9.10.2019

Ei ebolaa - vielä


Alkuviikosta pukkasi uutisia epäillystä ebola-tartunnasta Ruotsissa. Tiistaina onneksi kerrottiin, että epäily oli taas aiheeton. Korkeaan kuumeesen sairastunut ja jossain ebola-alueilla vieraillut henkilö ei ollut saanut tuota kalmankatkuista tartuntaa.

Ebola on tappanut tuhansia ihmisiä mm. Kongossa ja läntisessä Afrikassa. Pahimpia pelkoja on jo kauan ollut, että tauti leviäisi Afrikassa suurin kaupunkeihin. Koska taudilla on itämisaikaa, joku lentomatkustaja voisi ehtiä tuomaan tartuntoja länsimaihin ja muualle. Näin ei ole vielä käynyt ja toivottavasti hyvä onni jatkuu.

Katselin parin kotimaisen sivuston uutisointia asiasta ja molemmissa väitettiin, ettei ebolaan ole lääkettä, eikä parannuskeinoa. Useimmat ebolan tai sitä lähellä olevien virusten tartuttamat ihmiset kuolevat. Tieto pitää valitettavasti vielä pitkälti paikkansa.

Kuitenkin ebolaan on jo kauan kehitetty rokotteita ja lääkitystä. Parin, kolmen viime vuoden aikana on saatu rohkaisevia viestejä siitä, että rokotteella tauti asettuu ainakin, ellei se ole ehtinyt liian pitkälle. Rokotteita ebolaa vastaan on, tehokkaitakin, mutta ongelmia aiheuttaa mm. pula toimivasta lääkityksestä. 

Rokotteita ei ole tarpeeksi, koska niiden kehittäminen ja tuottaminen noille maailman köyhille alueille ei ole lääketehtaille kannattavaa, ellei maksajia löydy. Niinpä epävarmuus entistä laajemmista epidemioista jatkuu muuallakin kuin Afrikassa. Ellemme ihan ole löysässä hirressä, ainakin köyttä on, mutta sitä ei ole rasvattu.

Koska omassa asiantuntemuksessa ebolasta tai sen lääkinnästä ei ole jakamista, laittelen linkkejä parempiin lähteisiin:

Tässä linkki rokotteestaLisälinkki tässä,  ja vielä yksi.

Tiede-lehden juttu ebolasta.


***

Ei kommentteja: