18.7.2013

Vetten päällä kävelyä?

Politiikka on joskus kummallista, ei niinkään puheiden tasolla, mutta käytännössä. Suorastaan pirulliseksi politiikan teko voi muuttua, jos ja kun siihen sotketaan uskonnon asioita.

Eipä intrigööri olisi vielä jokunen vuosi sitten uskonut, että Suomen ainoan kristillisen puolueen, KD:n eli kansandem..., eikun Kristillisdemokraattien puheenjohtajan ja vieläpä sisä- & kirkkoministerin puheet saavat jo toistamiseen aikaan joukkopaon evankelisluterilaisesta kirkosta.

Eipä sitä olisi uskonut moni muukaan, sillä voisi ajatella, että kristillinen puolue ja kirkko ovat kuin paita ja liivit. Vaan ei politiikassa ja uskonnossa kaikki aina ole sitä, miltä näyttää. Kaikki on yleensä paljon kauhiampaa, mitä yleisesti uskotaan tai luullaan. Luurangot vain tutisevat komeroissaan.

Nyt näyttäisi siltä, että Päivi Räsäsen on opittava kävelemään poliittisten vetten päällä. Kirkon satraappien on koetettava olla hukkumatta jumalisten piirien ja toisaalta ateisti-uskovien nostattamaan hyrskynmyrskyyn.

Intrigöörikin ehti pikku blogissaan arvostelemaan ministeriä, jonka olisi ehkä kannattanut kunnioittaa tuota jotain äskettäistä jumalisten tilaisuutta läsnäololla, mutta ei puheilla. Mutta toivoa aina saa. Toivossa oli hyvä  elää senkin lapamadon, minkä aikansa tärkeä terveysvaikuttaja Mato-Alli tropeillansa julmasti hääti. Mitä muuta hän harrasti, sen kertoo Wikipedia.


***
Räsänen moittii tämän päivän blogissaan Kirkko ja kaupunki -lehden pääkertomusta: "Onko kirkollisen lehden linjana todella hyökätä demokraattisen yhteiskunnan perusvapauksia, poliittisen toiminnan vapautta ja sananvapautta vastaan?" 

Tässä ministeri on aivan oikeassa. Poliittisella puolueella, vaikka rankemmankin linjan kristillisellä puolueella on oltava laillinen asema ja toimintavapaus yhteiskunnassa. Oikeutuksen tähän antavat puolueen äänestäjät. Muiden on vain kestettävä ministerin uskonnollisetkin puheet. Niin se vain on!

Myös kirkolla on yhteiskunnassa laaja oikeutuksensa, minkä se saa omilta yksityisiltä jäseniltään. Yhteisöjäseniltä kirkon verot peritään pakolla, mitä voisi hyvinkin arvostella. Toisaalta sikspakkihallitus löysäsi joidenkin yritysten ja omistajien veroruuvia ihan rutakasti, että mitäs sitä enää pienistä kirkon veroista mutinoimaan.

Ehkä kirkon olisi paremmin sopeuduttava yhteiskunnan rakennemuutoksiin, mutta mieluiten ryhdikkäästi, eikä vain lääryillen kulloisenkin ilmapiirin mukaisesti. Nääs niitä ilmapiirejä riittää, ilman isompia ilmastonmuutoksiakin.

Suomalaisen yhteiskuntamallin ja demokratian (koska parempaa ei ole vieläkään  keksitty) kannattajana intrigööri toivoo, että tilanne rauhoittuu (ja hiljainen kyräily saa jatkua). Kirkkoakin tarvitaan, eivätkä kaikki ole siitä mihinkään eroamassa. Kirkko tekee myös hyvää ihmisille!

Tilanne on vähän samanlainen kuin pian tulossa olevissa suurissa tuloneuvotteluissa. On vain pakko toivoa, että kaikkien kannalta järkevä sopu löytyy. Olemmehan kuulema maana ja kansana "kuilun reunalla", kuten talouskomissaarius O. Rehn kävi meille taas kertomassa. Rehn tietää, sillä hän on mies suoraan mustasta kuilusta eli pimeyden ytimestä.


***
Ei pudota kuiluun. Opetellaan mieluummin kaikki vaikka kävelemään tai juoksemaan vetten päällä, kuten linkin takana videossa. Sitä on ihan oikeasti yritetty!

Jossain vaiheessa näyttää siltä, että kyllä se veden päällä juoksu vähän matkaa menee, mutta sitten loppuu kesken joko usko tai vauhti.

Mutta se on tosi äijä tai ämmä, joka oikeasti kävelee vetten päällä, silleen rauhallisesti ja hymynpätkä huulessa. Pilkkiukkoja ei lasketa. Räsäsellä uskonystävineen lienee nyt jonkinlaisen mielikuvaharjoittelun paikka, kuten monilla kirkon änkeröilläkin. Molemmille ryhmille nuo henkimaailman asiat ovat jo valmiiksi ihan vain arkisia juttuja.

Intrigööri ei halua puuttua varsinaisiin uskonasioihin. Tai ainakin olisi parempi, ettei niihin mitenkään sotkeutuisi. Tämä blogistelu on pelkkää politiikan ja yhteiskunnan tapahtumien seuraamista.

Kuulin joskus jonkun sanovan pienemmässä porukassa, että ihmisen olisi hyvä uskoa edes johonkin, vaikka lämpöpatteriin. Mikä ettei, sillä yleensä ne patterit toimivat ja lämmittävät silloin kun ulkona kylmä. Minähän uskon jopa sähköön, vaikka en ole sitä koskaan nähnyt, mitä nyt joitakin sähköisiä ilmiöitä, kuten kipunoita ja valokaaria. Ja ukon vasamia.

Ps. Tässä se veden päällä kävely tai leijailu näkyisi onnistuvan, mutta...


****

Ei kommentteja: