Novaja Zemljan pohjoisosa kuuluu Venäjän arktiseen kansallispuistoon, kuten mm. Frans Josefinmaakin. Kansallispuiston alue rajoittunee lounaassa Arkangeliin. Alueella tehtiin Neuvostoliiton ja kylmän sodan kuuman ydinasekilpailun aikana paljon räjäytyksiä ilmakehässä. Alueella on edelleen muuta sotilaallista toimintaa.
Novaja Zemljan lahden päällä räjäytettiin myös maailman suurin ja mahtavin ydinpommi Tsar Bomba syksyllä 1961. Pommi räjäytettiin noin 4.000 metrin korkeudessa. Tulipallo ulottui maan tai meren tasalta 10.000 metrin korkeuteen. Pommikone oli jo kaukana lasketun varoetäisyyden päässä, mutta sen kerrotaan suistuneen paineaallon voimasta 800 metrin hallitsemattomaan pudotukseen ennen kuin kone palasi ohjaimille.
Intrigööri oli jo tuolloin pojankilimuna Savon maisemissa, mutta ei muista, että tuosta tai muista Neukkulan jytkypommeista tai niiden aiheuttamista säteilylaskeumista olisi puhuttu yhtikäs mitään. Lehtikin kotia tuli ja radio toimi. Ei silloin edes takatukka noussut pystyyn. Mitäs sitä nyt turhista, jos hyvä itäystävä ja naapuri vähän posauttelee!
Karanmereen lienee upotettu noin 17 laivaa ja proomua yhdijätelasteineen. Jätettä sisältäviä säiliöitä siellä kerrotaan olevan 17.000, ehkä ne ovat osittain tynnyreitä. Vaarallisimpina pidetään 16 sukellusvenereaktoria, joista kaikista ei ole poistettu polttoainetta.
Ydinjätteistä ei sieltä syvältä meren alta aiheutune suoraa sätelyvaaraa. Radioaktiivisten aineiden vuodot mereen lienevät kuitenkin aikaa myöten odotettavissa ja se on luonnolle ja eliöstölle tietenkin pahempi juttu.
Venäjän uudesta kalastusalueesta kertoo t&t-lehti, sekä siinä linkattu Barents Observer-lehti.
Pian kai pääsee Karanmerelle kalaan, jos kantti kestää! |
***
Blogilinkki 19.10.2018: Venäläistä reaalipolitiikkaa.
Linkki 12.12.2018: Lisää venäläistä reaalipolitiikkaa.
Linkki 12.12.2018: Lisää venäläistä reaalipolitiikkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti