9.3.2018

Mitäs me syrjikset?

Iltasanomat kertoo, että puoli miljoonaa suomalaista on vaarassa syrjäytyä, koska he eivät ymmärrä soteuudistuksen sisältöä.

IS vähättelee vakavaa asiaa, sillä luultavasti ylivoimainen enemmistö täällä arktisilla rajoilla asuvista ihmisistä ei saa vielä sotesta paljonkaan tolkkua.

Näyttää jopa siltä, että valtaosa poliittisista ja muista julkisen sektorin toimijoistakaan ei täysin jymmärra, millaista pullaa sotetaikinasta tulee.

Pitäisiköhän soten satraappien vihdoinkin käännättää koko höskä selkokielelle tai edes yleisimmin ymmärrettävälle paikalliselle kielelle, kuten esimerkiksi suomeksi? 

Mutta maan tapahan on, että ensin hötkeltämällä päätetään ja sitten seuraavat vuodet selitellään. On se vähän EU:n tapakin, sillä sielläkään päättäjät eivät aina seuraavana päivänä tiedä, mitä, miten ja mistä he ovat hirmuisen tärkeissä kokouksissaan sopineet.


***
Soten ja maakuntien uudistukset voivat viedä vuosia? Linkki Kauppalehteen.

4 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Ikävä kyllä meidän nykyisetkään hallitsijamme eivät vaikuta osaavan suomea.

intrigööri kirjoitti...

Ehkä ne kaikki poliittisen aatelimme jäsenet ovat sisimmässään demareita? Miten se mantra menikään, vain liike on tärkeää, ei päämäärä. Liike on huolimatonta, mutta älyttömän ahkeraa hökeltämistä ja päämäärä, jos sitä on, lienee taivas maan päällä eli EU:n liittovaltio, missä kaikilla on varmana lystiä.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Näinköhän tuo IS:n ohje riittää. Ongelma ei ole Suomen kieli, vaan poliittinen jargon, joka täytyisi kääntää suomeksi. Tuskin sekään riittäisi, koska ongelmat ja niiden ratkaisut vaativat tietäystä, jota on eri alojen asiantuntijoilla. Näiden tietotaito tulisi yhdistää päättäjille ymmärrettävään muotoon (no tulihan se sarkasmikin mukaan, yrittämättä). Ei edes hymyilytä.

http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251516-sote-esitys-ei-tayta-sille-asetettuja-tavoitteita

http://erkkilaitila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251733-systeemitieteilija-arvioi-sotea-lepomaen-esityksesta-eteenpain-kohti-ratkaisua

intrigööri kirjoitti...

Jargoniapa hyvinkin tai poliittista munkkilatinaa.

Jotenkin tulivat mieleen nuo aikaisemmat mahtiuudistusten johtotähdet Jyrki
"Ei koske Suomea" Katainen ja "kunnat kyykkyyn" Vinna Herkkunen, eikun Henna Virkkunen. Molemmista kokoomuksen sankareista tuli heti kerralla politiikan aatelisia, jotka runsaasti palkittiin EU-taivaassa.