14.2.2013

Tappavia kulttuurieroja

Eilen radiota taustalla kuunnellessa korvakarvat taas pörhistyivät, kun joku Ylen toimittajatar haastatteli suomalaisia Nato-yhteistyöhön kuuluvia rauhanturvaajia heidän toiminnastaan Afganistanissa. Haastattelija puuttui kiperään kysymykseen siitä, kuinka esimerkiksi paikallisia poliiseiksi tai sotilastehtäviin koulutettaessa asiat voivat mennä niin pahasti keturalleen, että koulutettavalta putoaa sulake ja hän surmaa aseellaan länsimaisia kouluttajiaan.

Haastattelija mainitsi jo aluksi ja sitten myöhemmin aika moneen kertaan, että kysymys on varmaan "kulttuurieroista". Sanojen väleistä saattoi tämmöinen tyhmempikin ymmärtää, että kouluttajat eivät ole osanneet ottaa tarpeeksi huomioon niitä "kulttuurieroja", jos niin pääsee käymään, siis kun tämmöinen "kulttuurien" yhteentörmäys syntyy ja liipaisinsormi koukistuu.

Suomalaiset soltut vastailivat ohjelmanpätkässä leppoisasti, eikä tuommoista ole onneksi omilla lohkoilla sattunut. Kaipa suomalaiset rauhanturvaajat ovat osanneet ottaa huomioon nuo "kulttuuriasiat"?

Viime vuonna Afganistanissa paikalliset koulutettavat kuulema surmasivat peräti 60, siis kuusikymmentä, länsimaista kouluttajaa.

***
Yle kertoo nettisivuillaan, että kymmeniä eri maiden sotilaita on kuollut joka vuosi, kun afganistanilainen koulutettava on ampunut kouluttajiaan  ja sotilastovereitaan. Jutussa arvellaan, että kysymyksessä on usein ollut koulutettavan "kasvojen menetys" koulutuksessa. Joskus noiden veritöiden taustalla on voinut olla talibani-sissin soluttautuminen koulutukseen. Melkoisia kulttuurieroja,  jos sitten murhaaminen on joidenkin mielestä kulttuuria, vaikka kouluttaja olisi huono tai typerä.

Intrigööri ei tykännyt jolppina ollessaan useimmista opettajista ja lehtoreista, eikä intissä muutamista kapiaisista. Pahimpia paskiaisia olivat alkuun jotkut varusmiesalikessut. Mutta eipä tullut kertaakaan mieleen, että isken astalolla tai posautan ammunnoissa tuonkin räähkän hengiltä. Yhteiskunta ja kotikasvatus oli jo varhain alistanut minut sietämään loukkauksia kärsivällisesti, sekä kestämään myös kuviteltua häpeää.

Ehkäpä kysymys tosiaan on vain kulttuurieroista? Olemmehan jo aiemmin kuulleet ja saaneet lukea, että jonkin toisen maailmanuskonnon kulttuuripiireissä saattaa olla muitakin kultuurieroja, kuten vaikka "laajempi käsitys seksuaalisuudesta", sekä siihen liittyen naisten ja lasten asemasta tässä maailmassa.

Toivotonta sellaista on ymmärtää, kuten koko Afganistanissa sotimistakin. Valitettavasti tuo sota on ollut yhtä ihmishenkien haaskausta ja vielä henkiin jääneiden siviilien jatkuvaa kärsimystä. Kaunista loppua eli rauhaa lienee turha odottaa, vaikka länsiliitto niiltä verisiltä mailta vetäytyisikin.

***

Ei kommentteja: