Se mikä sopii herätyskokouksissa, ei sovi politiikassa tai julkisissa puheissa, eikä telkun keskusteluohjelmissa. Onpahan hyvin kyseenalaista, saisiko uskonnollisuus yleensä näkyä isommalti politiikassa, minkä pitäisi olla lähinnä yhteisten ja samalla maallisten, ihan arkijärkevien asioiden hoitamista.
Jos Kristillisdemokraattien tarkoituksena on karkoittaa mahdollisimman paljon Suomen suuremman valtionkirkon jäseniä, silloinhan ministeri Räsänen on nainen paikallaan. Jos taas kristilliset aikovat toimia "uskottavasti" politiikassa, tämä täti terävä henkilökohtaisine, mutta samalla julkisine mielipiteineen pitäisi laittaa kierrätykseen.
Jos tavalliset hiljaiset valtakirkon jäsenet alkavat kyllästyä muodolliseenkin uskovaisuuteensa ja lopettavat kirkon verojen maksamisen, silloin maltillisten uskovien äänet viimeistään hiipuvat ääriryhmien mekkaloinnin taakse. Muitakin uskontoja pienessä Suomessa nostelee äänekkäästi päitään.
***
Suomalaisesta valtakirkosta voi olla mitä mieltä vain, mutta pappien ja piispojen kannanotot ovat usein olleet ainoita ääniä köyhtyvän ja kurjistuvan väestönosan, sekä yleensä heikompien ihmisten puolesta. Ehkä sen takia minäkin vielä maksan kirkolle pienet veroni, siis vielä.
Intrigöörin suosikki niin KD:n ministeriksi kuin puoluejohtajaksikin olisi työssään tanakasti maan päällä elävä ja terävä meppi Sari Essayah. Räsäsen johdolla puolue uppoaa Joukahaisen lailla suohon, eikä ole ketään pois vetämässä. Samalla ev.lut. kirkon salit ja kassa tyhjenevät entisestään, vaikka kristillisten politbyroo edustaakin oikeasti vain ihan pientä osaa kirkon jäsenistä.
Ei riitä, että sisäministeri hoitanee varsinaisen työnsä järkevästi. Änkyrämäiset julkiset uskispuheet ovat vaikutuksiltaan kristillisille piireille ja siinä samalla valtionkirkolle paljon pahempi juttu kuin esimerkiksi vihreiden Hautalan remppakohellukset ovat hänen puolueelleen ja viheruskovaisten poppoolle.
Meitä pohjoismaiseen demokratiakäsitykseen luottavia kauhistuttaa uskonnollisuuden hallitseva asema islamilaisissa maissa. Uskonto ja ankarat sharia-lait näyttävät aina käytännössä syrjäyttävän kaikki pyrkimykset "turmiolliseen" länsimaalaisuuteen eli edes jokseenkin tasa-arvoiseen kansanvaltaan.
Käytännössä kaikki jyrkän uskonnolliset maat ovat jonkin sortin diktatuureja tai helvettejä maan päällä. Valtaeliitti rohmuaa kaiken ja ratsastaa joko jyrkällä uskonnolla tai politiikalla, kuten Pohjois-Korea, jolla silläkin on kannattajia Suomessa.
Miten voimme puolustaa länsimaista demokratiaa ja hyvinvointimallia nykyisin monilta tahoilta tulevia hyökkäyksiä vastaan, jos politiikassa ja ministeritasollakin hihhuloidaan? Islamistitkin voisivat perustellusti sanoa, että pata kattilaa soimaa. Pöljyyttä ei odottaisi kokeneelta politiikolta, joka on ammatiltaankin yhdenlainen luottohenkilö eli lääkäri.
Mutta minkä sille voi, jos ihmispolon välillä tekee mieli ratsastella aasilla palmunlehviä pitkin Jerusalemiin vai mihin henki milloinkin johdattaa? Ei semmoinen katso henkilön ammattia tai asemaa. Aamen!
***
Jälkijäkätystä 11.7: Uutistietojen mukaan kirkosta erosi eilen keskiviikkona jopa tuhatkunta jäsentä ja eroaminen jatkuu. Kyllä pienenkin puolueen ministerillä on vaikutusvaltaa, sillä se merkitsee kirkolle varovasti arvioiden satojentuhansien eurojen verotulojen pienentymistä yhdessä vuodessa. Saldo selvinnee aikanaan.
Luulisin, että kirkon palkolliset toivovat iltarukouksissaan, että "Herra" antaisi palvelijansa Räsäsen pitää soukempaa suuta ainakin tämän hallituskauden loppuun asti? Hah!
Ehkäpä Suomi ei ansaitse vähäistäkään itsenäisyyttä unionissa, eikä myöskään omaa vahvaa valtionkirkkoa? Kaikki vanha ja perinteinen impivaaralainen hapatus, kuten entinen valtauskonto ja vanhan Suomen lait joutavat romulavalle, niinpä vissiin?
***
"Yliluonnollinen tilanne": http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/usko-toi-elamaan-taysmuutoksen/1347170
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti