18.1.2015

Kreikka: Toto toi ja troikka vei

Intrigööri ei ole talouden asiantuntija, mutta jotkut ilmiselvät tosiasiat läpäisevät paksunkin kallon. Yksi tällainen tosiasia oli jo vuonna 2010 Kreikan ylivelkaantuminen. Kyllä siitä silloin paljonkin kirjoiteltiin, mm. US:n juttu- ja blogipalstojen kommenteissa, minä ja monet muut. Suosittelimme aika yleisesti Kreikalle velkajärjestelyä. Emme olleet innoissamme siitä, että Suomi halusi lainata ja muka tienata koronkiskonnalla eli kreikkalaisten rahapulalla.

Arkijärjellä ja sillä tajuttavilla tosiasioilla ei ole paljon kysyntää finanssieliitin korkeissa suihkuvirtauksissa. Siellä tarvitaan ihan toisenlaisia laajempia näkemyksiä, joista meikäkin on jäänyt kokonaan paitsi. Mutta ei kai siitä pisneksestä mitään tulisi, jos tyhmä kansa tajuaisi, millä kaikilla keinoin sitä kusetetaan.

Mukaville kreikkalaisille tungettiin maailman ultrarahapiireistä ensin puoliväkisin ihan tolkuttomasti velkaa. Natomaana Kreikka osteli mm. huippuluokan sotatyökaluja äänettömistä sukellusveneistä lähtien (saksalaisia tietysti) ja kaikkea muuta kivaa. 

Jotain perin kummallista on siinäkin, että Kreikan pitää aseistautua takahampaisiin asti natonaapuriaan Turkkia vastaan. Kypros, sankka saaristo, sekä merenalaiset öljy- ja kaasulähteet kai siihen vaikuttavat. Venäjän mörköily ei taida kreikkalaisia vielä paljon pelottaa. Taisipa jotain velkarahatulvasta lorahtaa helleenien kansan korkeiden edustajien omille sveitsiläisille pankkitileillekin, kuten olemme lukeneet.

***
On toki sanottava, että kreikkalaiset ovat isänmaallisia ja omista maanmiehistään oikeasti tykkäävää porukkaa, toisin kuin meillä Suomessa. Ison rahan jaosta pääsivät eri tavoin osalliseksi melkein kaikki kreikkalaiset. Kreikassa oli esim. suhteessa enemmän nimellisiä työpaikkoja kuin oli työn sankarien onnelassa Neukkulassa. Kreikassa työpaikoista maksettiin kunnon palkkoja, olipa siellä ikinä mitään oikeita töitä taikka ei. Kansalaisten saamat tulonsiirrot saattoivat olla huimia.

Meillä ja muuallakin Euroopassa julkisrahoitteisille lihapadoille pääsee yleensä vain poliittinen eliitti suojatteineen, sekä virkamiesarmeijoineen. Taviksia pidetään kyllä hengissä, joskin pienten leipärahojen ja armopalojen saanti vaatii työttömiltä nykyisin henkistä akrobatiaa.  Sairaiden vanhusten osalta sekin hengissä pitäminen alkaa olla huonoa.

Hengitysvero

Olen koettanut pysyä edes vähäsen kärryillä myös talousasioista, koska niillä perustellaan aina kaikenlaisia yhteiskunnallisia toimia. Ja niitähän riittää, sillä poliitikkojen ja virka-armeijan mielestä kansalaisille on vieläkin ihan liikaa narua.

Hengitysverojakin me jo maksamme, ihan totta, sillä torjumme hyvin kalliisti ilmaston pilaamista hiilidioksilla, sillä samalla höngyllä mitä itse puhallamme ulos ihan alvariinsa. Uusiutuva energia vaatii aina myös runsaita verojen ja maksujen korotuksia.

Ilmaista juomavettäkään ei tuhansien järvien Suomesta saa kuin metsän lähteistä tai joistain syrjäseutujen vielä puhtaista jorpakoista. Onneksi kaupat pudottavat vuoden alussa joidenkin ruokien hintoja, mutta pian sekin etu kai verotetaan olemattomiin? Professorien kuoro jo hymisi jossain, että ruokaa pitäisi verottaa enemmän.

Olen lueskellut talouslehtiä, joskus ulkomaisiakin. Luen myös joitakin talousblogisteja. Sitä en muista, miten aikoinaan eksyin vahingossa malesialaiseen finanssiblogiin, varmaankin jollain kuvahaulla. Tuon blogin pitäjän täytyy olla tasokas asiantuntija, sillä hän julkaisi ainakin ennen usein oikein söpöjen aasialaisten tyttöjen kuvia, ei toki mitään tuhmia sellaisia. Olihan Kauppalehdessäkin jo muinoin nättien tyttölöiden kuveja.

***
Smurffasin tänäänkin pitkästä aikaa malaysiafinance blogspotissa, tässä linkki. Blogissa oli postaus mm. Kreikan taloustilanteesta, Kreikka kiinnostaa kaikkia. Tutun oloisia asioita, mutta tiivistän niitä silti tähän: Blogisti toteaa, että vuodesta 2008 lähtien Kreikan talous on supistunut ällistyttävät 25 prosenttia. 

Samana vuonna 2008 ennen EU-maiden apupaketteja Kreikan velka oli 105,4 prosenttia bkt:sta, viime vuonna se nousi jo 174,9 prosentiin bkt:sta. Jos Kreikan talous kasvaisi kohtuulliset 2 prosenttia vuodessa, veisi pelkästään vuoden 2008 lähtötason saavuttaminen 13 vuotta.

Kreikan työttömyysaste on 25 prosenttia. Kreikalla ei ole omaa valuuttaa (vielä), eikä keskuspankkia, joten tilanne siellä on ikäänkuin "tässä seison, enkä muuta voi". 


Toto toi, mutta troikka vei.

Mutta mitäpä näistä. Varmaankin Kreikan sitruunoissa tai oliiveissa on vielä sen verran mehua, että jotkut kelmit osaavat heristää tienestiä kurjuudella. Vai joko on sovittu korkeissa kabineteissa, että yhteiskus.., ei vaan vastuissa me ollaan?

Vaaleja kohti mennään, ensin Kreikassa ja sitten Suomessa. Suomi on taas jälkijunassa, myös nykyisen konduktöörimme, eikun pääministerimme, hirmu uskottavaa velkakurista uhoamista myöten.

Pitäisikö sanoa vapaasti lainaillen yhtä tukipaketteja eduskunnassa kunniakkaasti vastustanutta kansanedustajaa: Voihan sorpus ja onanis!


***

Ei kommentteja: