28.11.2014

Pusi pusi ja vuh!

Niin siinä sitten kävi, kuten meikäkin eilisessä postauksessa ennusti, sillä ns. tasa-arvoinen avioliittolaki etenee parlamentin käsittelyssä. Intrigöörin ennustelut poliittisissa valinnoissa tuppaavat menemään alvariinsa pieleen. Nyt ei mennyt. Paras olisi kai, ettei ennustelisi ollenkaan, ei ainakaan mistään sukupuolineutraaleista, yms. asioista.

***
Ennusteluista tuli mieleen, että joskus tapasin tunnetun sääprofeetan, Kerman Kallen Heinävedellä. Kalle oli lupsakka mies, jolla oli valtavasti tietoa vanhan kansan säiden lukemisesta eli ennustuksista. Kalle ei radiossa tai lehtijutuissa juuri pieleen ennustanut, sillä hänen sääkatsauksensa olivat enempi ympäripyöreitä, mutta ne sisälsivät paljon arvokasta perinnetietoa.

Entisaikaan ei ollut ilmatieteen laitosta, eikä meteorologeja, jotka ovat nykyisin omineet säiden jumalan tehtävät. Vanhan kansan oli pakko jotenkin lukea luonnon ja luomakunnan merkkejä siitä, koska oli oikea kylvön ja koska korjuun aika. Ihmiset elivät maataloudesta, kuten muuten kaikki elävät ruoan kautta nykyisinkin, vaikka maatiloista onkin tullut suuria tuotantolaitoksia.

Suomen viralliset ilmatieteilijät eivät tyydy laatimaan vain lähipäivien ennusteita, vaan he ovat tietävinään tarkasti jopa sadan vuoden päähän, miten maapallon ilmasto muuttuu ja kehittyy. 

Joku ilmatieteen laitoksen pomoista hourimoi äskettäin ilmastonmuutoksen nimissä jopa tuhannesta vuodesta. Hän oli näkevinään, miten jälkipolvilla ilimoja riittää joskus tuhannen vuoden kuluttua. Ei siinä saa paljon suuhun koskea. Sehän menee kuin vanhan virren sanoin: "Hän säät ja ilmat säätää..."

***
Mutta takaisin homojen tasa-arvoiseen avioitumislakiin: Kaivelin jo blogia varten taikalaatikosta tietoja moniavioisuudesta ja muista pakosti suvaittavista tulevaisuuden trendeistä, kun totesin, että monet ovat jo blogeissakin puineet tätä asiaa ympäri ämpäri. 

Tyydynkin laittamaan linkin juttuun amerikkalaisesta moniavioisuudesta ja toisen linkin sen lajin kuvasivulleMuslimeilla moniavioisuus kuuluu kuvioon ja sitä myöten se toimii hiljaisesti meillä Suomessakin. 

Moniavioisuutta harrastetaan pienemmässä mitassa myös Ameriikan ihmemaassa, ainakin Utahissa päin, vaikka mormonit ovatkin virallisesti luopuneet moniavioisuudesta. Lapsia noissa perheissä riittää, kuten joskus Suomessakin. Meillä valtakirkkoon kuuluva iso miesvaltainen lahko tapaa teettää jokaisen uskonveljen yhdellä vaimoparalla lapsia niin paljon kuin mahdollista. No, olin kyllä taannoin aika ihmeissäni, kun kuulin, että lessut ovat osa valtakirkkoa. 

***
Pusi pusi ja vuh!
Usein antoisan googlen kuvahaun kätköistä putkahti näkyville viereinen kuva, jonka pistän (vesikauhun uhallakin) postauksen koristeeksi ja myös Pentti "Hauveli" Oinosen kunniaksi. Pentti on rehti kansanmies ja pienten ihmisten äänitorvi, lähtöjään vähäisestä savolaisesta pitäjästä. 

Pentti on kuulema jättämässä tulevat eduskuntavaalit väliin. Savosta tai oikeasti Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta on nousemassa uusia nimiä persujenkin edustajistoon. (Kiitos vain ketusti vanhojen vaalipiiriemme romutuksesta, te suhmuroinnin sankarit, vihreät!)

Pentti ei taannoin etuskunnassa ihan pehmeitä puhellut, sillä nuorehkon näköinen mies Australiasta lienee tosiaan mennyt lajineutraalisti jonkin sortin avioon rakkaan hauvelinsa kanssa

Tiettävästi joku toinen olisi halunnut virallistaa liiton myös aasimaisen ystävänsä kanssa, jne... Suurin osa moista liittoa haluavista on kuulema ihan tosissaan. Tasa-arvoisesta sukupuolineutraaliudesta vai mikä se oli, en tiedä, enkä haluakaan tietää. Moniavioisuuden täytyy olla vaativa laji. Monet meistä eivät pärjää kunnolla yhdenkään vakituisen kumppanin kanssa.


***

Ei kommentteja: