19.3.2013

Uutispäivää!

Tiistain uutispäivän tarjonta on vasta alussa, mutta uutisähkyn välttämiseksi jostain kohti pitää laittaa poikki. Yksi yhden äijän tarkkailuasema ei jaksa paneutua uutisten tarjontaan kuin satunnaisesti, vaikka samoja asioita vatkataan monissa välineissä. Sama pätee blogeihinkin, satunnaista se niidenkin seuranta on.

Aamupäivällä tuli hetken katsotuksi MTV:n saitilta, kuinka valtava ihmisjoukko oli Vatikaanin aukiolla kaapuilemassa tai muuten vain ykköset päällä seuraamassa paavi Franciscuksen virkaanastujaisia. Maailman mahtavin kirkkokunta sai uuden päämiehen ja entinenkin älysi lähteä eläkkeelle.

Paaviksi ei pääse poikasena, 76 ikävuotta taitaa olla siinä hommassa melko nuorekas ikä. Siinäpä on loistava esimerkki kaikille tavisten eläköitymisiän nostajille! Toivottavasti paavi eli  "Jumalan sijainen maan päällä" jaksaa, sillä tekemistä hänellä riittää, jos hän aikoo jotenkin uudistaa kirkkokuntaa, eikä vain ajella vanhoilla raiteilla. 

Katolisten pappien selibaatin poistaminen se vasta olisi jotain, näin sukupuolineutraalin tasa-arvon päivänä aateltuna. Kirkolle vapautus selibaatista olisi monella tavoin tervehdyttävää. Olisihan sekin hyvä, jos edes katoliset papit ymmärtäisivät jotain naisenpuolten sielunelämästä, tavismiehille se on lähes mahdotonta. Naispappeuden puolustajaksi Fransiskusta ei sentään uskalla ajatella. 

Muistelen jostain lukeneeni, että ennen oikeassa kalifaatissa Turkin sulttaania luonnehdittiin  "Jumalan valoksi maan päällä". En tiedä, miten Kostantinopolin patriarkkaa, itäisen ortodoksikirkon päämiestä luonnehditaan, varmaankin samaan korkeaan tyyliin. Kerran näinkin livenä silloisen ortodoksien "paavin" hänen käydessään Valamossa. Hänen pyhyytensä ekumeeninen patriarkka  Demetrios I vaikutti kyllä ystävälliseltä ja päälle päin vaatimattoman oloiselta mieheltä. 

***
Ministeri Heidi H. ei aio erota. Mutta se ei ole uutinen, joten ei siitä tässä enempää. Remppagate kuitenkin elää ja voi paksusti.

***
Ministeri Maria G. otti vastaan työryhmän sote-paketin. Luulisin, ettei hän ymmärtänyt siitä paljon enempää kuin intrigööri, uutisten perusteella. Kommentointi on jätettävä myöhemmäksi. Tilanne elää sotegatessakin vielä pitkään.

***
Tasa-arvon suurena päivänä on todettava, että intrigöörillä ei ole mitään sitä vastaan, että kaikki sukupuolineutraalit luonnolliset henkilöt saisivat mennä vapaalla tyylillä naimiaisiin keskenään tai vaikka porukalla. 

Sellainen jotenkin mättää, että yksi äijänketku saa Suomessakin tehdä lapsia monen naisen kanssa, siis vaimon ja kulttuurinsa sallimien sivuvaimojen kanssa. Äijänketale ei kuitenkaan maksa itse siitä lystistä mitään, eikä tietenkään hoida lapsilaumaa. Onkohan sellainen jotenkin hölmölän meininkiä?

***
Ilmastonmuutoksella hirvittely se vain jatkuu päivästä ja viikosta toiseen. T&T kertoo 
väitöksestä, missä äittelijä vakuuttelee, että fisuilla ei pian mene mukavasti tummavetisissä suomalaisissa jorpakoissa, kun leville, basiliskoille ja planktonille käy sitä ja tätä. Ennen oli vain kateus, mikä vei kalat vesistä, nyt on lisäksi ilmastonmuutos.

Ensimmäisenä tulee mieleen syvänvihreä kalastaja Linkola ja hänen ehkä uhattu toimeentulonsa. Toisaalta Linkola saanee tai on ainakin oikeutettu johonkin eläkkeeseen, josko hän joutuisi tai suostuisi lopulta jättämään verkot seinälle.

Semmoistakin tulee tuosta mielehen, että Suomessa on älyttömän paljon jos vaikka jonkinmoista lammen puturaa, joissa lähes kaikissa on jonkin sorttinen kalakanta. Osa pienten vesistöjen kaloista on sopeutunut ajan kuluessa hyvin elinympäristöönsä, tummiinkin vesiin, kokoa ja väritystä myöten. Vaan monella konstilla sitä ihmisen lapsi nykyisin tohtoriksi pääsee.

***
Japani taitaa olla Aasian Suomi, koska sielläkään ei ole varsin paljon tuulivoimaloita. Nyt yksi noista härdelleistä oli rojahtanut ihan kesken käyttöikiensä. 

Mitenhän käy meidän uljaassa Suomessamme, missä vastikkään otettiin käyttöön paljon japanilaista voimalaa suurempia 140-metrisiä tuulivoimaloita? Myrskyjä ja trombeja meinaan on meitilläkin. Linkin takana on tuollainen ja toinenkin ikävä haveri malliksi, Japanista asti ei kuvaa nyt löytynyt.

Tuulivoimaloiden koko kasvaa kuin Baabelin torni. Sellaisia tarvitaan kuulema satoja lisää, sillä eihän sitä sähkön hintaa kuluttajille muuten saada hurjien tariffien takia tolkuttomasti nostetuksi. Hintanousun toiveita on sen sijaan sähköverkossa, sähkön siirrossa, mikä  siirtynee myöhemmin osin ulkomaiseen omistukseen. 

Jossain artikkelissa vilahti pankkijätti Goldman S:n hallitseman investointifirman nimi, joten varmaan sähkösiirto tulee hyvinkin hintoihinsa. Johan nytkin sähkön siirtäminen piuhoja pitkin tulee taviksen sähkölaskun mukaan ainakin yhtä kalliiksi kuin sähkön tuottaminen. 

Täytyy tässä hyppysähkön keksimistä odotellessa ihmetellä vielä sitäkin, kuka maksaa ja laskuttaa uusien tuulivoimaloiden epätasaisen tuotannon kaapeloinnin ja liittämisen sähköverkkoon, sillä sekin kustantaa ankarasti? Jos tuulivoimaloille etsitään kaukaisia ja tuulisia paikkoja, tarvitaan sitä myöten myös paljon kallista kaapelointia, maan alle suojaan tietysti, eikä pylväisiin. 

Eipä tässä muuta tältä uutispäivältä enää osaa odottaa kuin lajitoverien, ( homo euro sapiensien ) parlamentin äänestystä tukipaketista siellä kahtia jaetulla saarella, Kyproksella. Pakko kai heidän on hätäapu ottaa vastaan kaikkine karvoineen? Hätään kuulunee sekin, että kansalaisuutta kaupataan hyvin maksaville, etenkin venäläisille.

***
Ei kommentteja: