12.3.2018

Lumisade pelasti hulluudelta

Kuvassa näkyy lumivuoren toinen pää, korkeutta on 15 - 20 metriä. 
Viljasiilo oikealla on 60-metrinen.

Tänään oli mukava käppäillä aurinkoisia hankia katsellen, eikä ollut kylmä. Yhdellä vakireitilläni pysähdyin ihmettelemään suurta lumenkaatopaikkaa Siikalahdessa, minkä laelta mollikka paisteli näkimiin. Tuli melkein mieleen Yllästunturi laskettelurinteineen. Näky ei toki ollut upean tunturin veroinen, mutta aurinko ja lumi toivat jotenkin mieleen myös Lapin kevättalvisia muisteloita.

Hyviä kevättalven muistoja kertyi taannoin myös Nuuksion maisemista, missä tein aurinkoiset hankikantojen ajat pitkiä lenkkejä latupohjilla kävellen. Koviksi menneet ladut olivat silloin jo heikenneet, eikä vastaan tullut niinä viikkoina muistaakseni kuin yksi hiihtäjä, joka ei huudellut tuhmia, eikä onnekseen huitaissut sauvalla.

Tuo mainittu lumenkaatopaikka on ennenkin ollut täynnä, eikä kasa ole täysin sulanut kesäisinkään, mutta yhtä suurta lumimäärää en ole siellä kymmeneen vuoteen nähnyt. Lunta on vieläkin katujen varsilla hyvin paljon ja sen kuskaajilla on kuulema jo pudotuspaikoista pulaa.

Ylen juttu 27.3: Lumenkaatopaikka piti jo sulkea.



Tämä kai vielä kasvava läjä ei sula kokonaan kesälläkään.

Lumen auraajilla on tänä talvena riittänyt töitä. Joskus talviöisin ja aamulla varhain on saanut arvuutella, ovatko Rissalan Hornetit ehkä lähdössä tunnistus- tai harjoituslennolle, mutta kadun päällystettä vauhdilla viistävä lumiaura se on tänä talvena useimmiten ollut, sisälle uniseen päähän kantautuva ääni kuulostaa samalta.

Suomeen on jo kauan ennusteltu vähälumisia ja lumettomiakin  talvia, mutta ei niitä ainakaan Savoon asti ole riittänyt. Vilkaisin nopeasti mitä Suomen vihreästä talvesta on kirjoiteltu. Monenlaista löytyi, mutta mm. vihermamma Heidi Hautala liitti lumettomuuden valottomuuteen kirjoituksessaan 2009 ja ennusti sellaisen pimeyden lisäävän mielenterveysongelmia.

Ainakin tänä talvena oma mielenpuoli eli korvien välinen avaruus säilyi lumen ansiosta kasassa ilman tiukkaa pipoa. Liiallinen lumentulo kyllä tökki hiukan. Parvekkeeltakin piti kolmesti lapioida lunta pois, ennen sitä ei ole tarvinnut tehdä. Nyt sitten mennään vauhdilla valoa kohti, vaikka lumi ja jää vähenevätkin. 

Joku ilmaston tulkki kertoo tänäänkin nettilehdessä, että lämpiää se ilmasto kuitenkin. Lumen kokonaismäärä on näillä korkeuksilla tiemmä vähentynyt kaikkina kuukausina vuosina 1980 - 2017. Tänä talvena ne lumet sitten tulivat kerralla takaisin.



Valoa ja lunta riittää.

Kuopio hukkuu lumeen.

Lisäyslinkki: Viikkosavo 15.8.2018, sivu 2: Lumenkaatopaikkaa sulatellaan vielä ennätyshelteiden jälkeenkin.

***




4 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Minun asuntoni edessä on iso tyhjä toriaukio, en tiedä minkä takia rakennettu. Olen monta kertaa käynyt aamuisin sanomassa lunta siirteleville traktoreille, että kasaavat lumet tuohon tyhjälle torille. Alueeella asuu nimittäin paljon lapsiperheitä ja pikkutenaville tuollainen 3- 4 m mäki on ihan sopiva ja turvallinen ympäristö.

Ja traktoristit ovat aina tehneet toiveeni mukaisesti.

intrigööri kirjoitti...

Turvallinen pulkkamäki pitäisi olla kaikilla kakruilla, myös kaupungeissa. Tässä lähelläkin on semmoinen iso mäki, mistä ei pysty laskemaan autojen sekaan kadulle, vaan pysähtyy penkkoihin tai jalankulkutielle.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Bernerihän voisi yksityistää kaikki Suomen lumet ja liisata lunta liukkaan kelin ajoharjoitusradoilla käytettäväksi. Merten ja järvien jäille lumitullit toimintaan, nykyäänhän niillä lompsitaan ja hiihdellään ilmaiseksi. Lumiukoille pysäköintimaksut, persmäet verolle jne. Bernerin lafkahan on jo perustanut tosiliukkaan jääkelin ratoja autoilijoille, kuten lehdet ovat kertoneet, ja nekin ilmaiseksi käyttäjille. Tosin kapinallisten on todistetusti nähty käyttäneen niitä luisteluun.

intrigööri kirjoitti...

Aikoinaan otti pattiin, kun viherpellet saivat suljetuksi suurimman osan autojen jääradoista eli talviajon harjoitusradoista. Se oli minulle ja monille muille vuosikausien harrastus ja ajotaitojen perusta.
No, sitten aina kevät tuli, jäät suli ja Suomen järvillä käynnistettiin miljoona perämoottoria, mitkä eivät tietenkään työnnä mitään suoraan vesistöihin. Harrastin kyllä myös sitä venepöristelyä.
Nyt pitäisi varmaan vaihtaa lajia, sillä Suomessa tehdään potkukelkkoja ja jyrkkiä alamäkiä riittää, poliitikoillekin.
Tässä näyte lajista: https://www.youtube.com/watch?v=KnQ78k917zI