10.9.2017

Vihapuheesta pakkohoitoon?


Vihaista kirjoittelua ja aina paremmin tietävien byrokraattien arvostelua harrastavien kannattaa olla varovaisia maata kaatavien sote-uudistusten aikana, sillä eliittieinareiden suunnitelmissa on myös mielenterveyslain uudistaminen. Jos vihapuheiseksi katsotulla henkilöllä todettaisiin olevan esimerkiksi harhaluuloisuushäiriö, se voisi olla peruste pakkohoidolle psykiatrisessa laitoksessa. Kukahan sellaisenkin tarpeen jatkossa toteaa, jonkin terveysfirman lääkäri, ovivahti vai joku muu?

Pakkohoitoon määrääminen ”hullujenhuoneelle” ei ole nykyisin niin harvinaista kuin äkkiseltään luulisi. Nelisen vuotta sitten jopa lähes kolmannes potilaista tuli psykiatriseen laitoshoitoon pakkohoitolähetteellä. Tällaisia suoraan lennosta käenpesään ammuttuja potilaita oli 8 330. Kaikkiaan laitoksiin psykiatrisesti hoidettaviksi otettuja ihmisiä oli vuonna 2013 reilusti yli 25 000.

Psykiatriseen hoitoon määrääminen on tietysti joskus tarpeen. Intrigööri ei usko olevansa kovin harhainen epäillessään sitä, millaiseksi jotkut asiat ja määrittelyt voivat myöhemmin muuttua. Suomessakin on pitkä ja rankka historia pakottavista ja julmistakin psykiatrisista hoidoista, kuten lobotomiasta, mikä kiellettiin vasta muutamia vuosikymmeniä sitten. 

Eri puolilla maata oli vielä 1970 -luvulla useita suuria psykiatrisia sairaaloita, joita alettiin isommin sulkea 1980-luvulla ja tuhansia potilaita siirrettiin kotikuntiinsa löyhiin avohoitosuhteisiin. Avohoito ei ole pakkohoitoa, joten osa potilaista jäi hoitoheitteille.

Laajeneeko pakkohoito ja miten?

***
Pikku lapsuusmuistelus: Meikä oli puolihulvaton kakara, kun olimme isän kanssa menossa johonkin paikallisen kirkonkylän kunnalliskodin lähellä. Kysyin, että mikä tuo iso verkkohäkki on tuossa talon toisessa päädyssä, onko siellä kotieläimiä? Isä kertoi jotain semmoista, että siellä talon hulluiksi katsotut asukkaat pääsevät ulkoilemaan. Ilman häkkiä he saattaisivat karkailla.

Vuoteen 1978 asti ihmispolon pakkohoitoon lähettämisestä saattoi päättää potilaan puoliso (!) tai muu lähiomainen, sekä esimerkiksi kunnan sosiaalijohtaja ja ehkä joku muukin  viranhaltija. Päätöksessä ei ollut aikarajoja, vaan hoito saattoi kestää siihen asti kunnes lääkäri katsoi, että potilas oli terve. Tämä saattoi tarkoittaa vuosikymmeniä. Potilaalla ei ollut sananvaltaa eikä lakiin kirjattuja oikeuksia.

Vuonna 1978 Suomessa uudistettiin mielisairauslaki, minkä jälkeen pakkohoitoon vaadittiin esteettömän lääkärin lausunto ja 2-3 lääkärin arvio hoidon jatkamisen tarpeellisuudesta. Laki turvasi potilaan ihmisoikeudet, mutta myös oikeuden hoitoon.

Hoidettavana on Amerikkaan
pyrkinyt mamu 1800-luvulla.
Nyt lakia ollaan taas uudistamassa ja toivottavasti se menisi inhimillisesti hyvään suuntaan. Toivoa saa, mutta nykyinen lakien säädäntä tuppaa kyllä sutta ja sekundaa pukkaamaan. Surullisia esimerkkejä erittäin huonoista ihmisten hoitokäytännöistä on parhaillaankin oikeuden käsittelyssä. Rangaistukset saattavat jäädä kyllä kovin lieviksi, potilaiden oikeuksista huolta kantavien mielestä. 

Pieniä epäilyksiä joskus heräilee, tällä kertaa tästä uutisesta. Vanhassa mukavassa Neukkulassa oli aikoinaan suuri joukko toisinajattelijoita pakkohoidossa laitoksissa. Vielä paljon suurempi sakki väärinajattelijoita oli Siperiassa pakollista leirielämää viettämässä. 

Jätän asian tarkemman ruotimisen tähän, sillä erään omana aktiiviaikanaan arvostetun psykiatrin mukaan terve ihminen on sellainen, jota ei ole tarpeeksi tutkittu. Laitan lopuksi pari linkkiä Wikipediasta, en Hikipediasta, mikä olisi tässä yhteydessä vähän hullua. Heh.

Pakkohoidosta Suomessa linkki tässä. Psykiatrian vastaisuudesta linkittely tuossa.

***
Ps. Intrigöörikin on blogissaan änkyröinyt monia muka yleisesti hyväksyttyjä ja kiiteltyjäkin yhteiskunnan kehityskulkuja vastaan. Jos tavisihmisten pakkohoitoon laittaminen uudessa mielenterveyslaissa helpottuu ja sananvapaus on vain tiukaten sallittua laatua, ehkä sitä jossain pakkohoitopaikassa tai -leirillä tavataan? Tai ainakin taivaallisissa sotajoukoissa?

Lisäyksiä:

Kotihoitoon on tulossa kamera- ja etävalvontaa, kertoo kuopiolainen Viikkosavo 22.11. Jos ja kun näin menetellään, mikä voi olla joskus hyväkin asia, ikäihmisen "pakkohoitopaikka" voisi olla hänen kotonaan. Kuka sitten hoitaisi kodin täyden valvonnan ja tarkkailisi myös hoidon laatua, sellaiset asiat hieman ihmetyttävät. Sote tuo yritykset yhä tiiviimmin hoitobisnekseen ja minkä tasoinen toiminta on tulevaisuudessa kannattavaa?

"Hoitajat voivat keskustella vanhuksen kanssa etänä ja kuvallinen kanavayhteys on koko ajan auki..." Juttu on näköislehden sivulla 10. Linkki lehteen.

Esimerkkiin varsinaisesta pakkohoitomenettelystä voi tutustua tästä blogilinkistä.

Eikö muka Suomessa voi joutua syyttä pakkohoitoon? 

Linkki 7.8. 2018: Työttömästä yritettiin tehdä hullua, kun loputon ilmaistyö ei kiinnosta.

Linkki 20.9.2018: Poliittinen vastustaja yritetään leimata hulluksi Ranskassa: Oikeistojohtaja Marine Le Pen joutuu nykyaikaisen stalinismin kynsiin Ranskassa.
Ei kommentteja: