15.10.2013

Politiikan ja eläinten taiteesta

Politiikasta on vähän vaikea kirjoittaa. Ei vain siksi, että politiikka on vaikeaselkoista, koska kaikkea ohjaavat rahavalta & banksterit, keinottelijat, jobbarit ja lobbarit, sekä sadat tai tuhannet etujärjestöt. Ja Suur-Euroopan unioni, se kyllä irvistää jokaisen pilkun takaa. 

Lopulta sitten jossain välissä tuon reaalipolitiikan sekametelin siunaavat ja ikäänkuin laillistavat kansalliset poliitikot. He, joita kansalaiset saavat luvan perästä silloin tällöin äänestellä.  Näin ei tietenkään tapahdu unionissa, jonka keskeisissä elimissä demokratia häipyy melkein kuulumattomiin, pois mahtavan virkamiesvallan ja harvainvallan tieltä.


Politiikasta kirjoittavan taviksen pitäisi olla ajatusneutraali ja mieluimmasti vain toistella ja kehuskella vallan kahvasta kiinni pitelevien parempien eli oikein ajattelevien ihmisten mielipiteitä. Sen verran valinnanvaraa jää, että kansalainen saa kannattaa valitsemaansa puoluetta tai etujärjestöä. Joku tarkastelija jopa yrittää pysyä puolueneutraalina. 


Tarkkana pitää kirjoittaessa olla siinäkin, ettei vain loukkaisi kenenkään vakaumusta tai uskonnollisia tunteita. Suomalaisten valtakirkkoa ei kai nykyisin voi loukata mitenkään, vaikka yrittäisi. Kirkko suvaitsee ja sulattaa kaiken. Jos poskelle läpsäyttää, saa pian läpsiä uudestaan toiselle poskelle ja vaikka minne.


Buddhalaisiakaan ei oikein osaa loukata, vaikka haluaisi, koska ei itse Buddhakaan loukkaantunut, vaikka häntä joskus nuorempana pilkattiin. Muhamettilaisethan ovat tunnetusti hyvin suvaitsevia ja huumorintajuisia, eikä niinmuodoin kannata edes yrittää minkään rauhan rikkomista?


Vaikeampaa on poliitikkojen kanssa. Jos uskaltaa loukata vaikka viheruskovaisten tai punapalvojien tunteita, on varottava ennen kaikkea politiikan vihaisia naisia. Viime päivien esimerkit osoittavat, että poliittinen kostonhimo elää kiihkein tuntein ja voi paksusti. Taviskirjoittaja saattaa vielä päästä elävänä karkuun, mutta auta armias, jos olet tällaisiin raivottariin nähden jotenkin alistussuhteinen!


Mutta laitan kuitenkin tähän postaukseen ylle kuvan nyt kuuman ajankohtaisesta jäiden särkemisestä luomusti, vähän kuin vihreesti ja ilman suuria kustannuksia. Kyllä meillä vielä jäitä ja lumia riittää, lämmetköön se ilimasto toistaiseksi jossain muualla.


Eläintaiteellinen museo Suomeen?Michael-simpanssin
maalaus.
Nyt piti kirjoittaa eläimistä ja niiden taiteesta, mutta jätän "poliittiset eläimet" jo rauhaan. Taide ei ole pelkästään ihmisten harrastus, myös eläimet ymmärtävät visuaalista viestintää ja osaavat itse tehdä taidetta.


Intrigööri on itse surkea piirtäjä, mutta on aina ollut pieni kuvataiteen ihailija. Viime päivinä on lukulaseihin sattunut myös eläinten tekemää taidetta. 


Taidetta tekevät monenlaiset eläimet, ehkä eniten kädelliset pikkuserkut.  Jotkut eläimistä näyttävät suttaavan, mutta eivät kaikki. Tuubin videoilta löytyy kiinnostavia kuvantekijöitä, mm. delfiini. Eläimillä on touhuissaan ajatusta takana, mitä ei aina voi sanoa meistä ihmisistä.

Koko-gorillan taidetta.

Ihan vastikkään katselin huuli pyöreenä videota, missä norsu maalasi väreillä norsun, liekö se peräti ollut sen omakuva? Norsu piirsi norsulle vielä ison ja kauniin kukan kärsään. Minusta se oli aika huimaa katsottavaa. Norsut ovat muutenkin tehneet kauniita kukkatöitä.

Olisi aika vaikea piirtää, jos itse yrittäisi tehdä sen nenällään, mutta kärsä on myös norsun käsi. Onkohan norsu isoine päineen, aivoineen ja korvineen maalla tallustelevan eläinmaailman älykkäin otus? 

Olikohan se eilen, kun jossain jutussa kerrottiin, että norsu tajuaa heti, kun ihminen osoittaa jotain sormellaan. Kuulema useimmat muut eläimet eivät sitä hoksi kuin ehkä pitkän opettamisen jälkeen. Mutta mitähän ne norsut  ajattelevat meistä suomalaisista?


Liitän oheen videon siitä huikean etevästä norsusta.  Eläinten taiteesta ja muista harrastuksista löytyy sivustoja, tässä yksi yleiskatsaus.

Kannattaisikohan sinne Helsinkiin tulevaan Kukkelsheimiin (Tulee se  kuitenkin?) tehdä oma osasto eläinten taideteoksille? Vai sopisiko Kiasma valmiiksi hiukan heinälatomaisena, melkeinpä latelammas-tyylisenä  rakennuksena paremmin eläinystäviemme taideteosten esillepanoon? (Late on kyllä lajinsa ykkönen!)


Lisäys: Tässä linkki laadukkaampaan videoon norsutaiteilijasta.


***

Ei kommentteja: