12.8.2013

Poliiseja ja demoneita

Kansanedustaja ja poliisi Tom Packalen puolustaa blogissa kollegoitaan, jotka antoivat putkassa riehuneelle isolle miehelle etälamauttimella sähköä kahdeksan kertaa peräkkäin. Packalenin mielestä poliisia ei saa demonisoida

Aikaisemmassa blogissa Packalen puolusti virkaveljeään, joka taannoin kirjasi presidentti Putinin poliisin rekisteriin kai siksi, että pressalla oli yhteyksiä rikollisena pidettyyn moskovalaiseen motoristijengiin. 

Kyllä poliisi osoitti molemmissa tapauksissa törkeätä lievempää harkintakyvyn puutetta. Lääkäritkään eivät tietääkseni anna sähköshokkihoitoa montaa kertaa peräkkäin.

Eikä Venäjän pressan pr-kampanja machoiluineen kuulune Suomen poliisille. Jos joku poliisi oli huolissaan Putinin ajelusta kolmipyöräisellä, siis motskarilla, niiden tuhmien poikien kanssa, hän olisi voinut jututtaa asiasta vaikka suomalaista suojelupolliisia, eikä kirjata itse asiasta mitään mihinkään. 

Pikku juttu kai sinänsä, ehkä se oli vain turhempi kirjaus tietojärjestelmään. Mutta nykyisin varmin konsti saattaa jokin asia julkisuuteen on kirjata se viranomaisten salaiseen rekisteriin. Ennemmin kannattaa lähetellä vaikka sähköpostia tai soittaa, niitä yhteyksiä ei kukaan tässä maailmassa jaksa plarata, jos kuuntelevatkin. 

Oikeasti salaisessa viestinnässä rikollisten ja terroristien kesken, sekä vakoilussa lienee jo aikoja sitten tehty paluu menneeseen, jolloin ei ollut tietokoneita, eikä käytetty puhelimia, jms.

***
Mutta antoiko poliisi sittenkin ihan liikaa virtaa känniselle riehujalle? Kahdeksan tärskyä. 

Joskus olin käymässä tutun potillaan luona yhdellä pöpiosastolla. Kysäisin pois lähtiessä hoitsulta, että mikähän auttaisi tuommoiseen  olotilaan, kauhiaan kestomasikseen ja lamaannukseen. Hoitsu suositteli hoidoksi sähköshokkia, enkä minä osannut sanoa siihen mitään, vähäsen taisin sitä ihmetellä. Myöhemmin luin, että joissain tapauksissa sähköhoidosta lienee ollut potilaille apua, vaikka se hullulta "hullujen" hoidolta tuntuukin.

Sähköshokin antamisessa lääketieteellisesti ja poliisin turvautumisessa etälamauttimeen on tietenkin kysymys eri asioista. Poliisin käyttämä etälamautin lienee melkoisen tehokas työkalu. Mikähän olisi lopputulos, jos sitä käytettäisiin kahdeksan kertaa perätysten vaikka kuinka riskiin ja terveeseen poliisimieheen tai ihan kehen vapaapainijaan vain? Kukaan tuskin suostuisi vapaaehtoisesti semmoiseen kokeiluun, eikä pitäisikään suostua.

Putkassa riehujan oli kai todettu olevan ensiavun tarpeessa, mutta kuka sen totesi ja miten kiireellinen hätä oli kysymyksessä? Yksi konsti olisi ollut laittaa putkan ovi lukkoon ja antaa äijän selvitä. Tietysti selviäminen saattaa kestää tuntikausia. Tilanne oli varmasti vaikea. Tapaus on virallisesti tutkittu, enkä yritä syyllistellä. Ihmettelen vain.

***
Mutta kerrataanpa vielä: Putkassa ollut karhunpuolikkaan kokoinen ja sekopäinen mies riehui ja uhkaili poliiseja. Tuommoinen kiukutteleva paapero pitäisi sitten saada siirretyksi ehjänä ambulanssiin. Poliisilla lienee pulaa keinoista ja välineistä, ehkä myös tosielämän ramboista ja Steven Seagaleista. Mitäpä siinä tosiaan itsekään putkavahtina tekisi, paitsi laittaisi putkan oven taas kiinni.


Mutta miten olisi nukutusaseen käyttö tuollaisessa ääritilanteessa ? Puhallusputki tai kivääri, lieneekö olemassa pistoolimallisiakin nukutusaseita? Ehkä olisi kaasuaseitakin? 
Ongelmia varmasti liittyisi siihenkin, kuten rauhoittavan lääkeaineen ja huimausaineiden samanaikaiseen käyttöön, kohteen terveydentilaa tuntematta. Eipä ole helppoa, ei.

Oikeita nukutusaseita löytyy täältä

Kumminkin kun rauhoittavalla injektionuolella saadaan karhu nurin ja jopa norsu lyyhistyy eläinlääkärin tutkimuksia ja hoitoa varten, kyllä niillä vermeillä hurjaantunut ukkokin hetkeksi rauhoittuisi. Poliisella ei tietenkään ole käytössä nukutusaseiden arsenaalia, eikä liene kohtuullista vaatia, että paikalle olisi hälytetty paikallinen petoasiantuntija nukutuspyssyineen.

***
Mutta lopputulos sähköaseen käytöstä tai siitä huolimatta oli se, että riehuminen loppui ja riehuja kuoli. Rankkaa!

Lisäys: Etälamautin tappaa satoja maailmalla.

***

Ei kommentteja: