28.1.2015

Putin ei ole natsi

Putin vesillä.
Utuisissa talouskasvun unelmissa elävässä ja Suurta Rahajumalaa palvovassa imperiumissa Euroopan Unionissa on hyvin vaikea ymmärtää Putinin johtamaa oligarkkien tai örkkien imperiumia eli Venäjää.

Putinin Iso-Venäjä oli vielä äsken suur-unionin paras energiaystävä ja mittaamattomien mahdollisuuksien maa. Erikoispiirteistään huolimatta Venäjä oli sirpin ja vasaran ruostuttua parikymmentä vuotta yksi maailman tukipilareista. Sellainen Venäjän kuuluisi olla!

Nyt venäläisten ikiomaan supersankari Putiniin suhtaudutaan länsimielisen eliitin parissa melkein samalla lailla epäluuloisesti sietäen kuin vielä vasta äsken suvaittiin toisen öljyvaltion eli Libyan Gaddafia. Linkki kiltin setä Putinin omille sivuille.
  
Muammar, rauha hänelle siellä aavikon hiekan alla, puikkelehti korskeine kauhtanoineen ja telttoineen maailman taloustukipilarien kokouksissa kuin vasta puoliksi kesytetty barbareskirannikon sulttaani. Hän oli ja oli olevinaan kovasti kaveria joidenkin EU-maiden johtajien kanssa.

Perusmörkönä niissä samoissa pippaloissa pyöri mustan Afrikan synkkis Mugabe, jonka kanssa kukaan ei halunnut repiä selfieitä, eikä tahtonut edes hänen lähelleen missään virallisissa pönötyskuvissa.

***
Itäisen Ukrainan tilanne on aivan kamala ja se kärjistyy, ellei tehdä muuta kuin kiristetään pantaa jo liian kuumien päiden ympärillä. Rahan tai aseiden syytäminen velkaisesta lännestä Ukrainan osin epämääräiselle johdolle ei auta. Eikä hybridisota kanna Putinia pitkälti, hämäyksen ja savuverhojen tie alkaa olla lopussa.

Lopulta siellä aroilla seisovat, ainakin jollakin välimatkalla, vastakkain Venäjän armeija ja Naton joukot. Silloin molemmilla puolilla on vissit tunnukset ja niiden armeijoiden takana on viime kädessä suurin osa maailmanlopun asearsenaaleista.

Australian aboriginaalit ovat kuulema kertoneet heimojensa kesken tosia ja muuttumattomia tarinoita vedenpaisumuksesta (jääkauden loppumisesta) yli 10.000 vuoden takaa. Kertovatkohan he syrjäisissä luolissaan vielä tuhansia vuosia tarinoita siitä, kuinka valkoiset miehet tyhmyyksissään tuhosivat toisensa ja samalla melkein kaikki muutkin. Ja koko maailma vajosi satojen vuosien pituiseen susien yöhön?

***
Natsiajan haamut kummittelevat taas kovasti Euroopan nurkissa, eikä ihme, sillä vihonviimeiset keskitysleirien kauhut kokeneista ja niitä aiheuttaneista ihmisistä ovat vielä joukossamme. Pitää kuitenkin muistaa, ettei Venäjän Putin ei ole mikään natsi. Mikä kovis hän sitten onkin ja melkein diktaattori, hänen kanssaan voi neuvotella, kuten pienen Suomenkin ulkopolitiikan johto on pressan johdolla tehnyt.

Kyllä Venäjällä puhetta ja tekoja ymmärretään. Eivät sota, puute ja kurjuus ole siellä kenenkään päällimmäisinä toiveina, eivätkä pakkasukon lahjalistalla. Putin ja hänen taustavoimansa eivät kaiketi tällä hetkellä voi sietää lännen sanelupolitiikkaa. Sekin näkökulma pitää noteerata, niin vaikeaa kuin se onkin. Jos kunnollisia neuvotteluyhteyksiä ja järkeviä asioiden ratkaisumalleja ei saada aikaan, Venäjä ei ole se, joka ensimmäisenä peräytyy.

Maailma ei enää ole, eikä saisi olla kaksi- tai kolminapainen. Miksi ei pyydettäisi kehiin sellaisia rauhantekijöitä, joihin molemmat osapuolet voivat luottaa sen verran kuin yleensä voidaan. Uusia ja vielä edes jotenkin puhtoisia rauhankyyhkyjä voisi löytyä mm. Kiinasta ja Intiasta, tämän päivän ja tulevaisuuden suurvalloista.

***
Kaikkien osapuolten on tietysti oltava rauhanteossa mukana. EU ja Nato voisivat viisaasti pysytellä takapiruina, mihin ne tässä pelissä kuuluvat. USA löytänee tässäkin oman poliittisen roolinsa, kuten aina ennenkin.

Kyllä siellä Venäjällä ja Ukrainassakin maita ja mantuja riittää, ei niistä tarvitsisi verisesti tapella. Veljeskansojen tuhoisa sota olisi saatava pikaisesti loppumaan, vaikka se vaatisi joitakin näennäisiä uhrauksia tai sidettävien  porkkanoiden antamista molemmilta.

Myönnytykset rauhan takia ovat kuitenkin järjellä perusteltavissa, toisin kuin aina järjetön sotiminen. Politiikkaa voi muuttaa, tehtyjä ratkaisuja voi perua, mutta menetettyjä ihmishenkiä ja kärsimystä ei voi ottaa takaisin.

Lasten, äitien, mummojen ja pappojen olisi jo aika päästä pois pelkäämästä sieltä Itä-Ukrainan pommisuojista. Sotimalla saadaan aikaan vain lisää sotimista, pelkoa ja kauhua. 
Toisin kuin aikoinaan umpihullujen natsien kanssa tai näiden uusraivohullujen Isis-islamistien kaltaisten kanssa, venäläisten sotamielisten kiihkoilijoiden kanssa voi ja kannattaa neuvotella. 

***
Muuten, jonkinlaisen rabiestartunnan saaneet islamistit, isikset ja bokoharamit olisi jyrättävä maan rakoon niin Lähi-Idässä kuin Afrikassakin. Siinä sitä olisi lännen sheriffeille nyt hyödyllistä ja ajankohtaista tekemistä. Kalliille sotakaluillekin olisi kelpo käyttöä. USA:n johdolla nämä toimet onkin aloitettu ja kurditkin ovat urhoollisesti pitäneet asemansa. Nyt tarvittaisiin lisää paukkuja peliin.

Jos Euroopassakin vain keskitytään vatvomaan pysyvää velkakriisiä, Kreikkaa ja hymistelemään kaikenlaisia joutavuuksia, turhan monet ihmiset monissa maissa joutuvat vielä tuijottamaan sekopäisten terroristien aseiden piippuja tai räjähtämään kappaleiksi silloin, kun he sitä vähiten odottavat. 

Velkakriisin hoitaminen pitäisi lopulta olla pikku juttu, sillä onhan meillä se suuri ja mahtava keskuspankki. Siellä EKP:ssä on Super-Mariolla palkattuna näppikselle super-upea tyttö, joka osaa käskystä painaa super-enteriä. Kyllä Mario sen tietää. Hän kavereineen tietää puolijumalten pokerista paljon muutakin, mitä esimerkiksi intrigööri ei mitenkään voi tietää, eikä ymmärtää.

Nuo Euroopan rahahanojen keskeisimmät vartijat ovat ihmeen usein jesuiittaperuskoulun käyneitä. Monesti heillä on myös pitkä työkokemus maailman suurimmista ja kieroimmista yksityisistä suurpankeista suurine finanssivääntöineen, jollaisia vain harvat oikeasti ymmärtävät, edes siellä pöhöpankkiirien omissa kultalusikkapiireissä. 

Onkohan näille suhmuraattoreille annettu tässä maailmassa liian paljon valtaa? Jos kaikki maailman suurimmat massit keskittyvät yhdelle prosentille tai vieläkin pienemmälle porukalle, jossakin kyllä pahasti mättää. Mättää eniten siinä, että eri maiden poliitikot voisivat jakaa kakkua, kuten työtä ja toimeentuloa kansalaisille tasaisemmin - saaden myös itse tasaisempia tuottoja.

Poliitikoilla on valta säätää lakeja ja heillä on käytössään myös esivallan rautanyrkki, jos lakeja ei totella! Lisää itsekritiikin peilejä poliitikoille! Vähemmän hovinarreja! Terroristeille turpiin! Perskuta!


***

2 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Hmm. Putinhan on (vähintään) wannabe-Stalin. Jos hän osaa astua Isä Aurinkoisen saappaisiin, mikä hänet enää Hitleristä erottaa?

No, mikä erotti Hitlerin Stalinista? Rintamalinja, muuten he olivat kuin kaksi marjaa (ellei viiksimuotia oteta lukuun).

Hohhoijaa.

intrigööri kirjoitti...

Putin on kuin yksinvaltiaaksi noussut Pietarin katujengiläinen tai mafioso. Hän potkii mielellään heikompiaan. Venäjällä pomon pitääkin olla kova ukko, mutta pitääkö hänen olla kuin rosvopäällikkö, ei kai.
En silti vakavasti vertaisi Putinia ihmisten historian suurimpiin massamurhaajiin Hitleriin ja Staliniin. Voi vain toivoa, että Ukrainan sota saataisiin pian loppumaan.