11.10.2019

Kunnian miehiä?


"Olemme kunnian miehiä", kähisee don Vito Corleone sielun veljelleen Recep Tayyip Erdoğanille.

"Vai olette?" huokaavat jossain 11.000 taisteluissa kuolleen kurdisotilaan haamut. Heidän taustallaan häilyy lukematon joukko muita väkivalloin tästä maailmasta poistuneita, siviilejä ja sotilaita mm. Irakista.

Turkin sulttaanien perillinen Erdogan luonnehtii nyt Syyrian kurdien hallitsemaa laajaa aluetta terrorikäytäväksi Turkin etelärajalla.

"Turkin hiljaa hyväksymä todellinen terrorikäytävä uhkaa nyt avautua uudestaan", kiistää haamujen kuoro. 

Vai mitä kautta nyt lähes lyöty isis-kalifaatti aikaisemmin sai tuhannet vierastaistelijansa, aseensa ja rahansa? Kuka ja missä osti isiksen varastamat raakaöljyt? Mitä kautta rekkakaravaanien kuljettamat öljylastit kulkivat vuosien ajan lähimaiden markkinoille?

"Turkin kautta", kuoro hymisee.

Kurdit ovat paha piikki Erdoganin ja monien muiden kurdialuetta nyt hallitsevien poliitikkojen persuksissa. Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Varmaa on vain se, että kurdit panevat jälleen kovan kovaa vastaan.

Ovatko kurdit taas uhrautuneet turhaan toisen puolesta? Onko liian optimistista toivoa vielä järjen voittoa verisestä voimapolitiikasta. Järjen käyttö johtaisi aikanaan itsenäisen Kurdistanin toteutumiseen, mutta siihen lienee vieläkin pitkä matka.


Taustoittava linkki Ari Rusilan Ariel-sivustolle.

***
Tyttöjen päivän 11.10. kunniaksi kuva kurdien naissotilaista.

***

4 kommenttia:

J. Jörgensen kirjoitti...

Mafian 'kunnian miehille' oli tai on tyypillistä, että suhtautuminen muihin kunnian miehiin oli arvostavaa ja kohteliastakin - myös silloin, kun jonkin muun suvun jäseniä jouduttiin jostain syystä eliminoimaan. Erdogan taas on nöyrillä lakeijoilla selustansa turvannut vallanhimoinen öykkäri, jolla ei ole mitään tekemistä kunnian kanssa. Kurdit jos ketkä ansaitsisivat kunnian miehen statuksen, mutta eihän tällaisilla yläkäsitteillä ole mitään merkitystä kansainvälisessä opportunistipolitiikassa.

intrigööri kirjoitti...

Kurdeilla on varmasti kunniaa ja se koskee yhtä lailla naisia toisin kuin yleensä muissa sen puolen valtakulttuureissa.

Viton ja Ertsin kuvien liittämiseen innoitti mm. jälkimmäisen härski Euroopan maiden kiristäminen, sekä vähäistenkin kotimaisten vastustajien kukistaminen.

Mafioita on monenlaisia, mutta muodollinen uskonnollisuus näkyy olevan usein vahvasti pelissä ja se vasta on inhottavaa. Roistot oikeasti haluaisivat olla kunnian miehiä. Pelkääminen ei ole sama asia kuin kunnioittaminen.

J. Jörgensen kirjoitti...

Joo siis kunnian mies voi olla perinteisen lainsäädännön tulkinnoissa rikollinen, mutta roisto ei ole koskaan kunnian mies. Kiinalaisilla on kaupankäynnissä hiukan vastaava käsite tai status, nimittäin 'vanha ystävä'. Tällaista henkilöä ei petetä tai vedätetä.

intrigööri kirjoitti...

Tosi on, että konnilla on ainakin ollut omia pelisääntöjä. Niitä lienee jossain itämailla vieläkin. Huumebisnes kaiken sortin pelureineen on osaltaan sotkenut paljon, perinteisten pelimiesten perheitäkään ei enää jätetä rauhaan.

Erdogan kaltaisineen ei tosiaan sovi kunnian miesten porukoihin. Roistotkin ovat ihmisiä, mutta mainitusta henkilöstä en ole varma.

Pablo Escobar sentään jätti kotikylilleen Kolumbiaan kunnon perintöjä - jytkyjä virtahepoja.