7.10.2019

Helmiä sioille

Moderni kiinalainen jytkysika voi painaa jopa
750 kiloa. Tuskin sellaista on sentään 
helmillä lihotettu?
Ympäristöministeriö aloittaa uuden Helmi-ohjelman, jossa kunnostetaan, hoidetaan ja suojellaan luonnon monimuotoisuudelle arvokkaimpia elinympäristöjä.

Luonnonsuojelulle ehdotetaan valtion talousarvioesityksessä merkittävää 100 miljoonan euron lisärahoitusta, josta elinympäristöohjelman osuus on noin 42 miljoonaa euroa.

Ympäristöministeriön hallinnonalalle ehdotetaan määrärahoja yhteensä 278 miljoonaa euroa vuodelle 2020, mikä tarkoittaa merkittävää korotusta kuluvan vuoden budjettiin nähden.

Luonnonsuojelun määrärahat ovat ennätyksellisen suuret ja ne yli kaksinkertaistuvat ensi vuonna. Tänä vuonna eli 2019 ympäristöministeriö sai kaikkinensa vähän vajaat 200 miljoonaa.

Helmi-ohjelmalla aiotaan "pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen" vuoteen 2030 mennessä. Ensi vuonna, 2020, keskitytään kai soiden suojeluun ja ennallistamiseen, lintuvesien ja kosteikkojen kunnostamiseen, sekä perinneympäristöjen ja metsäisten elinympäristöjen hoitoon.

Ympäristöministerin mielestä tuo kaikki on tietenkin todella upeeta. Lainaan suoraan tiedotetta:

"Upeaa, että pääsemme ratkaisemaan luonnon köyhtymiskriisiä näin merkittävillä toimilla. Helmi-ohjelma auttaa suurta osaa uhanalaisista luontotyypeistämme sekä satoja uhanalaisia lajeja, muun muassa monia kahlaajalintuja kuten suokukkoa, kasveja kuten noidanlukkoja ja lukuisia hyönteisiä. Hallituskauden aikana on tavoitteena muun muassa suojella valtakunnallisesti arvokkaita soita noin 20 000 hehtaaria ja kunnostaa noin 80 luonnon monimuotoisuudelle tärkeää lintuvettä", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kertoo.

Linkki valtioneuvoston sivulle.

Soiden suojelulla lienee sitten kiljuva kiirus, sillä Suomen laajahkosta pinta-alasta vain noin kolmannes on suota? Onhan se hyvä, että elinympäristöjä kohennetaan, mutta täällä eläjätkin paljolti köyhtyvät ja kaipaisivat yhtä ja toista tässä kalsassa maassa. Meillä kun pahimmat helteetkin, ne käristyskupolit, tuppaavat jäämään lyhyiksi kuin broilerin lento. Betoniviidakoissa ruokajonot eivät ainakaan lyhene.

Kylmyys ja märkyys ovat meillä aina vieraanamme. Onneksi ei oo jano vielä päässyt yleisesti yllättämään. Pakkasiakin tulee toistaiseksi, sillä kuulema ihmisten aiheuttama ilmaston hornamainen lämpeneminen lienee kohta torjuttu, myös pienen Suomen päättäväisin toimin. 

Palannemme siis hiljalleen vanhoihin riemukkaisiin aikoihin ja kunnollisiin lumisiin pakkastalviin? Asummeko sitten igluissa, kuten lajitoverit keskemmällä Eurooppaa saattavat nytkin epäillä? Vai miten se menee?


🐖

2 kommenttia:

Nils- Aslak kirjoitti...

Nuo vihreät ämmät ovat täysin järjettömiä, missä ihmeen maailmassa ne elävät. Se Maria Ohutsuoli ei onneksi kuitenkaan saanut avattua mitään pakolaisautomaattia Suomeen.

Punainen risti perii 100- 200€ yöstä pakolaisten majoituksessa. Siis 3.000- 6. 000€ kuukaudessa ja 36. 000 - 72. 000 € vuodessa. Tuhat pakolaista tekee siten 36- 72 miljoonaa vuodessa ja siihen vähintään 400 henkeä palvelusväkeä. Se tekee taas 20 miljoonaa ja sitten päälle pakolaisten sosiaalituet, ruuat, kännykät ja vaateostokset.

Erään helsinkiläisen yksityisen hammaslääkäriaseman toimitusjohtaja valitti lehdessä, kun heille tuli paljon asiakkaita Migrin kautta, mutta puolet asiakkaista jätti tulematta. Rahan he tietysti saivat, mutta eivät ammatti- ihmiset viitsi istua jouten päiväkausia.

intrigööri kirjoitti...

Isoja Gretoja on nyt Suomen poliittisessa hallinnossa liikaa. Näistä naisista kepun urheiluministeri Hanna Kosonen vaikutti jossain päivän haastattelussa järki-immeiseltä, mutta tiijä tuota sitten.
Persujen Riikka Purra oli kertonut "valeklubilla" selvästi suomeksi, mitä mamuttelut maksavat, mutta kummallinen kuurous taas yllätti muiden puolueiden edustajat. Kävisivät hakemassa korvatippoja, kun eduskunnan omasta terkkarista niitäkin kai ilman saisi.
Minulla on nyt laitteissa vikaa. Minun pitäisi nähdä läpyköiden vilkkuvaloista, kun on tullut sähköposti eli tässä tapauksessa kommentti, mutta sekään ei enää toimi. Täytyis pitää blogin sähköpostikin aina koneella auki.