26.11.2018

Huumepoliisin vasikat


Kansanedustaja Päivi Räsänen lienee tänään leivättömän pöydän ääressä eli kuultavana poliisipomojen virkarikosoikeudenkäynnissä. Räsänen kertonee sisäministerikautensa aikaisista selvityksistä, mitkä koskivat huumepoliisin rekisteröimiä tiedonantajia. Sellaisia kantakirjattuja tietolähteitä ei takavuosina löytynyt, ei edes yhtä ainoaa.

Intrigööri ei ole minkään alan erityisasiantuntija, mutta on hajulla siitä, että poliisille vasikoineilla huumehemmoilla täytyy olla melkoisen sukkela olo. Aiheellisempaa olisi ehkä selvittää, löytyykö huumepoliisilta tai muilta rikospoliiseilta nyt rekisteröityjä tiedottajia, ilmiantajia, kalveja tai vasikoita, miten vain. Ei taida montaa löytyä?

Onkohan koko selvittely aiheellista? Luulisi, että poliisille jostain syystä vihjailevat kovan luokan rikolliset, nämä tiedonantajat, haluavat ennen kaikkea pysyä salassa. Luottamus viranomaisten tietorekistereihin täytyy olla hyvin alhainen, etenkin ihmisillä, joilla on paljon salattavaa ja oma henki pelissä. 

Jos ja kun poliisien työtä halutaan tehostaa, kannattaisiko vain luottaa ammattilaisiin ja heidän päälliköihinsä, eikä vaatia kuumien vihjeiden antajien päitä vadille? Mustia lampaita, kuten esimerkiksi epärehellisiä poliiseja, löytyy aina jostain komerosta, ei sitä millään rekistereillä torjuta. Byrokratiaa pitäisi keventää, eikä kasvattaa.

MTV, 19.6.2019: Syytteet poliisijohdon virkarikoksista kaatuivat käräjillä.


***


Lisäys 30.6.2019, VU: Suomi on johtava poliisien vähentäjä maailmassa?

Kari Uotin blogi 9.7.2019: Oikeus on ihmisen tahto.

Ei kommentteja: