17.3.2013

Kehysriihen odotusta

Kaikki politiikan iloiset ystävät odottavat nyt malttamattomasti hallituksen torstaista kehysriihtä. Valtakunnanjohtaja Katainenkin on määritellyt tulevan riihenpuinnin, jos sellaista oikeasti on, tavoitteet sopivasti epäselviksi:  Se mikä budjeteista listitään, on tässä vaiheessa jotain puolen miljardin ja koko miljardin väliltä.

Kristillisten sisäministeri Päivi Räsänen julistaa ehkä riihessä ihmeen raamatulliseen malliin: Jos maakunnassa on vain kaksi poliisipomoa ja viisi rivipoliisia, heistä kyllä riittää kaikille!

Koska Suomi on monien mielestä alati rikas maa, eihän se pahasti ketään kirpaise. Kyllä leipäjonoihin vielä mahtuu ja jonojen jälkimmäiset saavat mukaansa ainakin muovikassin ja muruja seuraavaa jakelua varten.


***
Muuten Suomi on tietysti tiukasti ytimessä. Europamput lahjoittavat Kyproksen pankeille tiukat kymmenen miljardia tai pitäisikö puhua komiammin biljoonista. Kaikki vakuuttelevat, että pikkurahoista vain oli kysymys. Suomen Täti Tiukka sai olla mukana, kun Kyproksen ja sitä etappina pitävien venäläisten oligarkkien tuesta päätettiin. Mistään moraalistahan euroryhmässä on enää turha puhua tai moraalia se on huonompikin moraali.

Kyproksella päätettiin parturoida myös tavisten säästöjä, näemmä myös pieniä talletuksia. Puheet euroalueen yleisestä tallettajien suojasta saa tämän jälkeen unohtaa, sillä sitä ei ole, jos on ollutkaan.Kyproksen tiukkistukipaketin jälkeen kaikki vähänkin suuremmat tallettajat ja sijoittajat rientävät kilvan kohti Cayman-saaria ja muita turvasatamia. Eihän Euroopassa mitään tavisten tallareita tarvita. Keskuspankki on luvannut, että kyllä painokone jytisee tai ainakin laitetaan bittejä paljon peräkkäin, jos siellä Pyhissä Pankeissa holveissa uhkaa vain kaiku vastata huutoon.

***
Hiukan epäselväksi intrigöörille ja ehkä muillekin jäi, kuinka tuommoinen euromaan tukipaketista päättäminen käytännössä sujuu ja mihin siinä teatterissa tarvitaan pienten maiden valtiovarainministereitä. Pysyvä vakausvikine tai muka pankki EVM on panssaroidusti itsenäinen, sen toimintaan ei voida poliittisesti, eikä laillisesti lainkaan puuttua. Lieneekö itse Vatikaanikaan vahvempi linnake muun Euroopan sisällä?

Suomi on jo pannut likoon Täti Tiukan takuutusturneellaan junailemat 1,4 miljardia ja laittaa vaadittaessa lisää 11 miljardia ja risat. Muista EVM:n sijoittajista ei ole tietoa, onko joku muukin euron pelastajista maksanut jotain, eikä vain takuuttanut. Suomi on aina EU:ssa etukenossa, paitsi silloin jos jostain Brysselin diktaatista sattuisi olemaan kotimaassa taviksille jotain suoraa hyötyä, sillä silloin vitkutellaan vaikka maailman tappiin.Miten Kyprospaketti käytännössä päätettiin, lienee turha kysymys. Ehkä päämaksajan edustaja Angela Suuri vain nyökytteli ja EVM:n pääjohtaja pani toimeksi? Pikkujuttuhan se paketti on sen rinnalla, että euron ritareilla on pian edessään totinen taisto Italian velkalohikäärmettä vastaan. 

Italiassa on pelissä yli 2000 miljardin tai biljoonan velkamälli. Hei, mutta keskuspankin pääjohtaja on paitsi aito jesuiittakoulun kasvatti ja ehta italialainen, myös lohikäärme eli Draghi. Ehkäpä huolta nyt ei, hiuuuli hei?


Näiltä näkymin Italiaan ei saada pystyyn edes pellehallitusta, kuten meillä Suomessa. Sitä tulikin taas mieleen torstainen kehysriihi, ellei sekin ole pelkkää klovnismia jo ennalta runnattujen leikkausten nimissä ja siunaamiseksi.

Joka tapauksessa, laitan oheen muutamia kehysriihen tuomia tunnelmia, ihan vain pyhäpäivän ratoksi. Politiikassahan pelataan tunteilla ja tunnelmilla, eikä järjellä, kuten viisaat tutkijatkin ovat kertoneet.


Toisaalta kaikki ikävä Suomessa ja osin Euroopassakin, mikä vain, jopa jokin hautalointi, kääntyy yleensä nettikeskusteluissa ja julkisuudessa tavalla tai toisella persujen syyksi. On  se melkoinen saavutus, oppositiopuolueelle. Mutta huispa näistä!


***

2 kommenttia:

Nils- Aslak kirjoitti...

Ja tässä asiantuntijan raportti suomen terveydenhoidosta.

http://laurilawork.puheenvuoro.uusisuomi.fi/135550-onko-suomessa-enaa-pohjoismaisen-mallin-mukainen-terveydenhuolto

intrigööri kirjoitti...

Linkkisi takana asiantuntija todellakin vahvistaa sen pohjoismaisen hyvinvointivaltion järkyttävän romuttamisen, mihin ensin 90-luvun laman syrjäyttämä porukka sai tutustua ja nyt nuoretkin saavat sen kokea. Nuoriso ei välttämättä edes paremmasta tiedä. Kokoomus on ehkä pahin Suomen syöjistä, mutta ovat siinä hyvänä apuna olleet kepulaiset ja demaritkin.
En tiedä, miten kauan näihin omiin postauksiin jaksaa väkisin repiä humooria, ettei menisi vihakirjoittelun puolelle. Kataisesta ja Urpilaisestakin on tullut yhä sutkimpia eurofanaatikkoja, hämääjiä ja valehtelijoita. Demokratiasta alkaa olla EU:ssa muisto vain. Poliittinen eliitti käy aina vain tyhmemmäksi ja röyhkeämmäksi. Hyi hitto!