11.5.2012

Tällä me tienataan

Kultaisista velkahanoista tulee vettä, kustakin.

Valtionjohtaja J. T. Kataisen mielestä Kreikalle annetun lainarahan, sen 1,6 miljardin erkin vipin menettäminen olisi Suomelle pienempi riski kuin se, mitä "totaalikatastrofissa" voidaan menettää. Mitä tuommoinen nykymalliin ihan saatanallinen totaalikatastrofi tarkoittaisi, sitä ei "pomo" sanonut. Mutta sanoi, että Kreikan sitoutuminen jo neuvoteltuun säästöohjelmaan on maan ainoa vaihtoehto.

Kumma kyllä Saksasta kuului tänään julki ihan samanlaisia madonlukuja. Saksalaiset varmaankin toistavat alvariinsa Kataisen viisaita lausuntoja asiasta?

Kreikan kaatuessa (mihin se enää voi rauhan aikana kaatua ja mistä se muka voisi säästää?) Suomi kuulema menettäisi ensimmäisessä pari vuotta sitten myönnetyssä apupaketissa lainaamansa eurot. Toisessa lainaohjelmassa valtaosalle summasta on vakuudet. Justiinsa. Siis Suomi on saanut erityisen epämääräisiä vakuuksia konkkakypsän maan arvatenkin hyvin vakavaraisilta pankeilta.

Poliitikkojen harrastama salailu ja juksuttelu ovat ihan ehtymätön luonnonvara. Kuinkahan se saataisiin jollakin hihnapyörällä kytketyksi energiantuotantoon? Kyllä sillä vimmalla lämmittäisi ainakin yhden kerrostalolähiön.

Radiossa demujen Skinnari ja kepun Pekkarinen kiistelivät tänään viiden vuoden takaisesta (vuonna 1920 perustetun) Kemiran & Kemira GrowHow:n 30 prossan valtion osuuden myynnistä pilahintaan norjalaisille. Siinä sivussahan mennä hurahti myös miljardien arvoinen, vielä hyödyntämätön strateginen voimavara ja omaisuus Soklin fosfaatin muodossa. 

Kaupan jälkeen uusi omistaja Yara hallitsee täysin suomalaista lannoitekauppaa. Porukkaa tietysti laitettiin globaalin liiketoiminnan tapaan pihalle, jotta pörssisaleissa päästiin pelaamaan nousevalla kurssilla. Lannoitteiden hinta, kuinka sattuikin, kiipesi heti noin 30 prossaa.

Radiokeskustelussa silloinen vastuuministeri Pekkarinen tietenkin vähätteli moiset kaupat olemattomiin, joskin hän myönsi olevansa itse niistä osavastuussa. Missä ihmeen vastuussa ja kuinka? Miten yksi ministeri tai hänen puolueensa voisi vastata jopa miljardien eurojen valtion tulojen menetyksestä?

Pohjoinen kehitysmaa

Miten esimerkiksi kokoomus apupuolueineen voisi koskaan vastata siitä, jos Suomen valtion eurokriisin pelastustalkoisiin myöntämät ja yhä edelleen myönnettävät kymmenien miljardien vakuudet laukeavat edes osin maksettaviksi?

Ainoat vastuussa olijat olemme me ja tulevat suomalaiset polvet. Äänestäjiltä ei vain kysytä mitään kuin muodon vuoksi kerran neljässä vuodessa. Äänestäjät eivät halua heiluttaa venettä ja äänestävät usein vanhoja valtapuolueita. Niin on, vaikka maan itsenäisyys ja sen tulevaisuus myydään yhdessä hujauksessa suurten maiden saappaan alle ja globaaleille pelureille, koska omat päättäjämme ovat pelkureita, ylimielisiä ja samalla vastuuttomia.

Kansallisten arvojen korostaminen politiikassa, myös sisäpolitiikassa, on tietysti vain halpaa populismia. Pian sellainen nurjamielisyys taidetaankin EU:ssa virallisesti kieltää.

Kyllä kai veronmaksaja maksaa, jos joku ylipäätään maksaa mitään. Kaipa täällä Pohjolan perukoilla vielä jotain verotuloja tahkotaan kasaan? 

Kemira Grow How:n kauppa oli yhdenlaista alkusoittoa Suomen kehitykselle ainoaksi puoliarktiseksi banaanivaltioksi maailmassa. Viis siitä, että banaanitkin ovat tuontitavaraa. Vihreiden joskus viisas isokalju Osmo Soininvaara totesi tänään aamutellussa, että Suomen mineraalivarat on noin kymmenessä vuodessa laitettu sileäksi, vaikka ne eivät maan uumenissa happanisi, vaan nostaisivat ajan myötä arvoaan. Eli suomeksi sanottuna kansallisomaisuutta on pantu  kirjaimellisesti  haisemaan. Ja paljon. 

Jos olisin tietynlainen ärtsy kriitikko, sanoisin, että mineraalivarojen tilalle saamme ehkä lohdukkeeksi minareettivaroja. Mutta en sano. Öljylähteitä meillä ei monien minareettien kotimaiden tapaan onneksi ole, ellei kaukomaiden palmuöljyn riistoa ja kotimaista rypsiöljyä lasketa.

Jos Suomesta löytyisi maaöljyä tai kivihiiltä, sehän myytäisiin kiireesti ihan vaikka kenelle ja halavalla. Parempi on, etteivät poliitikot edes pääse sotkemaan meitä öljyyn. Suomenlahti on toki jatkuvassa vaarassa itänaapurin öljyrahtien takia, mutta onnella ne laivatkin aikansa seilaa. Suomi se silloinkin rannat siivoilee, jos haveri sattuu. 

Sopivin ja kotimaisin tulevaisuuden ajoneuvojen polttoaine lie häkäkaasu, mutta älä yritä! Älä edes yritä ajella häkäkaasulla tai jollain kakkametaanilla, sillä siitähän seuraisi ihan   pirullinen sanktiovero!

Suomalaisilla on sentään olemassa jotain teknistä huippukalustoa, mistä on maailmalla puutetta. Monitoimimurtajia voidaan käyttää arktisten alueiden öljynetsinnässä ja muussa tutkimuksessa, mutta sekin haluttaisiin ankarasti kieltää. Sillä lailla Suomi pelastuu. Ai, mutta eihän Suomen ole monien mielestä tarkoituskaan pelastua! Täällä ollaan muutenkin turvassa kuin kolikot herrojen liivintaskussa.

Nykyiset lapset näkevät vielä sellaisen Suomen, joka on kaivettu tyhjäksi toistaiseksi vielä runsaista malmivaroista. Niistä suomalaiset hyötyvät kokonaisuuden kannalta vain vähäisiä verotuloja. Jäljelle jäävät valtavat kuonakasat, altaat, uraanipöly ja massiiviset myrkylliset kemikaalijäämät. Suomi saanee kustantaa kymmeniä vuosia kestävät ympäristön siivoukset, niin siinä vaan käy. 

Olisi mukava kirjoittaa välillä poliitikoista jotain myönteistä. Mutta pitänee taas jättää se toiseen kertaan. Ai niin, mutta Suomihan kansainvälistyy kovalla vauhdilla. Heidi Hautalan mielestä nyppylöiden, soiden, pöpelikköjen, susien ja sääskien Lapista on tulossa Pohjolan Kongo. On se jo melko monikansallista ja eksoottista meininkiä.

Lisäys kesäkuussa 2016: Finnwatchin juttu kaivoksista.


* * *

Ei kommentteja: