ole varaa palkata tarpeeksi.


Samaan aikaan poliiseja istuu kuin karvarouskuja sienimetsässä kyttäämässä keskenkasvuisten ja joidenkin aikuisten umpipölhöjen nettikirjoittelua. Sen homman voisi hyvin pääosin ulkoistaa, vaikka viranomaisille raportoiville järjestöille ja sellaisen homman osaaville vapaaehtoisille. Kärkkäitä ilmiantajia aina riittää.


Meneeköhän kaikki oikein? Keskittyvätkö päättäjämme aina ihan tärkeimpiin asioihin? No, eivät  todellakaan! Korjaamista saattaisi olla myös asiakkaille hyvin kalliiksi tulevan oikeustoimen järkeistämisessä. Yhtäläiset ja loukkaamattomat ihmisoikeudet, sekä oikeusturva kuuluvat kaikille meille, myös puliukoille ja -akoille, täällä paremminvointivaltiossa. 


Lopetan epäkohtien kaivelun tässä tähän. Muuten Googlesta loppuu muisti ja minä saan blogspotissa ikuisen bannauksen.


Mutta lopuksi. Lempeitä tuulia tuolle tuntemattomalle pahoinpitelyn uhrille tuonpuoleisessa, älköön sinulle enää ikinä tulko vilu, nälkä, eikä jano!


* * *

Ei kommentteja: