3.3.2018

Kela kasvattaa asuntojonoja

Kela-Käla sijaitsee Siuntion ja
Kirkkonummen puolivälissä.
Kasvavissa kaupungeissa nousevat myös asuntojen vuokrat, eikä laskua näy, jos vain ihmisten tunkua kasvukeskuksiin riittää. Kelan eli nykyajan Orwellin koura puristui viime vuoden alusta yhä lujemmin köyhemmän väestön ympärille, kun perusmallisen toimeentulotuen maksatus siirtyi Kelan hoidettavaksi. Ongelmia siinä muutoksessa oli melkoisesti, kaikki sen ainakin lehtien otsikoista muistavat.

Samoilla lämpimillä Kela alkoi syynätä ja määrittää paikkakunnittain hyväksyttäviä vuokramenoja. Kela vaatii monia toimeentulotukea hakevia asiakkaitaan muuttamaan halvempaan asuntoon, vaikka tukea ei hakisikaan asumiskulujen takia. Tämä näkyy tietenkin asuntojonojen roimana kasvuna kaikkialla siellä, missä vuokra-asuntojen kysyjiä riittää, niissä paljon hehkutetuissa kasvukeskuksissa.


***

Blogilinkki 21.6.18: Ylisuuret vuokrat aiheuttavat paljon ongelmia.

Länsiväylä kertoo 7.2., että vuokrahintojen kehitys erkaantui yleisestä hintakehityksestä vuonna 2012. Sen jälkeen yleinen kuluttajahintaindeksi on kohonnut 4 prosenttiyksikköä, kun taas vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat noin 25 prosenttiyksikköä. Linkki.


***

Juuri kasvavissa kaupungeissa halvemman asunnon löytäminen saattaa olla käytännössä mahdotonta. Asumistuet jämähtivät vuoden 2018 alussa ennalleen, ainakin vuodeksi. Eläkkeet ja monet muut tulonsiirrot eivät nekään toistaiseksi nouse. Mutta vuokrat nousevat ja suuret vuokrafirmat tekevät melkein uskomattomia voittoja jakaen saaliistaan lumilapiolla omistajille, kuten ainakin Kojamolla, ammattiliitoille ja eläkerahastoille.

Jos halvempaa asuntoa ei löydy, eikä toimeentulotuen hakija, kuten esimerkiksi tulojensa kasvattamisen suhteen avuton pieneläkeläinen, ei täytä Kelan mielestä "asumisen aktiivimallia", toimeentulotuessa hyväksyttäviä menoja saksitaan. Menopuolta saksitaan sen verran kuin vuokrakulu menee yli paikallisista normeista. 


Jos toimeentulotuen hakijan vuokra ylittää normimenon esimerkiksi satasella kuussa, muutoin tuessa hyväksyttäviä menoja saksitaan saman verran.


Sitä ei intrigöörin korvien välinen avaruus ole vielä antanut itselleen sisäistää, merkitseekö asumiskuluista saksiminen sitä, että jonkinlaisena minimiturvana pidetty, noin 490 euroa käteen asumismenojen jälkeen, jää sitten monilta haaveeksi? Olettaa voi ainakin, että jo kertaalleen yritetty eläkeläisten asumistuen muuttaminen yleiseksi asumistueksi, tuen heikentäminen, tulee taas politiikan riihitonttujen esityslistalle. Mitä se taas merkitsisi kokonaisuudessa, jää nähtäväksi.


Blogilinkki 1.5.18: Säästetäänkö eläkeläiset hiljaa hengiltä?


Kelalta kyllä irtoaa monenlaisia selityksiä, mutta intrigööri yhtenä monien puolesta toivoisi, että satojatuhansia ihmisiä koskettavista muutoksista perusturvaan kaikkinensa kerrottaisiin ihmisille selkosuomeksi. Vaikka edes lohduttavasti näin:


"Ei hätää! Yhteiskunnan kovat kourat, jotka sinua pillistä puristavat, ovat vain harhaa, sillä Kela - kaikkien köyhien ja avun tarvitsijoiden ylin ystävä, haluaa vain pönkätä sinua pysymään pystyssä elämän myllerryksissä."


Pysyvä epävarmuus elämisen perusasioissa ei ole hyväksi kenellekään, mutta siitä on tainnut tulla uusi normi hiljalleen ränsistyvässä hyvinvointivaltiossamme. Onkohan se sitten niin, ettei päämäärä tai tavoite ole tärkeä, vain liike se jotain merkitsee?


Myös Itä-Suomen johtavassa kalakukkokaupungissa Kuopiossa tapahtuu paljon liikettä. On erilaista kehitystä, suuria suunnitelmia pienine "pilivenpiitäjineen" siellä täällä, sekä tietenkin aina vain kallimpia vuokra-asuntoja. 

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Eihän tuo hyvältä kuulosta. Ainakin yksi elinkautisvanki Suomessa kieltäytyi anomasta vapautusta. Arvelisin, että useammallekin ihmiselle pysyvä majoitus vankilassa olisi parannusta nykytilaan. Puuttuuko meiltä joku rohkaisija, joka yllyttäisi tekemään yhteiskunnallisesti arvokkaita ja samalla itselleen edullisia rikoksia? Vai onko Suomen kansa vain perinteisen lainkuuliainen ja enemmin antaa vankilaankin etusijan maahanmuuttajille?

intrigööri kirjoitti...

Nollatuntisopimusten ja suurtyöttömyyden, pahan nuorisotyöttömyydenkin varjossa tuntuu jotenkin sairaalta, että valtio hyökkää omien kansalaistensa asumista vastaan. Toimeentulotuen taso on Suomessa EU:nkin mielestä liian alhainen, eikä asumiskulujen kasvua hillitse mikään. Slummeja kai aiotaan rakennella, mutta lähinnä kantaväestön tulonsiirtoja saavalle hyödyttömälle porukalle?
Vielä hyvinvoivat ihmiset, mm. kokoomuksen äänestäjät ajattelevat, että taas ne köyhät surkimukset ruikuttavat. Kannattaisi ehkä mieltää, että ihmisen tie alamäkeen voi olla nopea ja liukas, vaikka sitä ei itse aiheuttaisi. Ylöspäin pääseminen on työlästä ja vaikeaa, erilaisia esteitä täynnä.
Mamut ovat useimpien päättäjien mielestä aina hädänalaisia uhreja ja eniten asunnonkin tarpeessa. Pahimmillaan olen lukenut jonkun häiskän väittävän vakavissaan, etteivät mamut mitään asuntoja vie keneltäkään. Ikävä kyllä tuo tyyppi oli nimilehden toimittaja, kaiketi omistuskämpän avaimen haltija. No, eiväthän mamut yleensä ole yleensä heti omistusasuntojen esittelyissä.