19.11.2015

Mitä hittoa nyt syötäisiin?

"En ole kasvissyöjä, mutta syön eläimiä, jotka ovat." (Groucho Marx)

***

Suomalainen ahtaa naamaansa kymmeniä kiloja lihatuotteita vuodessa ja syö melkein yhtä hurjasti myös vihanneksia. Monet meistä juovat maitoa ja käyttävät maitotuotteita, enempi tai vähempi.

Yle Kioski on hermostuttanut maataloustuottajien etujärjestön MTK:n propagoimalla vahvasti lihansyöntiä vastaan. Asiasta paasaamassa oli mm. Vihreän Langan edustaja. Ohjelmassa lie väitetty myös, että lihansyönti voi aiheuttaa syöpää. (Intrigööri ei usein katsele telluohjelmia.)

Maitokin vaarallista?

Nyt ei mene maataloustuottajilla tai meillä kuluttajillakaan mukavasti, sillä kioskin viherluukkua arvovaltaisemmalta taholta Harvardista on mätkitty myös maitotuotteita. Arvostetut amerikkalaistutkijat väittävät, jotta maito saattaa olla aikuisille peräti hengenvaarallisia.

Harvardin yliopiston ravintotutkimusosaston pomo kehottaa aikuisia olemaan käyttämättä maitotuotteita. Pienikin määrä maitoa, jugurttia tai muita meijerituotteita voi aiheuttaa jopa syöpää. Maidon ystäviä voi uhata esim. rintasyöpä tai eturauhasen syöpä.

Maidon vaaroista varoittavia tutkimustuloksia on Harvardissa kirjattu niinkin varhain kuin vuonna 1951, jolloin eräs tutkija teki ihmiskokeitakin mm. vangeilla. ( Tiettävästi kaikki tuolloin maitoa ryystäneet vangit ovat sittemmin kuolleet? MOT.)

Harvardissa ei kuitenkaan olla vielä niin viisaita, että siellä osattaisiin sanoa tarkasti, mikä maidossa ja muissa meijerituotteissa aiheuttaa terveysongelmia. Lisäys: Kauppalehtikin varoittaa jutussaan maidon killittämisestä!

Ei muka pitäisi syödä lihatuotteita, eikä maitotuotteita. Kaloissakin saattaa olla ympäristömyrkkyjä, kuten elohopeaa. Mitä hittoa me sitten syötäisiin? Hyönteisiäkö? Eikä! Vaiko syödäänkö kasviksia ja taas lisää kasviksia? Mutta miten vihreää syövät eläimet sitten pärjäisivät?

19.1.2020: Suomalaisista 96 prosenttia syö lihaa!


Kasvissyönti on väärin!


Intrigöörin korviin on kyllä aikojen kuluessa useinkin kuulunut, että kasvitkin olisivat tiedostavia ja tuntevia luontokappaleita. Kasveilla on monissa tutkimuksissa todettu tunteen tai jopa kivun kaltaisia reaktioita. Kasvit myös laulavat eli tuottavat äänielämyksiä, ks. linkit!

Kasvit pystyvät eri tavoin myös puolustautumaan vihollisiaan vastaan. Eipä kestäne enää pitkään, kun ihmisten tärkeimmät ruokakasvit kehittävät lehvistöönsä ja varsiinsa ikäviä myrkkyjä? Kasvikunta osaa myös tehdä yhteistyötä toisten elollisten kasvustojen kanssa, myös ihmisten kanssa. Monilla meistä on innokkaita viherpeukaloisia tuttavia. Palvelevatko nuo innokkaat multasormet kasveja vaiko päinvastoin?

Naisihmiset ja varsinkin mummot saattavat kerätä koteihinsa melkoisen sisäpuutarhan. Kasvien hyvinvointi voi myös vaatia taajaa kommunikaatiota. Viirivehka ja kirjorönsylilja toki ymmärtävät mummon juttelua siinä missä kissakin.

Yleensä kaikki, kasvit, elikot ja ihmiset, voivat paksusti sopivan huolehtivassa ja ystävällisessä ympäristössä. Mummolle ei koskaan pälkähtäisi päähän syödä huonekasvejaan, eikä kissaansa. Niin toimii oikea vastuullinen luonnon ja luomakunnan ystävä!

Oikein ja vastuullista ei kumminkaan ole pahoinpidellä lapsia tai eläimiä huolimattomalla veganismilla.


Hän elää, siis kasvi!

Koska intrigööri on jo kasvanut ikäaikuiseksi, on pakko jaaritella vanhojakin: Joskus kaukaisella 70-luvulla, uutispaperiosaston työläisenä eräässä mikkeliläisessä sanomalehdessä, gööri muistaa tehneensä jutun nk. kirlian-kuvauksesta. Mystisellä Venäjällä joskus kehitettyä kuvausmenetelmää harrasti paikallinen opettaja, jota jututin, hän antoi kuviaan julkaistavaksi.

Sitä kirlian-juttua minulla ei valitettavasti ole tallessa, enkä ole juttujani koskaan isommin jemmaillut, niitä kertyi aika lailla, kuten lehtikuviakin. Jerry Cottoneita kyllä jemmasin, niissä oli per juttu aika iso työ, kirjoittelin niitä sittemmin muutamina vuosina. Jerryjen työstäminen onkin lähes ainoa saavutus, mistä minut netissä mainitaan. 

Oma vaiherikas työura lehtialalla ehti iltaruskoon ennen kuin netti edes yleistyi, omaa syytäkin se oli ja lopulta 90-luvun laman. Kirjoituskoneista jouduin kyllä vierottautumaan jo paljon ennemmin. Silloisten tyhmien päätteiden käyttöön sai opastustakin työkavereilta, muutamia minuutteja kerrallaan. Sähköinen sivutaitto sentään oli käytössä jo 1990-luvun alkuvuosina ja matskut siirtyivät painotaloille sähköisesti.No, tuo mainittu opettaja kertoi, että kaikella elollisella on ns. aura. Kasvin lehteäkin ympäröi kirlian-menetelmällä esiin saatava selkeä värikäs kehä. Kun kasvista katkaisee lehden irti, sen ympärillä hohtaa ensin kirkkaasti, lopulta tuo hohde hiipuu. Jos siitä kasvin lehdestä leikkaa palasen, lehti hohtaa kuvissa silti aluksi kokonaisena ja palanenkin hohtaa.

Intrigööri alkaa olla jo vakaasti sitä mieltä, ettei kasveja tai kasvikunnan tuotteitakaan pitäisi syödä. Ei lihaa, ei maitoa, ei vihanneksia... Ehkä synteettinen liha ja muut sellaiset tuotteet olisi tuotava labroista kiireesti massatuotantoon? 

Mutta pakkohan meitin on oikeasti kasveja syödä. Ihmiskunta ei olisi koskaan kehittynyt paljon neandertalien aikaa pitemmälle ilman kasveja ja maanviljelystä. Riistaa tai kalaa ei olisi riittänyt suurille ihmismäärille, jne.

Toisaalta ikäaikuisena, (henkinen puoli, missä lienet?), tässä on jo ehtinyt sisäistää sellaisen ajatuksen, ettei täällä ikuisesti mitään mässäillä. Menköön tuo ruokapuoli kaikista uhkista huolimatta samalla lailla kuin tähänkin asti. Lihatuotteet ja erilaiset rehut sopivat yhdessä lautaselle edelleen. Maitoa käytän vain joissakin ruoissa, piimää ja jugurttia menee muutenkin.

***

Jos olet jonkin lahkon fundamentalisti-vegaani eli tapat, pilkot ja syöt simona kasviksia, harkitse ennen kuin menet metsään puita halailemaan. Puusta saattaa pudota päähäsi muutakin kuin käpyjä! 


Toisaalta, syövät ne elikotkin toisiaan ja kasveja tietysti, eikä niille näytä siitä mitään pahaa koituvan. Eläimet taitavatkin vain nauttia, kun ne saavat mahat ja pötsit täynnä piereskellä ihmisiltä ilmaston pilalle? Pirskatti!


5.10.2019, HS: Kasvit viestivät toisilleen mm. hajuilla.

BBC kertoo, jotta puilla on sieniverkostossa oma Wood Wide Web .

Kukille kannattaa jutella, ne aistivat ääniä, kuten mehiläisen pörinän! 

Lisää kukista ja mehiläisistä.

***
Lisää linkkejä:


Vihreän salaatin kasvihuonekaasupäästöt ovat samaa tasoa naudanlihan kanssa. Vihreän salaatin päästöt ovat kolminkertaiset esimerkiksi sianlihaan verrattuna, kerrotaan tässä jutussa.

Kasvisruoka voi altistaa mielenterveyden ongelmille, kerrotaan tässä.

Kasvissyönti saattaa altistaa aivoinfarktille, 8.9.2019, Tiede-lehti.

Kasveilla on kiihkeä seksielämä, TM 27.9.2018.

MT:n kolumnistin realismia, 23.7.2018.


Kasveilla voi olla kyky naamioitua.

Saisiko olla piikkejä, myrkkyjä vai molempia?

Kasvit viestivät myös juurillaan.

Kasvit tuottavat musiikkia! 

Kasvissyönti on tuhon alku ja juuri?

Kasveille sama eettinen asema kuin eläimille!


***

Ei kommentteja: