4.8.2015

Suomesta pakolaisvaltio?

Israelilaismiljonääri julistaa visiotaan pakolaisten omasta valtiosta, joka voisi pienen asukaslukunsa ja ison pinta-alansa takia olla Suomi. Monia muitakin maita ja mantuja maailmassa voisi kuulema ajatella tuohon tarkoitukseen. Ehkä pakolaisvaltioon olisi helpompi kotoutua, en tiedä?

Intrigöörikin esitti vuosia sitten jossain US:n kommentissaan, vain hurttishuumorilla, että Suomi vastaanottaisi kaikki EU:n pakolaiset ja keskittyisi tosissaan moiseen pisnekseen, minkä suuri ja mahtava unioni tietysti kokonaan maksaisi. Suomi voisi saada paljon uusia työpaikkoja ja suurta liiketoimintaa pakolaisten ja muiden Eurooppaan tulevien humanitaarisen avun tarvitsijoiden auttamisesta. Avun tarvitsijat saisivat täällä inhimillisen ja toivon mukaan hyvänkin kohtelun.

Jopa miljoonien eri tahoilta tulevien ihmisten asuttaminen ja ns. kotouttaminen kokonaan uusiin oloihin olisi pienelle, mutta saamattomalle Suomelle yksin liian iso urakka. Laaja sosiaalimamuilu toisi tänne, näille kylmille ja karuille leveysasteille myös paljon työperäistä mamuilua. 

Intrigöörin äärisuvaitseva rikastuttamisidea sammui kumminkin taannoin toisten kommentaattoreiden kielteisyyteen tai jäätävään vaiteliaisuuteen. Joku sanoi muuttavansa maasta heti, jos moista edes harkittaisiin. 

Kylmät leveyspiirit ja ankea meininki eivät todellakaan ole vetovoimatekijä, joten idean toteuttaminen ei kai toimisi käytännössä. Tänne tulijoita ei edes löytyisi riittävästi, jotta pakolais- tai mamuvaltiosta voitaisiin edes puhua. Pitäisi maksaa isoja arktisia lisiä verrattuna keskimääräisiin Euroopan mamujen saamiin sossutukiin. Pakolaisvaltion perustaminen Suomeen, se ei vain ikinä onnistu.

Suomalaisetkin pakosalle?

Sekin on kyllä mahdollista että oman pölhölämme poliitikot järkkäävät meille tänne niin sietämättömät olot, että lähdemme itse täältä pakolaisiksi ja mamuilemme piankin porukalla leppoisampiin ja lämpöisempiin maihin, kuten Kreikkaan. En tiedä, ottaisiko mukava itänaapurimme Venäjä meittii enemmälti vastaan, esimerkiksi vanhan Karjalan laulumaille?

Oman valtion sijasta pakolaisille ja kaikenlaisille turvapaikanhakijoille tulisi luoda pysyviä ja laajoja turva-alueita eri puolille palloa. Tällaisia alueita, tosi suuria pakolaisleirejä, onkin olosuhteiden pakosta noussut mm. Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan ja toisaalla Keniaan.

Libyaankin suoja-alueita vastikään ajateltiin, mutta siitä luovuttiin joko EU:n yleisen löperyyden ja / tai kyseisen ex-valtion täydellisen epävakaisuuden ja turvattomuuden takia.

Nyt pakolaisvirrat Afrikasta aina vain sulloutuvat huiman kokoisiin kumiveneisiin ja vaikka mihin päästäkseen vakaampiin oloihin EU:n alueelle. Ei näytä siltä, että pakolaisten massat Afrikasta tai Aasiasta olisivat vähenemässä. Monissa maissa väestö kasvaa hurjaa vauhtia ja sisäiset olot käyvät yhä vaikeammiksi.

Pakolaisvirtojen vastaanotto on työttömyyden ja velkakuormien alla rämpivälle EU:lle pysyvä, koko ajan kasvava ongelma, eikä voimavara tai mahdollisuus. Siksi tarvittaisiin nopeasti paljon yhteisvoimin ylläpidettäviä erillisiä pieniä "pakolaisvaltioita" tai kunnollisia suoja-alueita. Suojaa ja apua tulisi tarjota jossain lähellä pakolaisten lähtömaita, jolloin heidän kotiinpaluunsakin olisi edes periaatteessa lähempänä.

***
Israelilaisen rahamiehen lennokkaita ajatuksia ei pitäisi viskellä roskikseen. Sellainen outo tai kyyninen aatos kyllä tuli, että jos tuommoinen iso pakolaisvaltio saataisiin joskus oikeasti pystyyn, sieltäkin saatettaisiin kohta lähteä pakolaisiksi. Jännitteitä aina riittää myös samoilta alueilta tulevien pakolaisten kesken, se on nähty jo kauan sitten.

Parempia ratkaisuja odotellessa eurooppalaisten maiden, kuten Suomenkin kehitysapua tulisi laittaa mm. Syyrian naapurimaissa jo olevien pakolaisleirien laajentamiseen, niiden olojen kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen. Sodat, vainot ja melskeet eivät maailmasta vähene, eikä sotimista ole yhtä helppo lopettaa kuin aloittaa.


***

Ei kommentteja: