18.11.2014

Venäjä on sätkyukko

Venäläinen "poligarkki" Sergei Markov näkyy väittävän, että lännen asettamien talouspakotteiden tavoitteena olisi vallankaappaus Venäjällä. Markov syyttää EU:n komission ja jäsenmaiden kalifeja torakkalaumaksi, joka hyppii käskystä kuin jenkkitirehtöörin ikioma kirppusirkus.

Venäjän virallinen ääni, ulkoministeri Sergei Lavrov on himpun verran sovittelevampi moittiessaan EU:n politiikkaa Ukrainan kriisissä luottamusta horjuttavaksi. Kumpikaan Sergei ei näe Venäjän omissa toimissa tai Itä-Ukrainan maanmiehiään murhaavien separatistien otteissa moitittavaa.

Pulmusiahan ei ole myöskään Ukrainan kyyhkyslakassa, se on selvä. Jopa Euroopan herrat ovat sen huomanneet.

Intrigööri ei ole salaliittoteorioiden asiantuntija, koska oikeita salaliittoja voi vain varovasti epäillä ja arvailla, jos sellaisia edes pystyisi koskaan huomaamaan. Ilmiselvää on kuitenkin, että pahiten sätkyukoksi tässä on itsensä ajanut agressiivisessa roolissa hyvin viihtyvä velivenäläinen kaasuputkineen ja öljyhanoineen.

Jospa kaiken taustalla onkin amerikkalaisten ja kiinalaisten keskinäinen huipputason salaseura tai korttikööri, jonka lopullisena tavoitteena on EU:n lopullinen taloudellinen nujertaminen? Ihan helppoa se ei ole, kuten Venäjän tapauksessa.

Venäjä on jo nutistettu kiinalaisten vasalliksi, joka sitoutuu jopa vuosikymmeniksi myymään kansallisaarteensa, ne kaasut ja öljyt, kiinalaisille sopuhinnalla. Venäläisten on myös rakennettava uusia pitkiä ja huippukalliita öljyputkia saadakseen tavoitteensa täytetyiksi.

***
Samaan aikaan EU:n sisäinen hajaannus pahenee, jopa sen omia jäsenvaltioita myöten. EU:n jäsenmaissa, jos niissä on täysipäisiä päättäjiä, kuten useimmiten on, laskeskellaan jo kiivaasti, että mihin kaikkeen sitä on EU:n ja yhteisen eurovelkarahan takia sitouduttu. Laskelmissa selvitetään tietysti mahdollisia rahaliitosta eroamisen käytännön toimia ja sen kaiken touhun hintaa.

Jos lamassa kipristelevä, Saksaa seuraileva ja yhden voimattoman nk. keskuspankkinsa varassa roikkuva euroliitto romahtaa, maailma pyöriikin äkkiä vain kahden suuren valtakunnan paritanssin laitamilla.

Maailman suurin velkareppu ja isoimman coltin omistava sheriffi USA vie ja väkivahva Kiina kestää askelissa, ainakin toistaiseksi. USA on Kiinalle velkaa jo niin paljon, että iltaruskokin on Pekingin taivaallisen rauhan aukiolla aina ruman värinen, muutenkin kuin savusumun takia. Venäjä on ja pysyy taloudellisesti, sekä osin sotilaallisestikin kamunsa Kiinan liivintaskussa.

USA pompottaa yhä vain siitä sotilaallisesti ja taloudellisestikin riippuvaisia eurooppalaisia. Jotta niin se vain on, miltä näyttääkin.

***
Putinin johtama venäläinen Georgia-Ukraina -mörköily hyvin surullisine kuolonuhreineen johti talouspakotteisiin. EU kiristää talouspakotteita ja kuristaa siinä samalla itseään henkipillistä. 

EU-maiden taloustilanne kurjistuu ja velkareppu kasvaa entistä enemmän, sillä liki kaikissa maissa aiotaan kasvattaa puolustusmenoja Venäjän kuvitellun uhkan takia ja sehän on pirullisen kallista. Oikeasti Venäjä on enää vain koulukiusaaja, se ei kuitenkaan aio osoittaa Tokarevilla itseään ohimoon hyökkäämällä ikinä sen enempää Nato-maihin kuin Kiinaankaan. Ydinasearsenaalia ei Venäjällä, eikä muualla, koskaan aiota käyttää, siis ei ainakaan aiota käyttää.

Räyhä-Venäjän vetopasuuna Markov on oikeassa siinä, että jos vakauden ja vaurastumisen makuun päässyt venäläinen keskiluokka saa tarpeekseen putinismista, mitä kaikkea se onkaan, silloin hra Putin lentää  kierrätysradalle kuin toveri Gagarin aikoinaan. Kun uusi lippu kiskaistiin Kremlin salkoihin, olisi kannatanut rakentaa uutta lujasti oikean markkinatalouden lainsäädännön pohjalle, eikä pystyttää savijalkaista kummajaista, kuin edesmeneen Neuvostoliiton perilliseksi.

Jos ja kun Euroopan maissa aletaan todella saada tarpeeksi kaiken nujertavasta lamasta, suurtyöttömyydestä ja kasvavasta toivottomuudesta, Brysselin eliitin makoisat päivät faaraon hovissa ovat ohi, heettiläiset tuloo. Euroopalla ei ole myöskään varaa jatkuvasti menettää nohevinta nuorisoaan ja parhaita osaajiaan kaukomaille, kuten on jo vuosia tapahtunut.

Muussa tapauksessa lamaannus ja näivetys täällä vanhalla mantereella jatkuu maailman tappiin asti. Lopulta sitkeät venäläiset valtaavat takaisin vanhoja asuinsijojaan ainakin Itä-Euroopassa ja heidän pankkiirinsa kiinalaiset vievät aikanaan loput. Kiinalaisilta ei näiltä näkymin raha lopu maailmanvalloituksessa, eikä lopu varsinkaan nuorehko koulutettu väki.

Nyt näyttää todella siltä, että maailma muuttuu yhä vahvemmin kaksijakoiseksi, vetureinaan USA ja Kiina. Euroopan itselliset valtiot ja kansat ovat toki tulevaisuudessakin pokkapakassa mukana, kuten myös nyt tilapäisesti toisessa pelissä mustapekkana käytetty pataässä Venäjä. 

Anteeksi vain Markov ja Lavrov, mutta Venäjä vajoaa lopullisesti vain maantieteelliseksi suurvallaksi. Euroopasta ei tule koskaan uutta yhtenäistä suurvaltaa, eikä uusia yksinvaltiaita, Napoja tai Hituja tarvita, ei ikinä. Lohduttavaa lienee kuitenkin, että koolla ei ole väliä, pienempikin voi olla kivaa ja kaunista.

Kuka lopulta maailmanpokerin potin korjaa vai korjaako kukaan, sitähän ei tiedetä. Osapotteja tässä vain jaellaan, pääsia on, että peli käy ja on riittävän epärehellistä.


***

Ei kommentteja: