6.8.2014

Leivän ryöstö torjuttu

Iltasanomat kirjoittaa, jotta lahtelaisessa kaupassa torjuttiin onnistuneesti yritys leivän ryöstämiseksi. Alta euron maksava leipäpakkaus tongittiin takaisin vanhemman tätihenkilön käsilaukusta ja paikalle rientänyt virkavalta kirjoitti itse teosta tavatulle naiselle vajaan 200 erkin sakkosen.

Mitä me tästä opimme? No, ehkä sen verran, ettei leipää kannata pölliä, eikä ainakaan polliisin antamaa sakkolappua välttämättä kannata riitauttaa. Täti vastusti sakkoa ja se vahvistettiin oikeudessa, joten maksettava se on, rahalla tai lusimalla.

Varattomat kaljavarkaat ja muut ahkerat pitkäsormiset tämän toki tietävät, siis sen, ettei poliisin määräämistä sakoista tartte istuskella. Leivänhimoinen täti oli siis silkka amatööri, jolle tuli paha paikka, ellei hänellä satu olemaan "varakangasta rullalla".

Jos täti on rankempaa tyyppiä, kuulemme ehkä vielä jostain tuutista, että suomalainen istui linnassa leivän varastamisesta. Eipä sekään olisi monikulttuurisesti uutta auringon alla, sillä wanhassa suurbrittilässä moisesta hirmuteosta saattoi saada laivamatkan ja tuomion rangaistussiirtolaan Australiaan.

Myymälävarastelu on tietysti kaupalle rankkaa, mutta sitä on nykyisin jo asiakkaiden ylenpalttinen seuranta ja selkeä kyttäyskin. Pitänee vain harventaa periaatteesta omiakin kauppareissujaan, säästyyhän siinä rahaakin, kun suunnittelee ostoksensa tarkasti.

***
Verkkouutiset uutiseeraa, että kreikkalaiset köyhät ovat lähes yhtä köyhiä kuin romanialaiset ja bulgarialaiset. Lähes joka neljäs armollisen eurounionin asukas luetaan tilastollisesti köyhiksiin. Mutta suloisessa Suomessamme ei luokitella köyhiksiin vielä viidesosaakaan kansalaisista.

Lienee siis melkein kenovoitto olla köyhänä Suomessa, siis vielä. Vaan ei se tilasto paljon lämmitä, jos leipä pitää varastaa ja kodin lämpö on otettava ulkona riehumalla, kun ei rahat riitä vuokraan, jukoplauta!

***

Ei kommentteja: