8.6.2017

Karjuva työvoimapula?

Työvoimapula vai kestävyysvajeko se
noin pistää karjumaan?
Taloussanomien toimittaja ihmettelee jutussaan tilastokeskuksen työttömyyslukujen ja todellisuudessa maksettujen työttömyyskorvausten välistä räikeää epäsuhtaa. Työttömyyskorvauksia maksetaan paljon enemmän kuin on työttömiä. Hassu juttu tai sitten ei yhtään?

Jutussa päädytään siihen lohduttomaan näkymään, että Suomessa on noin puoli miljoonaa työtöntä ihmistä. Tuo on kyllä blogipalstoilla ollut tiedossa jo pitkään, suunnilleen sama työttömyyden suuruusluokkakin. Silti toisaalla julkisuudessa vaahdotaan syntyvyyden laskusta, työvoimapulasta, kestävyysvajeesta, huoltosuhteen heikkemisestä ja ihan vaikka mistä. 

Ilman jatkuvaa lisäväestön tuontia maahanmuuton myötä, keitä ja mistä vain, meitin kuulema kävisi köpelösti. Vaan eipä enää kävisi, sillä köpsästi on jo käynyt. Näin on huolimatta siitä, että viralliset talouskäppyrät sojottavat juuri nyt yläviistoon oikealle. Velkalastikin kasvaa koko ajan. 

Mutta minkäs tuollekin tavis tekee, sillä äänestämällä ei voi vaikuttaa?

Hyvä se on, että talous on nousussa pitkän taantuman jälkeen. Mutta vanhasta muistista voi päätellä pienenkin kasvukauden johtavan siihen, että poliitikot alkavat supista jakovaroista ja viskoa velalla maailman pihamaille sellaisia rahoja, joita ei ole vielä saatu, eikä kenties koskaan saadakaan. 

Mutta kun hyvin menee, niin menköön, mitään ei liiemmin tarvitse tehdä. Kaikki ongelmat hoituvat kuin itsestään, kun valtion ja kuntien laariin ropisee. Vai maakuntien laareihinko jo sataa? 

Ainakin EU:n laareihin satelee, Suomestakin pari miljardia euroa vuodessa. Ja lisää  pannaan menemään?

Paljonkohan Suomessa on köyhiä? Sitä onkin vaikeampi selvittää, koska pienituloisten työtä tekevien tilanne vaihtelee paljon, eikä ole olemassa kiveen hakattua köyhyysrajaa. Köyhiksi voisi arvioida ehkä noin miljoona suomalaista ihmistä. Erilaisten sosiaalitukien tarvitsijoiden ja ruoka-avunkin hakijoiden määrä kasvaa. Sosiaalitukia kuitenkin leikataan, eikä ikävä kyllä edes leipäjonoista enää riitä kaikille.

***

Työttömyys jopa 600 000 henkilön tasolla: Kansallinen epäonnistuminen.

Aloite eduskunnasta syksyllä 2017: Mamuja mistä vain, lisää mamuja työvoimapulaa paikkaamaan!

Syynä jossain esiintyvään työvoimapulaan saattaa olla myös palkkataso, linkki SU:n juttuun.

Intrigööri kirjoitti vuosia sitten kirkuvasta kestävyysvajeesta. Koska kaikki kehittyy ja yleensä huonompaan suuntaan, nyt vajeet ja muut pulat varmaankin jo karjuvat?


***

Ei kommentteja: