7.10.2013

Mikä on ääriliike?

Viime päivinä on blogeissakin arvuuteltu, syntyykö Suomeen oikea äärioikeistolainen puolue. Persujen kansanedustaja Tossavainen sellaista toivoikin, kai leikillään ja ehkä myös saadakseen omalle puolueelleen työrauhaa. Tästäpä herää kysymys, mikä olisi nykyisessä Suomessa ääriliike tai -puolue. 

Äärioikeistoon liitetään yleensä fasismi tai natsismi, joista ainakin jälkimmäinen oli kaikessa kauheudessaan jonkin sortin sosialismia, kansallissosialis
mia. Fasismin tunnetuimpia historiallisia hahmoja olivat Italian Mussolini ja Espanjan Franco. Fasistisiksi voisi luonnehtia myös monia entisiä Etelä-Amerikan diktatuureja.

Vasuripuolella ääriliikkeitä on maailmansodankin jälkeen riittänyt. Pahimpia hallitsevia puolueita oli Pol Potin pääkallopuolue Kambozhassa. Synkin nykykommarien koppalakkijoukkio pahuuden akselilta löytyy tietysti Pohjois-Koreasta. 


Lisäksi maaimalla on vaikuttanut tuhoisasti monia muita ja eri sorttisia despootteja nk. puolueineen. Useimmiten hirmuhallinnosta ovat kärsineet eniten omat kansalaiset, pahikset eivät ole juuri pystyneet aiheuttamaan ulkoista sotilaallista uhkaa. Terrorismin tukijoita tietyissä maissa on kyllä riittänyt ja riittää edelleen.

Demokratia nousee joskus vain oraalle suurimmassa osassa islamilaista maailmaa, jota hallitsevat kovaotteiset valtaklikit. Demokratia poljetaan pian maan rakoon ja mahdollinen muutos lienee vielä pitkän ajan päässä.


***
Mutta takaisin Suomeen: En osaa sanoa, voisiko Vihreä Puolue olla jonkinlainen ääriliike. Vihreä Puolue edustaa kai ns. syvävihreitä, pahojen kielien mukaan "ekofasismia". Tunnetuin vanhempi syvänvihreä on kalastaja Linkola, joka ei liene koskaan mielipiteitään paljoa salaillut.

Vihreä Liitto on eri puolue ja edustaa vaikka sun mitä, mutta ainakin viherliittolaiset ovat tiukasti mukana Kataisen kohelohallituksessa. Missä määrin toisella kohelluspuolueella Vasemmistoliitolla on suoria kytkyjä omiin ääriryhmiinsä, kuten anarkisteihin, sitä en osaa sanoa.Törmäsin blogeja plaratessa kuvaan Vihreän Puolueen vanhasta? julisteesta, jossa mainostetaan "ravintelivalistusiltamia" Tampereella. 

Valistusta oli näemmä tarjolla hassunhauskoin  teemoin, kuten vihreä anarkismi, sissisota ja Machiavellin ajattelu. 


Vastaavia ravintelivalistuksia on näemmä tulossa muuallekin. Tässä vielä blogilinkki.

ViPu:n nettisivuilla valmistaudutaan myös maailmanloppuun ydinsodan muodossa. Ehkäpä elämme ns. lopun aikoja?


Pitäisikö tässä kansanmediassa oikeasti alkaa keskustelemaan suomalaisista ääriliikkeistä, sekä niiden vaikutuksesta käytännön politiikkaan ja käydä samalla poliittista kenttää läpi laidasta toiseen? 

Natsikortista ainakin ovat jo kulmat rutussa, se on somen poliittisessa pokerissa kulunut tuntokortti. Mutta sopivilla käpälän ojennuksilla epäsopivissa paikoissa natsikortti pysyy pakassa, sitä ei vaihdeta.

Punikkikortti sopisi hyvin värin vetoon, mutta entä viherkortti tai patamusta nuorkokoomuskortti? Kristillisiltä saisi pakkaan harppukortin ja ruåtsalaisilta vaikka rotuhygienia- tai Freudenthal-jokerin.

***

Ei kommentteja: