7.1.2012

Alvit pois nikopurkalta!


Jos kielto-, esto-, komento- ja kyykytyspoliitikot, sekä sääntösanterit ja terveysvirkahenkilöt tosissaan haluaisivat vähentää ihmisten tupakointia, he suosisivat korvaushoitoja. Toisin sanoen, arkijärkeä käyttäen, pitäisi suosia nikotiinipurkkaa ja muita korvaustuotteita monihaitallisten röökien kustannuksella.


Ottakaa ihmeessä alvi pois nikotiinipurkalta ja muilta nikotiinituotteilta! Koska nykyiset poliitikot harvoin pystyvät tekemään mitään kunnollisia ja riittäviä ratkaisuja, voisi alvin edes pudottaa sinne minimiin. Mitä se nyt on, yhdeksän prosenttia. 



Korvikkeiden pitäisi olla ainakin selvästi savuttelua halvempi ratkaisu, sillä köyhempien tuloryhmien ihmiset tupakoivat eniten. Maistuu se tupakki tietty muillekin. Kelan korvaukset nikotiinituotteista eivät olisi hyvä juttu. Kelan korvauksia ja hirmuista byrokratiaa joudutaan vähentämään muutenkin. Alviin puuttuminen olisi selkeä linjaus,  arvovalintakin. 


Eri sorttisia tutkijoita ja hiiren pieruista tohtoriksi väitteleviä on maassa kuin metsämyyriä. Suurin osa tutkijoista on kaiketi hyödyllisiä henkilöitä. Miksi jotkut heistä eivät voisi tutkia ja testata esim. sähkötupakoita? Jokainen lienee selvillä siitä, että tupakointi on terveydelle pahasti haitallista. Jokainen toimiva korvauskonsti olisi tarpeellinen. Tämmöinen ei vain millään mene jakeluun joka asiasta nipottaville terveysgöbbelseille, jotka varjelevat sitkeästi omia hyvin pehmustettuja asemiaan tässä yhteiskunnassa.


Toisaalta, jokainen asioista perillä oleva "taho" eli ihminen, mitä meitä on, pari miljoonaa, tietää muutakin. Jokainen, paitsi terveysviranomaiset, tietää, että useimpien on hyvin vaikea päästä eroon tupakoinnista. Nikotiinikorvaushoito on yksi harvoista toimivista konsteista, se toimii ainakin monilla, jos sitä sitkeästi yrittää.


Virallisilta terveystietäjiltä kuulee joskus aivan kummallisia väittämiä. Joku ruotsalainen proffa on tiemmä väittänyt, kai vain julkisuuteen päästäkseen tai lämpimikseen, mm. ettei nikotiini olisi myrkyllistä. No, onhan se, hitto vieköön myrkkyä. Samainen terveyspelle oli julistanut, ettei muka kukaan voi tulla riippuvaiseksi nikotiinipurkasta.


Vai ei voi? Intrigööri on yksi heistä, joiden on vaikea katkaista nikotiinipurkan ja -pastillien syömistä. Tupakinpolton saa kyllä katkaistua nikotiinia syömällä. Jos niitä korvikkeita jyystää paljon, maha menee vähän sekaisin, muita haittoja en ole huomannut. Tunnen myös kohtalotovereita, jotka ovat syöneet nikopurkkaa vuosikausia. Tähän saakka hekin ovat tulleet vastaan suunnilleen terveen näköisinä. Jos eivät enää tule vastaan, kuolee niitä nykyisin harvakseltaan raittiusihmisiäkin.


Tiedän kyllä, mitä jokainen kunnon terveysgöbbels tähän vastaa. He väittävät, että on jo nykyisinkin halvempaa ostaa nikotiinipurkkaa tai laastaria kuin polttaa savukkeita. Ja niiiiin paljon terveellisempää. Ja käläpälä. Ei muuten ole halvempaa!


Jokainen oikeasti tupakkariippuvuuden kanssa painiskeleva tavis tietää, että nikotiinikorvaushoito tulee kalliiksi. Ainakin ensimmäisten kuukausien aikana. Kun polttaa paljon, korvikkeita kuluu samassa mitassa. Kukaan ei tietääkseni pääse julkisesti maksettuun katkaisuhoitoon tupakoinnin takia. Jos katkolle johonkin pääsisikin, silloin pitäisi olla massissa painetta.


Ehkä intrigööri tässä paasaa aivan turhaan? Tiedämmehän, että köyhät kuolevat Suomessa ainakin kymmenen vuotta aikaisemmin kuin he, joilla ei ole elämässään pahoja ongelmia. Ei ainakaan tupakka-, viina-, lääke- tai huumeriippuvuutta. Yhteiskunnalle tulee varmasti halvemmaksi, kun köyhien ja vanhentuvien määrä nopeasti laskee. Niinpä tavisten ongelmista ei hyvinvointiyhteiskunnassa kannata huolestua. So what? Ja PÖÖ!


Mutta jospa sittenkin? Kun nykyiset köyhät ja kurjat kuolevat äkkiä pois, mistä HEILLE löydetään korvaajat suomalaisessa paremminvointivaltiossa? Eihän semmoista yhteiskuntaa ole, missä kaikilla menee mukavasti. Ei ainakaan Telluksen pinnalla. 


Kuka on seuraava köyhä, kurja ja riippuvainen? Sinä vai sinun lapsesi? Ketä sinä osoitat sormellasi? Kannattaisi kokeilla sitä osoittelua myös peilin edessä!


Tuosta tuli mieleen se, kun diktaatori Gaddafin seuraajaksikin kaavailtu poika Saif al-Islam heristi herraskaista sormeaan vangitsijoilleen, häneltä viillettiin sormet melkein poikki. Tämä on vain raaka esimerkki siitä, miten siinäkin hommassa saattaa käydä, tässä pahassa maailmassa.


Intrigööri lähtee kohta lenkille, käppäilemään kartsalle raikkaassa pikkupakkasessa. Saattaapi se vanha kehno poiketa kaupassakin ja ostaa kallista nikotiinipurkkaa. Hei, mutta ne tuotteet eivät sentään ole piilossa!

* * *

Lisäys: Kaupan kassalla oli napin takana 84 savukeplaatua ja pyynnöstä myyjä näytti monisteen, josta saisi katsoa, mitä minkin napin takana olisi. Ei tuommoista olisi kukaan normaali ihminen voinut keksiä, mutta täysin normaalista elämästä vieraantuneilta byrokraateilta se käy helposti.  

Laitapa byrokraatille vaikka velvoite oikaista klemmari päivässä ilman palkankorotusta, niin jo vain on metakka pystyssä.


Punkkua ja pihviä kyllä mainostetaan pitkin kaupunkia norsun kokoisilla reklaameilla. Arvovalinnat tässä maassa on tehty kauan sitten ja kohta valitaan se uusi arvokas pressakin.



* * *

Puolitoista vuotta yo. tekstin kirjoittamisen jälkeen vaikuttaa siltä, ettei alvia pudoteta Suomessa miltään tuotteelta. Mutta laitan uudet linkit 14.7.2013:


* * *

3 kommenttia:

Tommi kirjoitti...

tossa muutama vuos sitten a-klinikan lääkäri määräs mulle niksapurkkaa reseptillä minkä sosku vielä maksoi ja oli helppo olla ilman tupakkaa. Sitten touhu loppui koska ei ollut kuulemma tehokasta(siis ei mulle vaan yleensä, minä en silloin polttanut)? Toimeentulotuesta ei mitään jakoa ostaa ninksapurkkaa..

intrigööri kirjoitti...

Ongelmat ne tuppaavat kasautumaan ja tupakointi on työttömillä ja muuten köyhillä yleisempää kuin heillä, jotka pärjäävät paremmin. Tavis työssäkäyvää eivät tupakkirahat ja vastaavat paljon kiusaa. Jos käyttörahaa on kuussa vain reilut 400 euroa, ei siitä riitä kuin niukasti sätkiin tai igoreiden tuomiin kartsoihin. Hyvin harva päättäjistä on ollut köyhä tai joutunut pitkäaikaisköyhäksi. Eiväthän terveet tartte parantajaa, sanoi aikoinaan Jesse. Tupakkakoukku on kuin huumekoukku, sanovat jotkut lekurit.

Tommi kirjoitti...

olet täysin oikeassa! Sulla muutenkin kiintoisat kirjoitukset, pitää laittaa feediin..
T:Tommi Mäkinen