21.10.2019

Hiilestykäämme!


Hesarissa ja kai muuallakin alkoivat joskus 90-luvulla kohkaamaan hiilijalanjäljistä. Silloin se tuntui hörhöilyltä ja nauratti. Nuorempana saatoin itsekin jättää pieniä hiilijälkiä, autoilla, veneillä ja öljyllä lämmitetyllä talonrotiskolla. Joskus pääsin vähän lentelemäänkin, yleensä työnantajien piikkiin. Nyt sellainen hiilijäljittely on jo varsin vähäistä ja tuuli vie semmoiset pöläykset helposti mennessään.

Intrigööri ei ole ilmastointoilija, eikä muutenkaan erityisen tiedosteleva tyyppi. Mutta jokohan olisi aika hiilestyä kivihiilen polttamisesta Suomessa? Meille kivihiili kuskataan pääosin Venäjältä. Monissa maissa, kuten suuren energiakeikauksen mielestään tehneessä Saksassa kärtsätään vielä pitkään oman maan kamarasta kaivettua kivihiiltä ja ruskohiiltä, sakulan hiilivoimaloihin tullee myös suuri suomalainen omistaja.

Kiinassa ja Intiassa kivihiilen kärvennystä aiotaan vain lisätä, sillä maailman suurimmat kansat tarvitsevat energiaa, eivätkä aasilla kopottelu ja peltotilkun kuokkiminen enää riitä. Jos yli miljardinen kansa ei saa energiaa, tulee semmoinen kapina, ettei moista olla maailmassa ennen nähty.

*
Maailma taisi olla puhtaimmillaan, silloin kun laivat kulkivat tuulella ja ihmiset siirtyivät kävellen tai vauraammat henkilöt hevoskyydillä. Suomessakin vanha kansa käveli kevyesti pitkiäkin matkoja, sillä jos polle oli, sitä tarvittiin kotitöissäkin. Evästä oli repussa tai sitä saatiin matkan varrelta taloista. Jalan tallasi eräskin Lars Levi Laestadius Lapin mailta laivaa vastaan Altaan.

Suomessa kivihiilestä otetaan energiaa vieläkin monissa voimaloissa. Suurimmat kivihiilen polttajat löytyvät suurviherkaupunki Helsingistä ja sen naapurikunnista. Kylmässä Suomessa on kyllä tuotettava ihmisille vakaata energiaa ja lämpöä, vaikka sitten kivihiilellä, mutta eiköhän käypiä vaihtoehtoja alkaisi jo olla.

Kivihiilestä luopuminen maksaa aika lailla, myös meille kuluttelijoille. Voitaisiinko vastineeksi tinkiä ylihintaisista siirtomaksuista ja / tai veroista kun ilmaston puhtaus on kaikille tärkeää? Siirtymäaika kivihiilestä luopumiselle on jo määritelty, mutta niin on tehty monessa muussakin asiassa ja moneen kertaan.

Hiilivoimasta Suomessa kertoo Wikipedia. Päästöistä, hiilestä ja sähköautoilusta kirjoittaa myös tämän blogin pitäjä.

*
Hiilikaivoksissa oli ennen aina lapsityöläisiä. Keskenkasvuiset kakrut olivat kaivoksissa käteviä, koska he mahtuivat hyvin ahtaisiin kaivoskäytäviin, eikä heille tarvinut maksaa aikuisten palkkoja. Eläkkeitä kaivosten omistajat eivät tainneet maksella, mutta eihän se olisi ollut yleensä edes tarpeellista.





***

Ei kommentteja: