3.8.2015

Höyryveturi myös maantien ässä


Kuva englantilaisesta maantiejunasta. Syvänniemen
Annikki-juna oli lähes samanlainen.

Annikki -maantieveturi kiskoi Savossa puuta ja malmia jo ennen rautateitä. Syvänniemeltä ajettiin vilkkaasti hevosrahtia Kallaveden rannalle Saimaan vesistöön kuuluvaan Kaislastenlahteen. Uskaliaat ja rahakkaat liikemiehet halusivat korvata hevosia konevoimalla, vahvalla höyrykoneella. Niinpä he tilasivat Skotlannista maantiejunan, jonka veturi nimettiin Annikiksi.

Saimaan vanhaa kanavaa pitkin kuljetettiin maailmalle savolaisia puunjalosteita ja rautatavaraa laivalasti poikineen. Annikki-veturiksi kutsutun höyrytraktorin ura oli lyhyt, mutta vaiherikas Karttulan Syvänniemen, Saittajärven ja Kallaveden Kaislastenlahden välillä.

Viipurilainen kauppahuone Rosenius ja Sesemann hankki skotlantilaisen Thomson-kulkupelin vuonna 1871 kuljettamaan Sourun ruukin rautatuotteita ja Syvänniemen sahan puutavaraa Kallaveden Kaislastenlahdelle.

Maantietä myöten kulkeneessa monivaunuisessa paluukuormassa tuli järvimalmia ruukin tuotantoa varten. Kahdeksantonninen Annikki kiskoi noin 40 tonnin kuormaa, ylämäet eivät tehneet kiusaa. Vetäjässä oli raudoilla vahvistetut umpikumipyörät. 

Annikin kesän mittainen ura loppui lossilta putoamiseen Saittajärveen syyskuussa 1871. Surullisessa tarinassa on myös myös kohtalokas nainen, katso linkit!

Syvänniemelle Kuttajärven rannalle pääsee nykyisin veneellä merkittyjä väyliä pitkin Päijänteen vesistöstä. Syvänniemi kuuluu Karttulaan, mikä äskettäin liitettiin Kuopioon.

Älä syljeksi kirkossa!

Syvänniemen kirkon eteisessä Karttulassa muistutetaan kirkkokansaa hyvistä tavoista. Seinätaulun mukaan kirkossa tulee istua mieleltään hartaana, lattialle ei saa syljeksiä, eikä kesken toimituksen saa poistua.

Ei kai passaisi poistua, vaikka tulisi jokin muukin hätä kuin ns. sielunhätä. Silloin kyllä pitäisi hipsutella ns. pihan perälle, missä on monireikäinen ulkohuussi. Tuossa hätäpaikassa on toki moderni sähkövalo, maallisen pimeyden karkoittamiseksi.

Kirkko on sisältä ja ulkoa pelkistetty, luterilaisen karu, mutta myös maisemassaan kookas ja kaunis. Syvänniemi oli vielä viime vuosisadan alussa satoja ihmisiä työllistävä tehdaspaikkakunta sahoineen, rullatehtaineen ja järvimalmia hyödyntävine Sourun rautaruukkeineen. Kylälle saatiin nopeasti myös oman aikansa ihmeet, kuten sähkövalot ja puhelin.

Tehtaan patruuna Herman Saastamoinen rakennutti komian kansakoulun. Tehdaskylän kirkkokin rakennetiin kivestä isommaksi ja komiammaksi kuin pienen kirkonkylän herran huone. Olihan rullatehdaskin lajissaan maailman suurin. Kylällä on myös pienempi ortodoksinen kirkko.







Linkkejä:




***



( Lähettänyt intrigööri klo 3.8.15 )

Ei kommentteja: