23.3.2018

Ruokaa ilmasta


Kaikkea se suomalainen keksii: Ravintoa voidaan tuottaa ilmasta, hyödyntämällä hiilidioksidia ja sähköä. Myös aurinkovoimaa, tiettyä mikrobia ja valikoimaa kivennäisaineita tarvitaan. Tulevaisuudessa ruokaa tai pikemminkin ravintoa saadaan (toivottavasti) "tyhjästä" missä vain ja miten paljon vain.

Prosessin tuloksena tulee jauhon näköistä yksisoluproteiinia, jota voi käyttää sellaisenaan tai osana vaativampaa ruoanvalmistusta. Kuvassa prosessi on kaikkein pienimmillään ja yksinkertaistettuna. Tulevaisuuden ruokatehtaat olisivat suurempia, ne muistuttaisivat  lähinnä panimoita.


11.2.2020:  Pian sitä herkkujauhetta saa!

17.6.2019: Proteiinijauhetta ilmasta tehdään jo koelaitteistolla.

12.3.2019: Joko saadaan ilmasta ruokaa lautaselle?


Ilmasta saatavasta, mutta ei ihan ilmaisesta ruoasta kertoi t&t-lehti.

Tässä linkissä on myös lyhyt video.

***

Lisään tähän loppuun linkinTalSan jutusta lokakuulta 2021. Jutussa kerrotaan, että kohta sitä ilmasta otettavaa herkkua saa, uudelta tehtaalta Vantaalta:

Eikun syömään.. tai lukemaan!

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008360283.html



***


4 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

No nehän poistu ongelmat heittämällä! Afrikkaan näitä ruokalatureita kylät ja cityt täyteen, ja paikallinen väki voi viettää aktiivimallin mukaista luomutuotantoa sisätiloissa. Pari vuosikymmentä ja väestöräjähdus jää tapahtumatta, koska nalli ei pala väkijoukoissa vaan kotona. Huoltosuhdekorjaamot yhtiöitetään, ja Hei mekin tienataan tällä!

Liukumajakson aikana jätteet viherkiertoon. Oheisen artikkelin kommentin mukaan metodi on ollut jo kauan käytössä. Mutta eipähän se Fordikaan aikoinaan kaikkea puppua kuunnellut vaan alkoi tuottaa liukuhihnafordeja. Singapore osaa siisteyteen liittyvät asiat ehkäpä parhaiten maailmassa. Samoin asioiden organisoinnin, joten jäädään luottavaisin mielin odottelemaan.
https://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/how-flies-and-maggots-are-being-bred-to-eat-your-food-waste-and-10026002

intrigööri kirjoitti...

Hyvä kai se olisi, jos maailman nälkäongelmat voitaisiin poistaa helposti. Vettäkin saadaan tuotetuksi paikallisesti ilmasta, tuulesta, myös kuivilla alueilla, mutta se laitteisto pitäisi aina erikseen jonkun muun maksaa kuin paikallisten ihmisten.
Tulee pakosti kyynisiä ajatuksia siitä, että pysähtyisikö väestöräjähdys ihmisten ravinnontarpeen tyydyttämisellä eri konsteilla. Jospa lapsia vain lykättäisiin enemmän, kun terveempinä jaksettaisiin touhuta enemmän?
Monia muitakin asioita pitäisi pahimmissa kehitysmaissa saada kohdalleen kuin pelkkä ruokapuoli. Ei taida maailma pelastua ilmasta tehdyllä ruoalla, mutta kiinnostava keksintöhän tuo kuitenkin on.
Lapsena näki kuinka jotkut kaupat mainostivat siirtomaatavaroita. Silloin asiat taisivat olla paremmin mallillaan sekä siellä siirtomaissa että täällä riistomaissa.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Lähinnä ajattelin, että ruokarobotti varmistaa energiansaannin, jolloin ei tarvitse lähteä seilaamaan ja patikoimaan muille mantereille ravintoa haalimaan. Ja majassahan riittää kylläiselle miehelle virikkeitä. Väestöräjähdyshän on kait sitä, että sikiää niin paljon uusia immeisiä, että ruoka ei riitä. Laturi poistaa tuon seuraamuksen, joten kyseessä on taattu huoltosuhteen varmistaminen sikiöstä hautaan asti.

Noiden muiden ongelmien määrähän tulee tietysti lisääntymään, mutta eiköhän maailman hyväsydämiset zukkerperkit nekin hoida esim. kotouttamalla. Taisin astua miinaan...

intrigööri kirjoitti...

Kyyniseksi ei pitäisi heittäytyä, joten kaipa se ruokahuollon järjestäminen olisi kehittyvän ihmiskunnan ensimmäisiä tärkeitä tehtäviä. Mutta kun ihmiskunta ei oikeastaan ole paljoa onnelan suuntaan kehittynyt.
Kyyniseksi vetää se, että useimmat maailman vallanpitäjät tahtovat vain toinen toistaan kauheampia aseita. Pahimmissa roistomaissa ei tarvitse välittää edes siitä, että miljoonia kansalaisia kuolee nälkään, simppeleihin tauteihin, sekä uskonnollisten ja poliittisten, sekä etnisten vainojen takia.
Mutta onneksi Suomessa asuu maailman onnellisin yhtenäinen kansa. Vai miten se menee?