Kiinnostavaa jutussa on se tieto, että Suomessa 582 brittiä nostaa työttömyysturvaa, kun vastapainoksi pieni Suomi "lähettää" britteihin oleilemaan vain 160 suomalaista työtöntä. Saksassa brittejä on tilastoissa työttöminä ja korvauksilla 6 022, mutta Brittilässä on vain 1 470 työtöntä saksalaista korvauksia kuittailemassa.
Tällaisia eri maiden välistä muuttoliikettä, eri sortin mamuilijoita ja työttömyyttä koskevia tilastoja on siis olemassa ja niitä saa käyttää jopa julkisesti. Julkisen keskustelun perusteella voisi olettaa, että mamuilu selättäisi työttömyyden ja varmaankin myös kaikki väestön vanhenemisen ongelmat, mutta ehkä näin ei olekaan?
Suomesta on ollut kauan melkein mahdotonta saada irti mitään tilastotietoja esimerkiksi siitä, miten moni esimerkiksi Irakin, Iranin, Venäjän, Afganistanin tai Somalian kansalaisista on pitkäänkin työttöminä eli täkäläisten sosiaaliavustusten saajina. Noissa lähtömaissa yleistä sosiaaliturvaa ei juuri tunneta, jos kohta koko valtiokin saattaa olla enempi nimellinen ja kaikki käytännöt sen mukaisia.
Johtuisiko suomalainen tilastotulppa siitä, että tänne muualta tulevat kirjataan kiireesti Suomen kansalaisiksi, minkä jälkeen heitä on tilastollisesti mahdotonta erotella meistä tsuhnista eli alkuasukasväestöstä. Jos kiireesti kansalaiseksi kirjaaminen ei heti onnistu, kyllä se sujuu sitten myöhemmin, oleiluluvan myöntämisen jälkeen.
Toisaalta lyhytkin pyörähdys esimerkiksi pienessä Suomessa, joissain töissä, oikeuttanee EU-kansalaiset, kuten virolaiset tai puolalaiset perheineen kuittailemaan suomalaista työttömyysturvaa ja muuta sosiaaliturvaa siellä omissa kotimaissaan. Kivaa kai se semmoinen olisi, ellei maksaja koko ajan velkaantuisi kuin uhkapeluri kasinolla.
Intrigööri toivoo, että kun uusi hallitus ja eduskunta aloittavat Sirkus-Suomen uudet näytökset alkukesästä, erilaisten tietojen salailusta vähitellen luovuttaisiin ja asiat kerrottaisiin julki niin kuin ne ovat. Työttömänä olemisessa tai sosiaaliturvan saamisessa kun ei pitäisi olla mitään häpeilemistä tai salailemista yleisellä tasolla, kunhan ei kajota yksilöiden tietosuojaan.
Mutta olisi kai reaalisempaa toivoa vaikka komeettaa taivaalta kuin saada valtiolta ja kunnilta rehellisiä tilastoja joistakin tietyistä asioista? Tämä koskee tietysti monia muitakin juttuja kuin mamuilua tai työttömyyttä, kaikenlainen salailu ja piilottelu on Suomessa varmaankin jo tsaarien aikaista perua.
Kuitenkin lakien mukaan lähes kaiken julkisen toiminnan ja rahankäytön pitäisi olla avointa. Mutta voihan olla, että lakeja vain luetaan eri kohdissa lukijan tarpeiden edellyttämällä tavalla? Monenlaisia kunnallisia ja valtiollisia toimintoja yhtiöitetään kiivaasti, olipa siitä mitään todellista hyötyä tai ei. Moni ennen laillisestikin julkinen tieto katoaa samalla kuin kani taikurin hattuun.
Kukahan tilastoisi kaikki ne asiat, jotka Suomessa ja/tai EU:ssa järjestelmällisesti salataan tai joita muuten vain pihtaillaan? Jos salakähmyilyä vielä pitäisi karsia, se taitaisi olla liiallinen urakka unionin ja sen jäsenvaltioiden virkahenkilöstölle, mikä on yhteiseltä lukumäärältään vain jotain Kiinan kansanarmeijan kokoluokkaa?
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti