3.8.2015

Älä syljeksi kirkossa!

Syvänniemen kirkon eteisessä Karttulassa muistutetaan kirkkokansaa hyvistä tavoista. Kyläksi varsin virkeä Syvänniemi ja koko pienehkö pitäjä on hiljattain mutjautettu kuulumaan naapurikaupunkiin Kuopioon. 

Seinätaulun mukaan kirkossa tulee istua mieleltään hartaana, lattialle ei saa syljeksiä, eikä kesken toimituksen saa poistua.

Ei vissiin passaisi poistua, vaikka tulisi jokin muukin hätä kuin ns. sielunhätä. Silloin pitäisi hipsutella ns. pihan perälle, missä on monireikäinen ulkohuussi. Tuossa hätäpaikassa on toki moderni sähkövalo, maallisen pimeyden karkoittamiseksi.

Kirkko on alemmassa kuvassa, se on sisältä ja ulkoa pelkistetty, luterilaisen kovin karu, mutta myös maisemassaan kaunis. 

Syvänniemi oli vielä viime vuosisadan alussa satoja ihmisiä työllistävä tehdaspaikkakunta rullatehtaineen ja järvimalmia hyödyntävine Sourun rautaruukkeineen. Kylälle saatiin nopeasti myös aikansa ihmeet, kuten sähkövalot ja puhelin. Tehtaan patruuna rakennutti myös komian kansakoulun. 

Tehdaskylän kirkkokin rakennetiin kivestä isommaksi ja komiammaksi kuin pienen kirkonkylän herran huone. Kylällä on myös pienempi ortodoksinen kirkko.

Tehtaalla oli ennen jopa höyryllä käypä maantiejuna, lokomobiili, millä teollisuuden tuotteita ajettiin pitkä matka laivarantaan Saimaan vesistöön kuuluvan Kallaveden laituriin. Saimaan vanhaa kanavaa pitkin kuljetettiin maailmalle savolaisia puunjalosteita ja rautatavaraa laivalasti poikineen.

Syvänniemelle Kuttajärven rannalle pääsee nykyisin veneellä merkittyjä väyliä pitkin Päijänteen vesistöstä. Syvänniemi kuuluu Karttulaan, mikä äskettäin liitettiin Kuopioon.


***

Ei kommentteja: