3.1.2012

Kreikka karistaa velat?

Odysseys oli vähällä joutua
seireenien suihin.
Kreikkalainen ministeri, Pantakos Kupsis, tai mikä se oikea nimi oli, kertoi  julki, mitä eurotovereilla on odotettavissa.  Kreikka lähtee euroliitosta ja saman tien EU:sta, jos ei pikapuoliin pukkaa lisää rahaa, siitä uudesta tukipaketista, toinenko se vasta oli? Olisiko uhon takana myös aavistus tulevista öljy- ja kaasumiljardeista?


Eipä tuossa ole paljon ihmettelemistä. Kreikkalainen irtiotto rahaliitosta ja velkaoortninki tapahtunee EU:n kannalta pari vuotta liian myöhään. Kreikkalaisten rikkaiden valtaherrojen itsensä kannalta vedätykset ja ajoitukset ovat aika mestarillisia. Ihankohan sattumalta?


Kreikkalaiset kuppasivat ensin vuosia markkinoilta halpaa lainarahaa niin paljon, että suurimpiakin maailman finanssipelureita alkoi hirvittää. Eikä niitä ihan pikku jutut hirvitä. Sitten Kreikassa leviteltiin kovasti käsiä ja päiviteltiin, jotta voi hurja, kuinka tässä nyt näin pääsi käymään. Toki halpaa rahaa jaettiin vuosien mittaan reilusti myös rahvaalle oman poliittisen suosion ostamiseksi. Vain mielikuvitus rajoitti rahan jakoa.


Euroliitto ratsasti apuun kuin hunni Attila joukkoineen, pieni Suomi oli hakkapoliitikkojensa Matin ja Jyrkin johdolla innolla mukana "auttamassa" eli fantastisia korkosaatavia hamuamassa. Koottiin niin suuri apupaketti, että pienen jäsenmaan pikku rahaongelmat selätettäisiin heti kerralla. Ja, kuten hiukan myöhemmin ilmeni, ainakin sitten toisella kerralla ja apupaketilla tai joskus myöhemmin sitten, ehkä kuitenkin... 

***
Mahdoton on vain mahdotonta. Jos Kreikka olisi pala Saksaa ja koko maa tuottaisi kuin teutonien perilliset parhaimmillaan, ehkä sitten se velkojen selätys onnistuisi. Ehkä onnistuisi edes siltä osin kuin Kreikan velkoja vielä optimistisesti arvioidaan olevan edes teoriassa perittävissä. Valtion omaisuuden yksityistäminenkin on ollut Kreikassa tekemätön paikka. 


Drakmaan palaamisesta kärsivät käytännössä vain kreikkalaiset tavikset ja köyhät. Maa ja kansa rapautuvat. Kreikan suurella rahaeliitillä ei ole koskaan hätäpäivää, kuten ei missään muuallakaan. Rahat on siirrelty hyvissä ajoin turvaan ulkomaille. Jos ja kun maa asetetaan virallisesti velkajärjestelyyn ja IMF:n holhoukseen, ei se isorahapouluksia paljon kosketa. 

Puute ja kurjuuskin voivat hellittää joskus. Kyproksen liepeiltä reippaat kreikkalaiset saanevat aikanaan pumpata kaasua seuraavat parisataa vuotta. Euroopan kannalta uhkaavinta olisi, jos kaksi natolaista maata, Kreikka ja Turkki ryhtyisivät todella sotimaan öljy- ja kaasukenttien takia, mikä ei sentään ole uskottavaa.


Pikemminkin Naton koneet lentävät seuraavan kerran Iranin ja/tai Syyrian kriisien takia. Lähi-idän soppa jaksaa porista vielä seuraavienkin sukupolvien ajan, niillä main ei ole tapana lopettaa sotimista jonkin pikku diilin tai ei minkään takia. Valitettavasti, kuten iso Mara sanoisi. 


Iranin tilanne saattaa olla Euroopassa paljon mitään rahakriisejä uhkaavampi. Mutta ei kai se kosketa meitä suomalaisia. Viis joutavista natoiluista tai maanpuolustuksesta! 


* * *

Ei kommentteja: