19.8.2014

Mammuttimainen ilmastokatastrofi

Intrigööri pani toisella korvalla kuunnellen, kun veroylen toimittajatar jututti jotakuta luonnontieteellisen museon vastuuhenkilöä mammuttinäyttelystä.

Ihmisen (tahallaan ja silkkaa ilkeyttään)  aiheuttaman ilmastonmuutoksen järkyttäviä uhkakuvia isketään nyt suomalaisten paksuihin kalloihin myös tekomammuteilla ratsastamalla.

Mammutit nääs hukkuivat, kuten tiedämme, jonkin äkillisen tsunamin tapaisen nostattamiin hyökyaaltoihin joskus viimeisen suuren pohjoisen jääkauden päätyttyä, karkeesti sanottuna 10.000 vuotta sitten tai vähän myöhemmin. Viimeisetkin isot karvanorsut kuolla kupsahtivat Siperiassa ja Jäämeren saarilla jo tuhansia vuosia 
sitten.

Karvanorsut lihoiksi

Jääkauden jälkeen ihmiset elivät myös samoilla alueilla mammuttien ja niiden serkkujen mastodonttien kanssa kahdella mantereella. Päätelmien ja löydettyjen eläinten jäänteiden mukaan sen ajan karpaasit pistivätkin lihoiksi mammutin silloin ja mastodontin tällöin. Jo sen ajan ihmiset osasivat metsästää tehokkaasti pieninä laumoina kuin sudet.

Nykyaikaisen ilmastonmuutoksen aiheuttamaan mielipidemuokkaukseen uskovat  vihjailevat herkästi siihen suuntaan, että jo nuo varhaiset metsästäjäkeräilijät olisivat jotenkin onnistuneet muuttamaan ympäristöä ja siten aiheuttamaan mammuttien ja muun alueen eläimistön joukkotuhon. Näin vihjattiin varovasti myös ym. Ylen haastattelussa.

Maapallon ilmasto ei liene silloin värähtänyt hyvin vähälukuisten ihmisten tekemisistä sitäkään vähää, mitä me yleensä värähtelemme murkuista ja muista ötiäisistä. Muutamilla tuhansilla metsästäjillä ei ole voinut olla vaikutuksia ilmastoon, paikallisia vaikutuksia syntyi ehkä myöhemmin etelämpänä, kun maanviljelys ja metsien hakkuu laajeni.

Se, mikä veroylen haastattelussa särähti korvaan oli, kun haastateltava väitti, että nykyajan ilmastonmuutos on "sata kertaa nopeampi" kuin se, mikä hukutti mammutit mutavelliin.

Mammuttien hukkuminen ja sen jälkeen jäätyminen  kävi niin äkkiä, että niiden mahasta on löydetty vastasyödyn rehun jäänteitä. Nopean jäätymisen seurauksena myöhemmin jäästä paljastuneiden mammuttien lihakin lienee kelvannut nykyisten pikkupetojen ravinnoksi.

Kilometrien paksuisten jäämassojen sulaessa ja hiljaa vetäytyessä vapautui myös kerralla hyvinkin Laatokan tai Baikalin kokoisia vesimassoja. Merien pinta nousi monia kymmeniä metrejä ja silloin oli kaikilla alavilla mailla isompi hyökytulvien vaara. On siinä luonto tai Luoja vettä lotrannut vaikka vähäisten mammuttien hukuttamiseksi moneen kertaan. Sitä en uskalla edes arvailla, miten se äkisti jäätyminen tapahtui.

Jos nykyajan ilmastotuho käy vielä edellä kuvattua nopeammin, ei meillä ole mitään hätää. Syödään vain tyynesti mahat täyteen sitä mikä maistuu ja antaa terveyshörhöjen puputtaa rehunsa ja itunsa ihan itse. Ei siinä paljon ehdi kitua, kun hirmuisen ilmastonmuutoksen tulva meitit hukuttaa. Eipä sitten haittaa, vaikka raato jäätyisi melkein saman tien.

Mutta toisaalta, aina voisi rakentaa arkin...

Arkki olisi ollut tarpeen?

Kertomukset ja tarut vedenpaisumuksesta ovat yleisiä muuallakin maailmassa kuin raamatun sivuilla. Myös paljon muinaisten tapahtumien kaikuja säilyttäneillä Australian aboriginaaleilla on sellaisia kertomuksia. Viimeisin jääkausi, sen päättyminen, valtavat sulamisjärvet ja niiden purkautumiset eri puolilla maailmaa ovat totta tarujen takana.

Tuhoisin ihmisiä koetellut vedenpaisumus tapahtui Bosborinsalmen kannaksen murtuessa uuden arvion mukaan ehkä 8 500 vuotta sitten. ( Aiemmin tuon arvioitiin tapahtuneen 5000 - 6000 vuotta sitten.) 

Välimeren suolaiset vedet ryöppysivät Bosborista Mustanmeren altaaseen nostaen vedenpintaa äkisti sadalla metrillä tai enemmän. Mustanmeren rantamien jo silloin kukoistavat yhteisöt eli ihmiset jäivät tulvan alle.

Lisäys 21.10.2015: Ilmatieteen laitos pelottelee ja media säestää, linkki juttuun.

Lisäys 28.2.2016: Ilmastorealismia blogissa on hyvä katsaus jääkauden jälkeisestä ilmastohistoriasta!


Linkkejä vuodelta 2018:

Roskasaitin kommenteista lokakuussa kopsitut linkit, jääkarhuista

sekä prof. Antero Järvisen laaja artikkeli pohjoisen ilmaston kehityksestä, yms. 


***

Ei kommentteja: