12.1.2012

Guggenheim - mitätöntä!

Luonnos uudeksi "Baabelin torniksi" 
Tokiossa. Linkki juttuun.
Miksi ihmeessä Pohjolan valkoiseen kaupunkiin Helsinkiin rakennettaisiin jokin elitististen amerikkalaisten kulttuurikuikeloiden  käyntikortti eli Guggenheim-museo? 

Amerikkalaisilla ja kiinalaisilla on kaikki kuitenkin paljon suurempaa ja komeampaa. Ja arabiemiireillä tietysti. Tuollainen pieni ja vaatimaton 140 miltsin pytinki tuskin pysäyttäisi edes kesäisiä risteilyvieraita tai muita kaukomaiden kaiken nähneitä matkailijoita.



Venäläisetkään eivät siitä suurimpana matkailijaryhmänä välittäisi. Heillä kun on paljon oikeata kunnon taidetta ja museoita itselläänkin. Ei se Guggenheim oikein innosta, vaikka hankkeen kustannusarvio tietysti kolminkertaistuisi ja koko rakennus jouduttaisiin pukemaan virheiden takia modernismin muoviin jo parin vuoden kuluttua. Guggenheim sinänsä on jo vanha idea, eikä sieltä saa edes hampurilaisia.

Mutta minusta tämä Helsingin rakentamisvaje on koko Suomen yhteinen ongelma. Siihen on kaikkien syytä osallistua, onhan pääkaupungin menestys meille kaikille mitä tärkeintä. Helsinki tarvitsee vetovoimaisen kohteen, edustipa se sitten kulttuuria tai matkailua ja ehkä molempia. Nyt tarvitaan tulivoimaa, vai miten sen se rahan syytäminen nykyisin määritellään?



Suomella oli taannoin varaa vipata Kreikalle rennosti 1,6 miljardia ja muutakin pikkurahaa laitettiin haisemaan pankkien tukemiseen eri valtioiden nimissä. Miksi siis säkeentyä rakentelemaan joutavia  tuulentupia jonkin nykytaiteen museon nimissä?


Suomen kannattaa AAA-valtiona tähdätä korkeammalle ja kauemmaksi. Pitäisi etsiä maailmalta parhaita ideoita, joita voitaisiin soveltaa omiin omituisiin olosuhteisiimme. Mitä olisi jokin pysähtyneisyyden ajan museo sen rinnalla, että pääkaupunkiin toteutettaisiin jotain todella suurta. Sellaista, että sitä tultaisiin vasiten katsomaan joka puolelta maailmaa. Tulijoiden pupillit pyöristyisivät heti kerralla!


Ihan suurimmista visioista voitaisiin ehkä vähäsen tinkiä, mutta jopa puolenkin miljoonan asukkaan sijoittaminen samaan rakennuskokonaisuuteen olisi kyllä maailmalla ainutlaatuista. Eikö se olisi samalla vihreän ja kokoomuslaisen kaupunkirakentamisen unelma? Maaseutuhan aiotaan jättää EU:n yhteiseksi virkistysalueeksi.

***

Helsinki Towerin pohjakerroksista olisi tietenkin suora kulku Tallinnan kautta Euroopan ytimiin johtavaan rautatietunneliin. Oma metro kuljettaisi asukkaat ja vieraat Suur-Helsingin lentohärveliasemalle.


Hekokentät ja spiraalimalliset tuulivoimalat tasanteilla kuuluisivat tietenkin asiaan. Koska Fennovoima ei kuitenkaan saa tehdyksi ydinvoimalaansa sinne pohjoiseen, eikä siellä niin paljon sähköä ikinä tarvita, sekin hanke voitaisiin nivoa tähän samaan Helsingin mammuttiin. Tai ainakin Loviisan höyrypyttyjen uusiminen. Hankkeen koon huomioiden puhtaan energian tuotanto pitäisi varmistaa.

Vaatimattomana savolaisena en ala neuvomaan sofistikoituneita Helsingin herroja ja neitejä yhtään enempää. Meillähän ei täällä Savon sydämessä päin osata muuta kuin kaivella torin alustaa ontoksi muutamia vuosia muutamilla kymppimiltseillä. Samalla siinä saadaan kivasti lisätöitä korjauksissa, kun räjäyttely rapistaa torin ympäristön pytinkejä.



Tuhertelua tämä hankkeiden visiointi ja toteuttaminen on meitillä päin, mutta toista se on pääkaupunkiseudulla, pakollisten kuntaliitosten jälkeisessä Suur-Helsingissä. Kaikki likoon nyt, sillä pian Suomenkin lainahanat ovat kiinni! Europellet eivät kohta anna meidän rakennella enää mitään suurta ja hienoa. Ollaan täällä sitten vain taas kyyryssä hyssyn tyssyn.

EVM on kuulema Kataisen ja hänen hallituskumppaniensa mielestä pakkorasti. Se on sitten jo loppuvuodesta lähtien omalle päätösvallalle menoa eikä meininkiä. Suomen verorahat menevät jatkossa pääkallonpaikalle pankkivaltio Luxemburgiin ja sitä kautta maailman finanssipiireille ja veroparatiiseihin. Siinä rytäkässä ei jokin rikkaiden lisävero paljon paina. Muutahan hallituksessa ei ole vielä keksitty, kun sitä alviveroa eli alvaria ei saisi korottaa?


http://listverse.com/2008/09/25/10-fascinating-buildings-never-built/


http://www.alternative-energy-news.info/ultima-tower-concept/


* * *

2 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

No vot. Sinä se löysitkin oikean "killer solutionin" millä Helsingistä saadaan "jännittävämpi, kiinnostavampi ja elinvoimaisempi". Miksei tätä ole kukaan virallisesti viisas visiönääri vielä hoksannut?

Ja tuo torni saadaan "hämmentämään" niitä kulttuuripiiriemme ummehtuneita ja sameita vesiäkin, kunhan sinne sijoitetaan joukko kulttuurilaitoksia. Tuon McGuggiksen lisäksi vaikkapa Ooppera 2.0 ja Musiikkitalo 2.0. Ja jotta turistien tarpeet tulevat huomioitua niin lisäksi siellä pitää tietenkin olla hiihtoputki, vesipuisto ja tietenkin maailman suurin kauppakeskus.

intrigööri kirjoitti...

Kun visoidaan avoimesti ja reaalirajoista piittaamatta, niihin raameihin sitä mahtuu mitä vain. Pietarissakin jäi se hieno Gazpromin torni joutavien kansalaisurputusten takia rakentamatta. Miksei tehtäisi Helsinki-Towerista yhteishanke naapurin kanssa? Ikäänkuin Helsinki Euroopan porttina Venäjälle ja kaukoitään. Kaasu-Paavo voisi ehkä suhteillaan auttaa ja Tarja.