29.9.2017

Tuho kiertää Kehaa

Ihmetyttää pientä kulkijaa, työvoimapulako nyt
huutaa vai onko se pernerijunan pilli?
Fiktiota

"Tuho-osasto, ylipäälääkäri Martti Engele."

"Moro! Täällä on yliyksilönseurantapäällikkö Raivo Kivikasvo KEHAsta. Mitä muuten se tuhomikäsenytoli tarkoittaa?"

"Se tarkoittaa tutkimus- ja hoito-osastoa yhteiskunnan vihaamisvammaisten ja oikeintiedostushäiriöisten uudelleenoikaisulaitoksella. Mikä se KEHA sitten on?"

"Eikö se ole vielä tuttu lyhenne? Sehän on tietysti  Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ja Työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskus".

Tuut, tuuut...

Realismia

Tuho-osasto on totta tai oli, jos ovat jo sen nimen muuttaneet. Tuo ovikyltissä ollut lyhenne tarkoitti tutkimus- ja hoito-osastoa yhdessä aluesairaalassa. 

KEHAkin on totta, luin sen tänä aamuna jostain lehtijutusta. Ja lyhenne tarkoittaa "tietenkin" Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten,  sekä Työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskusta.

Nopeana johtopäätöksenä voisi ajatella, että suomalaisen aikoinaan lähes täystyöllisyyden tuho kiertää edelleen kehää. Tuho-osasto ei kuulu työllisyysteemaan, mutta KEHA kuuluu, koska siellä kursitaan kokoon mm. Työmarkkinatori -verkkopalvelua, kaikkien työhakuisten ja heitä itseään säästämättä seurailevien tyrannobyroksaurusten iloksi. 

Piankin se työtä tarvitsevan luonnollisen henkilön känny vaativasti kilisee ja jos ei kilise, karenssia kolisee.

Tosi on

Työmarkkinatoria valmistellaan tiemmä samassa hankkeessa, missä yhtenäistetään kaikkien Suomen TE-toimistojen asiakkuudenhallinnan tietojärjestelmät.  Lehtijutussa kerrotaan, jotta  tuon digihankkeen kokonaisbudjetti on noin 30 miljoonaa euroa. 

Kaikki tuossakin TE-IT-hankkeessa pysyy varmasti raameissa ja sujuu totuttuun suomalaiseen tapaan kauniisti kuin pienten joutsenten tanssi. Miljoonista pääosa sijoitetaan kai asiakkuudenhallinnan tietojärjestelmien uudistamiseen ja siinä sivussa "työnhaun mullistavan" työmarkkinatorin toteutukseen.

***
Intrigööri luki eilen Floridan hurrikaanista selviytyneen kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehden kommentin työttömyydestä, mikä noussee laskutaitoisten oikeasti 600 000 ilman työtä olevan suomalaisen karmealle tasolle. 

Kommentin mukaan suuri syyllinen työttömyyteen on järjestelmän jäykkyys. Saksan mallisia työmarkkinoita ei Suomessa ole. Eero Lehti luonnehti suurtyöttömyyttä kansalliseksi epäonnistumiseksi, mitä olisi jo uskallettava ryhtyä purkamaan.

Hyvin meillä kai pyyhkii, kun se nousukausikin..., mutta jos ei hätä lopu, haetaan lisää paperia! 

***

Realismia rakennusalalta: LInkki blogiin.


***

Ei kommentteja: