17.9.2017

Politiikon pitkä ja leveä leipä

Tämä on kylmän syysaamun kateellishenkinen, mutta lyhyt katsaus: Entiset poliitikot ja etenkin entiset pääministerit saavat aina parhaat suojatyöpaikat. 

Vai mitä sanoisimme ankeana aamuhetkenä esimerkiksi Mari Kiviniemestä, kepun ex-kansanedustajasta, ex-pääministeristä ja nykyisestä ”kehittyneiden markkinatalousmaiden yhteistyöjärjestön” OECD:n apulaispääsihteeristä, jonka toinen kaksivuotiskausi jatkuu vielä melkein vuoden.

Mari viihtyy lehtitietojen mukaan Pariisissa, missä hän saa välttävää 15.000 euron kuukausiliksaa oikein mojovine lisineen. Edelleen lehdet kertovat, että Mari rakastaa Pariisia ja kun koti-ikävä iskee, maaseutu kutsuu, siellä Ranskassa. Sillä lailla.

Toinen aamukateus-esimerkki on entinen kokoomuksen kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Katainen. Jyrki jätti hieman känäisen pääministerin pestinsä kuin telkkä pönttönsä heti kun toveri Juncker sieltä EU-komissiosta kutsui, valmiille hillotikulle lipomaan, yhdeksi varapuheenjohtajaksi.

Jyrki viihtynee Brysselissä. Hän tienaa suunnilleen tuplasti sen, mitä sai pienen maan vaivaisena pääministerinä eli melkein 30.000 euroa kuussa, tietenkin muikeine lisineen. Hyvin mennee sielläkin.

Hauskin ja nokkelin entisistä pääministereistä oli kokoomuksen sporttinen kantoraketti Alexander Stubb, joka teki nopeasti vaikuttavan uran politiikassa, kansanedustajuuden, ministeriyden, puolueen puheenjohtajuuden ja pääministeriyden kautta. Reippaan miehen kuvaan kuuluu myös alle 50-vuotiaana tehty omaelämäkertakirja ”Alex”.

Stubbin toimipaikka on pankkivaltio Luxemburgissa, Euroopan investointipankki EIP:n yhtenä varapääjohtajana. Liksaakin kertyy enemmän kuin EKP:n Suomen sivukonttorin SP:n pääjohtajalle Liikaselle maksetaan, Alex saa 24.000 euroa, lisineenpä tietysti.

EIP:n raskaissa töissä ovat aikaisemmin itseään säästämättä raataneet poliitikassa paljolti kunnostautuneet kokoomustaustaiset presidentti Sauli Niinistö ja pormestari Jan Vapaavuori

Esimerkejä ex-poliitikkojen makeista mestoista riittää ja riittää, jos niitä lähtisi enempi kaivelemaan. Entisistä pääministereistä ovat vehreitä oksia itselleen löytäneet mm. ajastaan pula-johtajana toiminut kepun Esko Aho, sekä myöhemmän pulakauden poliittinen pomo  kepun Matti Vanhanen

Tämän hetken johtavista poliitikoista emme vielä tiedä, kuka tai mikä kutsuu ketäkin ja milloin. Ao. henkilöillä lienee kuitenkin paljon kaikenlaista toivoa ilmassa?


Nuori mies tai nainen! Opiskele ensin joksikin ja lähde länt…, eikun saman tien politiikkaan pätevöitymään, vaikka mihin kallisarvoisiin ja varmoista verorahoista maksettaviin tehtäviin. Kyllä rivikansanedustajuuskin leipäjonon voittaa!

Lisäys:   Hyvät pehmusteet, jos putoaa.




***

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Voisiko kateuden lietsonnan kriminalisoida?

intrigööri kirjoitti...

Joutasin kyllä lusimaan, mutta mieluiten vasta sitten kun vanhenen tarpeeksi ja tulen hoitolaitoskuntoon. Linnassa olisi luullakseni lystimpää.