27.8.2014

Sheikki el Säikky

Arabimaailman taistelussa oman yhteisen uskontonsa ääriliikkeitä vastaan tehtiin viime viikon aikana uusi siirto isolla hiekkalaatikolla, kun Arabiemiraattien ilmavoimat iski Libyan islamistikapinallisia vastaan Tripolin lähistöllä.

Libyan uuskapinalliset valtasivat kuitenkin Tripolin lentokentän ja uhkaavat myös itse pääkaupunkia. Ilmaiskuillahan voidaan vain hidastaa tällaisia kiihkeitä kapinallisia. Kyllä erämaan hiekkaan ja kivikoihin pommeja, raketteja ja ohjuksia mahtuu. Jos Gaddafi poikineen on päässyt luulemansa paratiisin iloihin, kyllä niitä pirulaisia nyt naurattaa.

Arabiemiraattien ilmavoimat suorittivat operaationsa itsenäisesti, mutta tukeutuen Egyptin tukikohtiin. Öljyrahoissa rypeviä Persianlahden sheikkejä tai emiirejä kai jo tutisuttavat syystäkin ajatukset erilaisten islamistien ja etenkin Isis -"kalifaatin" verisistä voimannäytöistä niinkin lähellä kuin Irakissa.

Sheikki on nykyisin säikky. Näin on, vaikka emiraateissa on paljon kallista sotaroinaa, kuten noin 80 F-16 konetta ja 70 Miragea. Nyt niitä päästiin vähäsen ìkäyttämäänkin. Aiemmin emiirien sotakoneet lensivåt Libyassa 2011 Gaddafia vastaan.

Egyptin sotilasjuntta onnistui vasta äskettäin hiljentämään siellä jo vallan ohjaksista pidelleet omat islamistinsa, toistaiseksi. Egypti on sotilaallisesti vahva, kuten myös "murhakalifaatin" nykyistä aluetta renustavat Turkki ja Iran.

Toisin ovat asiat Persianlahden öljyvaltioissa, joissa melko pienen eliitin ja oman väestön ökyilyä ylläpidetään miljoonaisen aasialaisten siirtotyövoiman avulla.

Me vähän varttuneemmat muistamme hyvin  ensimmäisen Persianlahden sodan, missä Irakin suursutiviiksi Saddam sai päähänsä jatkaa sotasankarin uraansa Iranin aiheuttaman kahdeksan vuoden päänsäryn jälkeen ja napata edes pikkuisen Kuwaitin. Se kävi jopa Saddamin sankareilta helposti kuin harjoituksissa.

Saudeissakin alkoivat valkokaavut joutua päivittäin pyykkiin ennenkuin pahapahapaha, mutta hätäpaikassa niin hyvä Setä-Samuli tuli sotaratsuineen pelastamaan öljyaavikon urheat kamelipojat.

***
Voi vain arvailla, millaista tuhoa raivoisan "kalifaatin" kaltainen sotajoukko tekisi päästessään etenemään Irakissa ja sieltä edelleen pitkin lahden rantaa. Irakin nykyinen melko hyvin aseistettu, mutta huonosti motivoitu armeija oli isiksen edessä voimaton, omaksi pahaksi onnekseen. Kurdien kovat soturitkin pitivät vain vaivoin pintansa.

Kauhukuvassa kalifaatista tulisi ainakin väliaikaisesti totta monissa arabimaissa ja se uhkaisi oikeasti arkkivihollistaan Israelia. Sotamenestys toisi mustien lippujen alle  loputtomasti miesvoimaa ja aseitahan heille aina riittää, ainakin olisi räjähteitä ihmispommeihin vyötettäväksi.

Israelilla ei ole varaa hävitä yhtään sotaa, eikä taisteluakaan. Ääritilanteessa juutalaisten ainoa valtio joutuisi turvautumaan ydinaseisiinsa. Lopunajan ratsastajat lähtisivät liikkeelle.

Näyttää todellakin siltä, että presidentti Obama on oikeassa, kuten monet muutkin puhuvat päät länsileirissä: Kalifaatti on tuhottava ennenkuin siitä tulee totta.

Toivottavasti se myrkkyjen siivous tehdään yhdessä lähimaiden kanssa ja järkevästi. Iranistakin voisi saada paremman kamun kansainyhteisöön. Ja Assadista. Ja tässä asiassa voisi hyvinkin hyötyä jo ennalta viisaista venäläisistä, hah.

Toivoa aina saa.

***
Siellä sitä Irakissa rämpivät pian taas amerikkalaiset palkkasotureineen. Ja jos meidän nilkit saavat tahtonsa läpi, siellä on kaulaansa myöten hiekassa vielä pieni Nato-Suomikin. Ei pitäisi myydä, ei ainakaan sitä, mistä Soini puhui.

Mutta eihän Suomi suinkaan ole liittymässä Natoon, ehei. Mehän ollaan jo nyt niiin natolaisia, että lopullinen kihlaus on pelkkä muodollisuus. Niinhän oli sekin ihan pikku juttu vain kun perustuslakiin kirjattiin lisäys, että Suomi on EU:n jäsen ( ja EVM:n ja minkä vielä?)

Arabiliittokin Isisiä vastaan?


***

Ei kommentteja: