1.8.2013

Sähkötykki ja mikroaaltoaseita

USA:n sähkötykin koelaukaus.
Jokunen vuosi sitten tuli luetuksi kirja kiinnostavasta norjalaisesta tiedemiehestä, fyysikko Kristian Birkelandista (1867 - 1917), joka tuli tunnetuksi mm. revontulien ja avaruuden  sähkömagneettisten voimien kiisteltynäkin tutkijana. 

Birkeland tutki pohjoisen aurora borealiksen lisäksi vähemmän tunnettua eteläistä Kauriin ja Kravun kääntöpiirien välillä parhaiten näkyvää eläinratavaloa. 

Lisäys: BBC kertoi, että taivaalta on löydetty uusiakin valoja, minkä muodostavat noin 300 kilometrin korkeudessa nopeasti liikkuvat kaasunauhat. Linkki juttuun. 

Ihminenkin on saanut aikaan revontulia Polynesiassa, sekä aiheuttanut sähkömagneettisia myrskyjä lähiavaruudessa 1950 - ja -60-luvuilla korkealla suoritettujen ydinkokeiden takia. Linkki t&t:n juttuun.

***
Birkeland keksi monien toimiensa ohessa mm. sähkötykin. Norja oli jo sata vuotta sitten runsaan vesivoimansa ansiosta edelläkävijöitä sähkötekniikan kehityksessä. Birkelandille sattui kirjan mukaan pieni takaisku hänen esitellessään sähkötykin protoa telttaan kokoontuneelle paikalliselle herraswäelle eli valtakunnan eliitin edustajille. Jokin koetykin käämeistä meni oikoseen ja siitä seurasi kauhia paukku ja sankka savu, kuten tavallistenkin sähkötöiden mennessä vikaan.

Rouvasväki ja herrat  selviytyivät jytkystä silloin pahalla säikähdyksellä, lähinnä nokeentumisella, sekä kupposten ja kipposten  kaatumisilla. Uuden aseen tilauksia ei sotaväen kaluunaherroilta silti herunut. Ei, vaikka sähkössä oli hirmuisesti potkua, tykille olisi saatu heti kerralla pitkä kantomatka, eikä edes ruudin kastumista olisi tarvinnut pelätä.


Kristian Birkelandin kuva setelissä.
Birkelandin omana aikanaan uskomattomiksikin leimatut teoriat ovat sittemmin osoittautuneet pääosin oikeiksi. Myös sähkötykki on otettu vakavan kehitystyön kohteeksi ainakin sotatekniikan johtavana maana pidetyssä USA:ssa. Sähkötykki eli virallisemmin elektromagneettinen raidetykki tuottaa räjähdysenergian sähkövirralla kemiallisten räjähteiden sijasta.

***
Julkistettujen tietojen mukaan sähkötykin ammukselle luvataan lähtönopeutta peräti 9000 km/h eli seitsenkertainen äänennopeus. Kuulema ammus lentäisi vilauksessa ainakin sadan mailin matkan. Semmoisella lähtönopeudella olisi sama, mitä putkeen laittaisi, vaikka työntökuulan, kohteessa tulisi takuulla rumaa jälkeä.

Jenkkilän oudon näköiseen Zumwalt-häivehävittäjään saattaa tulla sähkötykki, minkä kantama lienee 180 kilsaa. Sähkötykin ammuksen lähtönopeus olisi se seitsenkertainen äänennopeus.

Sähkötykki tarvitsee melkoisesti virtaa ja ainakin aluksi sitä suunniteltiin käytettäväksi laivatykeissä. On myös visioitu pitkiä hyvin pitkiä sähkötykkejä eli raidetykkejä, joilla voitaisiin esimerkiksi laukoa halvalla satelliitteja avaruuteen. Ihmisen sisuskalut eivät kai moista lähtöpaukkua kestäisi.

On ehkä hassua näin res. ruutiukkona kirjoitella uudesta sotatekniikasta, jonka parhaista   saavutuksista ollaan kaikissa maailman maissa hyssyn tyssyn. Valtiot kyllä julkistavat torvisoiton ja pönötyksen kera melko uusia sotaisia keksintöjään vihulaisten päiden menoksi, mutta lähinnä propagandamielessä.

Sotateollinen ja -tieteellinen tutkimus lienee edelleen ainakin kymmenen vuotta edellä siitä, mitä me tavikset tiedämme. Voihan olla, että myös nykyaikainen sähkötykki on vielä paljon rankempi paukkurauta, mitä esimerkiksi USA antaa luvan julkaista. Mutta ainakaan Birkelandin  noin sata vuotta sitten saama oivallus ei ole jäänyt unholaan. Birkeland kyllä muistetaan paremmin ihan muista saavutuksista, hänen kuvansa on Norjan kahdensadan kruunun setelissä.

EMP ja pulssiaseet

Toinen tämän kesän sotainen huomio on lentävä mikrouuni tai mikroaaltoase, (tässä videon pätkä) millä saa kätevästi hiljennettyä vihulaisten tai  kenen vain tietokonekeskuksia. 

Kun meikäläistä vielä 80-luvulla koulutettiin reservissä jonkin sortin sotatöihin eli kriisiajan tiedottajaksi, jotkut kapiaiset puhuivat  kertismajoituksen iltaisessa nakkimiitingissä EMP-pulssista, elektromagneettisesta pulssista, mikä sammuttaisi kerralla likimain kaikki modernit sähkölaitteet. Vain vanhat autot ja putkiradiot jäisivät toimimaan. Se oli meikäläiselle siviilille silloin uusi asia.

Siellä prinssinakkien kera käytiin vilkasta keskustelua vasta sattuneesta Tsernobylin ydinkatastrofista. Seurani oli silloin sattumalta kovin tieteellistä, erään vähemmän tunnetun armeijan osaston kavereita. Minulta meni tyyten kuuntelun puolelle, kun hyö arvioivat säteilyn paikallisia vaikutuksia,  täällä Suomessakin. Jossain vaiheessa iltaa he puhuivat myös semmoisestakin kuin valon taipumisesta auringon ympärillä. Jälkeenpäin viisastuin sen verran, että jo eräs hra Einstein oli päätellyt tuonkin hommelin ihan itse ja teoria oli sittemmin oikeaksi todistettu. Mutta nakit olivat hyviä.

Vielä nykyisinkin laaja EMP-pulssi pitäisi aiheuttaa poksauttamalla pienehkö ydinlataus jossain yläilmakehässä. Sittemmin fiktiokirjoissa ja elokuvissa on vilahdellut pieniä pulssiaseita. Nyt sellaisetkin aseet ovat totta.

Pulssiase tai mikroaaltoase voitaisiin laukaista kohteeseen ohjuksella, vaikka risteilyohjuksella  tai laittaa liikkeelle miehittämättömästä drone-lennokista, "talibanintappajasta". Jos oikein ymmärsin, yhdellä laitteella voisi kerralla tuhota monta kohdetta? Ase toimii ja tehoaa, sitä on kokeiltu. Paitsi ohjuksen kohderakennuksen tietokoneet, myös koetta kauempaa kuvanneet kamerat simahtivat saman tien.

Kaikki nykyaikaiset asejärjestelmät ovat elektroniikkaa ja tietotekniikkaa pullollaan. Hyökkäävä vihollinen voisi nopeasti lamauttaa ja tuhota kohteensa puolustuksen terävimmän kärjen. Vastapuolella valkoiset liput ehkä nousisivat ylös ja sotiminen päättyisi siisteimmillään siihen. Mikroaaltoase tilttaisi modernit asejärjestelmät, mutta jättäisi ihmiset ja itse rakenteet  ennalleen.

Pulssiasetta pitäisi varmaan tervehtiä ilolla, sillä esimerkiksi vanhan teknologian aikainen neutronipommi  tai -ase toimisi ikävästi toisin eli tappaisi ihmiset, mutta sekin jättäisi (kalliit) rakenteet ehjiksi. Perinteinen ydinlataus olisi yhtä kuin totaalinen tuho & laaja hitaammin tappava saastelaskeuma. Toisaalta joitain kehitysmaan sissejä vastaan jokin uusi mikroaaltoase olisi yhtä hyödyllinen kuin leivänpaahdin pusikossa ilman virtaa.

Uudempi linkki pulssi- eli CHAMP-aseista.

***
Suomessakin kehitetään omaa kyberpuolustusta, mitä tuommoiset uudet aseet eivät kumminkaan tee tarpeettomaksi. Kyberpuolustusta tarvitaan ainakin verkkovakoilua ja -hyökkäyksiä torjumaan. Kyberpuolustus suojatuissa keskuksissa kävisi kyllä tarpeettomaksi, jos kaikki maan päällä olisi tuusana tietoverkkoja, keskuksia ja päätelaitteistoja myöten. Ehkä ikivanhat kenttäpuhelimet vielä toimisivat tai laivaston lippu- ja valomerkit, huutoketju ja kirjekyyhkyt.

Mutta mikroaaltoaseen käyttäminen olisi yhtä kuin sotatoimi ja silloin muutenkin kaikki saatettaisiin pistää hetkessä päreiksi. Sotilasesikunnat ja tärkeimmät keskukset voidaan toki suojata elektromagneettiselta pulssilta mm. Faradayn häkin tapaisilla menetelmillä. Syvällä kalliossa esikunnat sun muut olisivat suojassa lähes kaikilta muiltakin hyökkäyksiltä.

Suomen vahvassa kallioperässä on aika lailla suojattuja kriisiajan johtokeskuksia sun muita hyshys-juttuja. Pitäähän pomojen ja tietyn eliitin selviytyä hengissä, sillä mitä siitä maailmanlopustakaan tulisi ilman suuria johtajia? Myös Helsingin alla on omat isotkin suojansa ja vuorenpeikkonsa. Mutta omia he siellä ovat, nuo hiljaiset miihailijat varastoineen ja mittauslaitteineen,  joten pelko bois! Sotaväkeä tarvitaan siinä missä palokuntaakin, vaikka luppoaikoina ei niinkään.


Miekkarit hajalle

Kuumaa pukkaa!
Lopuksi vielä lisää mikroilua ja ikäviä uutisia eräiden extremelajien, kuten rajujen miekkareiden ja mellakoiden harrastajille. Jos poliisin kehotus hajaantumisesta on tähän asti vain naurattanut, se kannattaa piankin ottaa tosissaan ennen kuin olo käy tukalaksi, vähän semmoiseksi kuin olisi joutunut entisen kissan lailla mikrouuniin. 

Jenkkilän uusi mellakanhajoittaja, järeillä mikroaalloilla toimiva aktiivinen torjuntajärjestelmä voidaan asentaa autoon. Ase pakottaa sen kohteeksi joutuneet ihmiset kaukaakin nopeasti pakoon äkillisen kuumuuden aiheuttaman tukalan olon takia.


Tämä Active Denial System ei kuulema ole suorastaan ihmisille vaarallinen. Yhdysvaltain armeija on ystävällisesti kokeillut aseen kehitystyön loppuvaiheessa aseen vaikutusta yli 11 000 ihmiseen, joista kuulema vain kaksi tarvitsi pientä lääkintää. 

Asetta sanotaan kehitellyn yli 15 vuotta, sen kantama tai vaikutus on enimmillään kilometrin(!) verran. ADS-systeemin lähettämät säteet ovat mikroaaltoja, joiden taajuus on lähes satakertainen kodiin mikrouuniin verrattuna. Mutta ei hätää:

Mellakanhajottajan lähettämien mikroaaltojen energia on suuri, mutta lohduttavaa on, että aallonpituus on niin pieni, eivätkä lämmittävät aallot tunkeudu syvälti ihmiseen. Tämän pitkään ja kalliisti kehitetyn ominaisuuden sanotaan tekevän säteistä lähes vaarattomia, mutta pois semmoisen avoimen uunin edestä olisi lähdettävä ja vilkkaasti. Kaikenlaista kivaa ne valtiot verorahoilla meidän parhaaksemme kehittävätkin!


Lisäys: VU:n juttu sähkötykistä eli raidetykistä.

Kiinalaisilla laivassa ehkä sähkötykki?

Venäläisetkin kehittävät raidetykkiä.

***

Ei kommentteja: