14.5.2015

Hytky, jytky ja hötkyIntrigööri suhtautuu kolmen puolueen hallitushautomoon varovaisen myönteisesti. Harmi vain, ettei tuolle triolle ole vielä löydetty kunnollista ja iskevää nimitystä. Ei sitä löydy tältäkään tarkkailuasemalta, mutta yritetään edes vähäsen:

Uusi hallitus muodostuu kolmikosta hytky, jytky ja hötky. 

Hytky on Sipilä, joka syväkepulaisten ”liikutusten” kera hytkyttää neljän vuoden ajan Suomi -nimisen pärevakan sisältöä uuteen järjestykseen. Pääministerille on suotu tarpeeksi vahva asema hytkyjen toteuttamiseen, mutta tarkan markan paikka se tulee kepulaisille olemaan. Onnettomaan tunarointiin ei nyt olisi varaa, vaikka Suomen vertaaminen taloustaiturina Kreikkaan on vielä pahanlaista pelottelua.

Jytky on tietysti Soini persuineen, tuo uusiso puolue, mikä kiilasi tämän hetken poliittisen kentän kakkoseksi, vastoin niin monien toiveita ja odotuksia. Demariämmät toki ehtivät iskemään persuja ja  koko valtatrioa heille niin rakkailla natsivertauksilla. Oppositiossa rasismirääkyjäisiä ei ole vielä saatu kunnolla käyntiin, koska persuilla on riittänyt malttia maahanmuuttoasioissa, mutta kyllä se siitä.

Hötky on kestävyysurheileva Stubb kokkeleineen. Stubbilla on kyllä ollut särmää muuallakin kuin maratonilla, sillä puikkoihin hyppääminen kesken hallituskauden, vastuullisuudesta vuosikausia hökeltäneen Kataisen karattua vastuitaan, oli rankka paikka nousujohteista uraa tavoittelevalle poliitikolle. Triossa Stubbille kokoomuslaisineen avautuu taas mahdollisuuksia, myös vastuullisen politiikan toteuttamiseen käytännössä, vaikka poliittiset tikkapisteet eivät nyt riittäneet kolmossijaa korkeammalle.

Trio olisi liian kesy nimi tulevalle hallitukselle. Troikka olisi parempi. Euro-troikka on jo vuosia kurittanut Kreikkaa ja tukipakettien saajia. Suomi-troikka hytkyttää nyt meikäläis-ugreja kansallisella tasolla.

Juntta olisi sekin iskevä nimitys. Jytkyjuntta saattaisi liiaksi korostaa persuille mieluisinta tiputanssia, mutta ovat ne hytky ja hötkykin käytettävissä. Entä kolmosjuntta?

Kolmoset voisi sekin toimia hallituksen nimityksenä. Pianhan se kääntyisi kauhukolmoksiksi, sillä vielä sitä älähdellään pahasti, kun kansallisen kestävyysvajeen kurominen kurittaa meitä kaikkia. 

Pulapojat?

Edellisellä hallituksella tutisi tai lirisi puntti aina, kun siellä yritettiin edes pieniä yleisempiä säästötoimia, kuten esimerkiksi ensimmäisen lapsen lapsilisän pientä leikkausta. Enimmäkseen oltiin valmiita niinkin räväköihin juttuihin kuin keppanan lantraukseen. Ehkä nyt osataan oikeasti leikata niin, ettei potilas heitä lusikkaa nurkkaan?

Muita nimiehdotuksia hallitukselle: Pulapojat. Hytkyhallitus. Hätävarat. Eurohurma (eli Stubb ja Rehn). Saunan taa. Siltarumpu. Kepupatamusta. Tuhkat pesästä. Pettää aina. Tanssii kepujen kanssa. Trio Turmio. Pirunviulu. Rähinäremmi. Maitorahat meni. Emäjysky. Oikea koukku, Kolme kovaa...

”Suomi kuntoon”, sanoi kepu viime vaaleissa. En enää muista, mitä persut ja kokomustat yrittivät sanoa, mutta väliäkö sillä. Kepulla olisi ainakin kelpo pyrkimys. Leikatkoot nyt, mutta hallitushiiret eivät saisi räätälöidä koko kangaspakkaa piloille. Muuten se iso tuhma IMF-kissa tulee ja syö meiltä viimeisetkin kansallisen itsemääräämisen rippeet. Sitten useimpia itkettää kuin Argentiinassa.

Tämä uusi suomalainen kansantanssi hytkyjytkyhötky saattaa olla viimeinen taisto, sillä Suomen maassa on ollut sellainen maan tapa, että itsenäisyyttä ja kaikkien tulevaisuutta on luovutettu iloilla ja vastikkeetta pois, pahankokoisia palasia kerrallaan. 

Monissa paikoissa maailmassa sellaisesta voimavarasta kuin kansallisesta, taloudellisesta, etnisestä ja/tai uskonnollisesta itsenäisyydestä tapellaan parhaillaan verissä päin. Ei meillä kai itsenäisyyttäkään tarvita, kun sitä ei osata käyttää?

Hyvät on hytinät!


***

2 kommenttia:

Nils- Aslak kirjoitti...

Minullakin on melkoinen luottamus tuohon troikkaan, he voivat saada radikaalejakin rakenteellisia uudistuksia aikaan. Eivät ole pikkunäprääjiä.

intrigööri kirjoitti...

Kolme ässää saattaa olla paras ratkaisu tässä tilanteessa. Järkeviä toimenpiteitä tarvitaan, poliitikkojen joutavasta puuhastelusta on saatu jo tarpeeksi. Pitkää ja kivaa nousukautta ei ole tulossa, joten puolueiden on uskallettava kääntää valtion ja kuntien velkarappio terveempään suuntaan. Kyllä kansa sen tietää ja ymmärtää.